Uzungöl Halkından Yıkım Kararına Tepki

Uzungöl Halkından Yıkım Kararına Tepki

Çaykara Belediyesi tarafından Bölgedeki İmar Barışına uygun olmayan yaklaşık 118 yapının yıkımı için Yapı Sahiplerine gönderilen Tebligat Yapı Sahiplerine ulaşırken Binaların 5 Ekim 2019 Tarihine Kadar Boşaltılmak İstenmesi Uzungöl Halkı ve Uzungöl´de bul

Çaykara Belediyesi tarafından Bölgedeki İmar Barışına uygun olmayan yaklaşık 118 yapının yıkımı için Yapı Sahiplerine gönderilen Tebligat Yapı Sahiplerine ulaşırken Binaların 5 Ekim 2019 Tarihine Kadar Boşaltılmak İstenmesi Uzungöl Halkı ve Uzungöl´de bulunan Turizm İşletmeleri tarafından tepki ile karşılandı.

Yapılarının Haksız yere yıkılmak istendiğini ifade eden Uzungöl Halkı konu ile ilgili olarak Bir Basın Açıklaması gerçekleştirdi.

ÇİÇEK-UZUNGÖL HALKI BİR BÜTÜNDÜR

Trabzon´un turizm merkezi Uzungöl´de 118 binaya yıkım kararının çıkmasının ardından bugün Uzungöl Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı.  Yıkılacak binalara tebligat gitmesinin ardından yapılan basın açıklamasında zararın 200 ? 300 milyon TL civarında olacağı ifade edildi.  Yaklaşık 200 kişiyle birlikte yapılan basın açıklamasını, Uğur Çiçek okudu./resimler/2019-10/3/1715595222592.jpgSözlerine ilk olarak Uzungöl´ün tarihinden başlayan Çiçek, turizm merkezinin ilk olarak 1957 yılında belediye olmaya hak kazandığını 1962 yılında ise belediye teşkilatının kurularak halka hizmet vermeye başlandığını vurguladı. 

Uzungöl´ün sadece turistlerin ziyaret ettiği merkez olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Uğur Çiçek ?Burada yaşayan insanların artan konut ihtiyacını karşılama konusunda Yerel Yönetimlerimiz ve Merkezi Yönetimlerimiz maalesef ilgisiz ve kayıtsız kalmışlardır? dedi. 

 Uzungöl´de en büyük sıkıntının İmar Planı olduğunu kaydeden Çiçek, ?Uzungöl´de Turizm 1974 Yılında başlamıştır.Aradan geçen 45 sene sürecinde Uzungöl´de sadece 1993 Yılında Turizm Amaçlı İmar planı,1998 Yılında SİT Alanı getirilmiştir. 2006 Koruma Amaçlı İmar Planı getirilmiş bu Plan 2008 Yılında İtirazlar sonucu iptal edilmiştir.  2014 Yılında tekrar Bakanlık tarafından İmar Planı getirilmiş bu plan 2015 Yılında revize edilmiş ve 2018 Yılında ise yine İtiraz neticesinde bu İmar Planı da Uygulanabilir olmaması sebebi ile İptal edilmiştir? diye konuştu. /resimler/2019-10/3/1716321160737.jpgEN KÜÇÜK ZARAR VERİLMEMİŞTİR

Uzungöl´de İmar Planı olmamasına rağmen insanların kendi tapulu arazilerinde, imkanları ölçüsünde evi ve tesis inşa ettiğini kaydeden Çiçek,  ?Tüm bunları yaparken dört tarafı Orman ile çevrilmiş Doğa harikası olmasına rağmen hiçbir şekilde Ormandan tek bir ağaç dahi kesilmemiş ve de Uzungöl´ün Muhteşem Doğasına hiçbir şekilde en küçük bir zarar dahi verilmemiştir? dedi. 

Uzungöl´e 2019´un ilk 8 ayında Trabzon Valiliğinin Plaka Tanıma Sistemine göre toplamda 782 bin araç girişi, 3 milyon 128 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ettiğini ifade eden Çiçek, ?Uzungöl İnsanı Tarih boyunca çalışkan ve uysal yapısı ile hiçbir zaman Mahkeme kapısını tanımamıştır. Ancak Getirilemeyen İmar Planı sebebi ile Günümüzde 800-850 kişi Mahkeme süreci ile karşı karşıya gelmiş hatta ceza alarak hapis yatmak zorunda kalmıştır. Günümüzde Uzungöl gibi Turizm Cennetleri sayesinde Önce Trabzon İlimiz,sonra Karadeniz Bölgemiz ve de Şirin Ülkemiz Turizm alanında Tüm Dünyaya hitap edebilecek bir konuma sahiptir? dedi. /resimler/2019-10/3/1717001161278.jpgOLMAYAN İMAR PLANI NASIL UYGULANABİLİR

