Zihni AĞIRMAN


İLÇELERDE İNCE HESAPLAR


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Trabzon ilçe belediye başkan adaylarını açıkladıktan bir hafta sonra seçime gidilseydi, ilçelerdeki durumu tahmin edebilirsiniz.

Bugün AK Parti´nin elinde olan 17 ilçeden kaç tanesini kalırdı.

Bir kaçı hariç tüm ilçelerde sıkıntı var, çalkalanıyor.

Fokur fokur kaynıyor.

Doğudan başlayalım.

Dernekpazarı

Üç dönem AK Parti Dernekpazarı eski ilçe Başkanı Zeki Avni Usta belediye başkan adayı gösterilmemesine tepki olarak partisinden istifa etti. Bağımsız aday olacağının duyurusunu yaparken, Zehir zemberek açıklamalarda bulundu. ? AK Partiye oy kaybettireni başkan seçtirdiler. Cumhurbaşkanımızın sevgisini ilçemizde suiistimal eden birilerinin hatırına, birilerinin adamı diyerek başkan seçtirmek zorunda kaldılar. İşte buna tepki, bende bağımsız aday oldum? dedi.

Hayrat

Hayrat´ta aynı sorun mevcut. Üç dönem belediye başkanlığı yapan Mehmet Nuhoğlu bu defa Bağımsız Belediye Başkan adayı olduğunu açıkladı. Hayrat´ta Nuhoğlu ailesinin ağırlığını bilmeyen yoktur. AK Parti adayı Salih Öztel´in işi zor.

Of

Of´ta Salim Salih Saralioğlu yeniden aday gösterildi. Geçen dönem son anda aday gösterilmeyen eğitimci Güngör Saral, ittifaktan önce MHP´nin adayıydı. Ancak Cumhur ittifakıyla birlikte MHP defterini kapattı. Of´ta çok iyi potansiyele sahip Güngör Saral´ın bağımsız veya Saadet Partisi´nden aday olacağı kesin. ?Geri dönüş yok. Birkaç gün değerlendirme yapacağım. Kesinlikle aday olacağım? dedi.

Çarşıbaşı

Bir öncesi seçimde yüzde 60 oyla AK Parti´nin olan Çarşıbaşı´nda da aynı sıkıntı söz konusu. İki dönem görev yapan başkan Coşkun Yılmaz aday gösterilmemesine tepkiler yükseldi. İlçe, ittifakla MHP´ye bırakıldı. Kendisini aradım, ?Burada yapılan normal ittifak olsa saygı duyardım. Farklı bir durum var. Birkaç gün içinde arkadaşlarımla değerlendirme yapacağım. Halkımın sesine kulak vereceğim. Ama defans yok?

Şalpazarı

En çok aday adayı başvurusunun yapıldığı Şalpazarı´nda 11 adayın hiçbiri dikkate alınmadı. MHP´nin olan Şalpazarı Belediyesi yine bu partiye bırakıldı. Destek verilecek. 11 aday adayını ve parti tabanını küstüreceğine mevcut başkan Refik Kurukız´ı, AK Parti´ye davet edilseydi daha az hasar oluşturulurdu. 11 değerli aday adayını değersizleştirmek AK Parti´nin aleyhine olmuştur.

Beşikdüzü

Şerifi kızdırdılar. Orhan Bıçakçıoğlu´nu severim. Hizmetlerini sıraladı. Hele hele verdiği tam sayfa ilanın son iki cümlesine bayıldım. Küstürüldü Orhan başkan. Eski başkan CHP adayı Ramis Uzun çok sevilen bir şahsiyet. İyi Parti´nin de desteğini alarak AK Parti´nin korkulu rüyası olacak. AK Parti için zor seçim

Akçaabat

İlçe başkanı Emre Akgün´ü istifa ettirdiler ama aday göstermediler. Çok değerli isimler aday adayı oldu. Şefik Türkmen´in yardımcısı Osman Nuri Ekim´e karar kılındı. İddiaya karşı restine karşı duramadılar. Şefik başkana güzel hizmetleri için teşekkür ediyorum. 5 dönem belediye başkanlığı yapıp, arkasından bir söz söylettirmeden ayrılmak herkesin işi değil. Dürüstlük abidesi olarak kalacak. Yardımcısının seçilmesi durumunda Şefik Başkanla 6. döneme devam desek haksız sayılmayız.

Köprübaşı

Köprübaşı´nda sıkıntı var. Borçsuz tek belediye olmasına rağmen mevcut başkan Ahmet Tekke dinlendirilerek, Ali Aydın aday gösterildi. MHP adayı Atilhan Sancak yeni bir oluşuma giriyor. Zeki Sancak ilk siyasi deneyiminden iyi tecrübeler edindi.

Yomra´da İyi Parti´nin adayı Mustafa Bıyık güçlü rakip.

Maçka´da Koray Koçhan´ın karşısında güçlü aday var. CHP adayı Musa Turan, Esiroğlu´ndan güçlü bir ismi yanına alarak yarışa girecek.

Arsin´de bir değer, değerini bulurken, üç değere yazık oldu. AK Parti´nin aday adayı Şaban Bülbül, Farabi Hacıhasanoğlu, Seyit Hisoğlu yeni süreçtebaşkan adayı Sait Gürsoy´a destek olacak. MHP´den aday Ramis Sunguroğlu ittifakla birlikte yeni bir strateji geliştirerek ya İyi Parti´den veya bağımsız aday olacak. AK Parti´nin en güçlü rakibi.

Düzköy CHP´nin elindeki tek belediye. Kaybetmek istemeyecek.

Tonya´da Osman Beşel ile yola devam. Milletvekili Salih Cora belirleyici oldu. Sol oyların yoğun olduğu bir ilçe. CHP burada da seçime asılacak.

Çaykara, Sürmene, Araklı´da da seçimler o kadar kolay olmayacak.

Ve Ortahisar?

Herkesin gözü bu ilçede idi. AK Parti´den çok ismin adı geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genç´le devam kararı aldı. Hayırlı uğurlu olsun. Millet İttifakının adayı Salih Akyüz sahaya indi. Trabzon Merkezde CHP potansiyelini kimse inkâr edemez. Yarış beklendiği gibi çok çekişmeli geçecek.

Aslında her şey ittifakların birbirlerine karşı olan samimiyetindedir.

Tabana yansıması ve seçmenin üzerlerindeki etkiye bağlıdır.

MHP ile AK Parti, CHP ile İYİ Partinin birbirine katacağı güçle alakalıdır.