 Çiçek, sözlerine şu şekilde devam etti: ?Üzülerek ifade etmek isteriz ki Uzungöl insanı alkışı hak etmesi gerekirken Günümüzde gelinen nokta itibarı ile alın teri ve emeğini kaybedecek duruma gelmiştir. Çünkü kendi elinde olmayan getirilemeyen İmar Planı sebebi ile Uzungöl insanı cezalandırılacak bir konuma getirilmiş İşyerleri ve konutlar için Yıkım kararı verilmiştir. Uzungöl İnsanı olmayan bir İmar Planına nasıl uyabilirdi. Hukuki olarak soralım?. Kuralları konulmamış olan bir İmar Planından dolayı Uzungöl İnsanını cezalandırmaya kalkmak sizlere ne kadar Adaletli görünüyor Uzungöl Halkı olarak İmar Planı ortaya konulduktan sonra Fiziki Görünüm olarak Uzungölün ismine hiç yakışmayan çarpık görünümlü yapıların düzeltilmelerinin çok kolay olduğunu da rahatlıkla görmekteyiz. Ve de bu çarpıklığı düzeltmeye hazırız. Uzungöl İnsanı olarak en büyük özlemimiz Yetkililerimiz tarafından Hem Şirin Beldemiz Uzungöl´ü Koruyacak olan hem de İnsanlarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek olan Uygulanabilir bir İmar Planının bir an önce Halkımızın önüne konulmasıdır. Gerçekleştirilmesi Planlanan Yıkım Çalışmasının Uzungöl İnsanına Maliyeti Yaklaşık 300 Milyon TL´nin üstündedir?

  MAĞDURİYET NASIL GİDERELİECEK

 Mağduriyetlerin nasıl giderileceğini soran Çiçek, ?Uzungöl Halkının hem barınma hem de Turizm Anlamında Ülkemiz ve Dünya Turizmine Hizmet sunabilmek amacı ile yapmış olduğu bu yapıların yıkılması durumunda bu insanların mağduriyetleri nasıl giderilecektir. Yıkımı gerçekleştirilmesi Planlanan bu Tesislerimizin ve evlerin Banka Borçları nasıl ödenecektir. Bu yüksek maliyeti ne halkımız ne bölgemiz ne de Ülkemiz kaldırabilecek durumda değildir. Bu anlamda Uzungöl Halkı olarak gerçekleştirilmesi Planlanan bu Yıkım İşlemlerinin Acil olarak durdurulması ve Hazırlanacak olan Plan Çerçevesinde İnsanlarımızın mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasıdır. Uzungöl İnsanı olarak Kesin Kararımız şudur. Uzungöl İçin Kalıcı ve uygulanabilir bir İmar Uygulaması olmadan gerçekleştirilecek her türlü yıkım çalışmalarına Uzungöl Halkı olarak Hukuki ve İnsani olarak her türlü tedbiri alacağız? dedi./resimler/2019-10/3/1717498974775.jpgUZUNGÖL PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI

Uzungöl sadece Turistlerin ziyaret ettiği ve tesislerin olduğu bir Merkez olarak görülmemelidir.Eski bir Kültüre sahip bu Coğrafyada Yüzyıllardır yaşayıp bu Coğrafyanın yaz kış cefasını çekmiş ve halen de burada yaklaşık 5-6 bin insan yaşamaktadır.

Burada yaşayan insanların artan konut ihtiyacını karşılama konusunda Yerel Yönetimlerimiz ve Merkezi Yönetimlerimiz maalesef ilgisiz ve kayıtsız kalmışlardır.

Burada yaşayan Uzungöl Halkı dişleri ve tırnakları ile elde ettikleri birikimler ile yaptıkları konutların yani yaşam alanlarını çocuklarına ve torunlarına bırakma hakları maalesef bu karar ile ellerinden alınmak istenmektedir./resimler/2019-10/3/1718263037994.jpgGeçmişten Günümüze kadar Atalarından kalan Tapulu arazileri üzerinde Yaşam Alanı yapmak isteyen ya da genişletmek isteyen Bölge İnsanımız ile Devletin Hazine Arazisi üzerinde Ticari İşletme yapan diğer Bölge insanlarının aynı terazide tartılmaya kalkışılması sizlere ne kadar adaletli gelmektedir.

Bu yüzden insanlarımız geçim sıkıntısı sebebi ile kendi topraklarından ayrılarak Anadolu´nun her köşesine göç etmek zorunda kalmıştır..

Ancak Uzungöl´ün Tarihsel gelişimine baktığımız zaman en büyük sıkıntısının Uygulanabilir bir İmar Planının bir türlü Uzungöl´de Halkımızın önüne konulamamış olması olarak göze çarpmaktadır.

/resimler/2019-10/3/1719052413730.jpgHavasıyla,suyuyla,bitki örtüsü,ormanı ve sıra dağları ile bütün güzellikleri içinde barındıran Uzungöl´de Turizm başladıktan sonra bu güzellik tüm dünya tarafından keşfedilmiş ve Uzungöl Dünyanın en önemli cazibe merkezi ya da Turizm Merkezi haline gelmiştir.

Günümüzde her sene Yerli ve Yabancı Milyonlarca Turistin ziyaret ettiği,konakladığı,gittiği memleketinde güzelliklerinin anlatıldığı Uzungöl şimdi ise YIKIM ile karşı karşıyadır.

Uzungöl´de İmar planı bulunmamasına rağmen Uzungöl İnsanı kendi Tapulu Arazisi içerisinde İmkanlar ölçüsünde Uzungöl´ün Mevcut olan Doğasına hiçbir şekilde zarar vermeden kendi evini ya da Tesisini inşa ederek Turizme Hizmet sunmaya başlamıştır.

Tüm bunları yaparken dört tarafı Orman ile çevrilmiş Doğa harikası olmasına rağmen hiçbir şekilde Ormandan tek bir ağaç dahi kesilmemiş ve de Uzungöl´ün Muhteşem Doğasına hiçbir şekilde en küçük bir zarar dahi verilmemiştir.

Günümüzde binlerce yatak kapasitesi yüzlerce tesis ve İşletmesi,Turizm çeşitliliği ve muhteşem doğası ile Uzungöl Tüm Dünyada Turizm anlamında bir Marka Değeri haline gelmiş ve Ülkemizi hem Ulusal hem de Uluslar arası Turizm Dünyasında çok büyük bir başarı ile temsil etmektedir./resimler/2019-10/3/1719337101763.jpg2019 Yılının İlk 8 ayı dikkate alındığında Trabzon Valiliği Plaka Tanıma Sistemine göre Uzungöl´e 782 000 Araş Girişi yapılmış,3128 000, Yerli ve yabancı Turist Ülke Turizminin en Önemli Merkezlerinden Uzungöl´ü ziyaret etmiştir.

Uzungöl İnsanı Tarih boyunca çalışkan ve uysal yapısı ile hiçbir zaman Mahkeme kapısını tanımamıştır.Ancak Getirilemeyen İmar Planı sebebi ile Günümüzde 800-850 kişi Mahkeme süreci ile karşı karşıya gelmiş hatta ceza alarak hapis yatmak zorunda kalmıştır.

Günümüzde Uzungöl gibi Turizm Cennetleri sayesinde Önce Trabzon İlimiz,sonra Karadeniz Bölgemiz ve de Şirin Ülkemiz Turizm alanında Tüm Dünyaya hitap edebilecek bir konuma sahiptir.

Üzülerek ifade etmek isteriz ki Uzungöl insanı alkışı hak etmesi gerekirken Günümüzde gelinen nokta itibarı ile alın teri ve emeğini kaybedecek duruma gelmiştir.

Çünkü kendi elinde olmayan getirilemeyen İmar Planı sebebi ile Uzungöl insanı cezalandırılacak bir konuma getirilmiş İşyerleri ve konutlar için Yıkım kararı verilmiştir.

Uzungöl İnsanı olmayan bir İmar Planına nasıl uyabilirdi. Hukuki olarak soralım?. Kuralları konulmamış olan bir İmar Planından dolayı Uzungöl İnsanını cezalandırmaya kalkmak sizlere ne kadar Adaletli görünüyor

Uzungöl Halkı olarak İmar Planı ortaya konulduktan sonra Fiziki Görünüm olarak Uzungölün ismine hiç yakışmayan çarpık görünümlü yapıların düzeltilmelerinin çok kolay olduğunu da rahatlıkla görmekteyiz.Ve de bu çarpıklığı düzeltmeye hazırız.

Uzungöl İnsanı olarak en büyük özlemimiz Yetkililerimiz tarafından Hem Şirin Beldemiz Uzungöl´ü Koruyacak olan hem de İnsanlarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek olan Uygulanabilir bir İmar Planının bir an önce Halkımızın önüne konulmasıdır.

Gerçekleştirilmesi Planlanan Yıkım Çalışmasının Uzungöl İnsanına Maliyeti Yaklaşık 300 Milyon TL´nin üstündedir.

Uzungöl Halkının hem barınma hem de Turizm Anlamında Ülkemiz ve Dünya Turizmine Hizmet sunabilmek amacı ile yapmış olduğu bu yapıların yıkılması durumunda bu insanların mağduriyetleri nasıl giderilecektir.

Yıkımı gerçekleştirilmesi Planlanan bu Tesislerimizin ve evlerin Banka Borçları nasıl ödenecektir.

Bu yüksek maliyeti ne halkımız ne bölgemiz ne de Ülkemiz kaldırabilecek durumda değildir.

Bu anlamda Uzungöl Halkı olarak gerçekleştirilmesi Planlanan bu Yıkım İşlemlerinin Acil olarak durdurulması ve Hazırlanacak olan Plan Çerçevesinde İnsanlarımızın mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasıdır.

Uzungöl İnsanı olarak Kesin Kararımız şudur.Uzungöl İçin Kalıcı ve uygulanabilir bir İmar Uygulaması olmadan gerçekleştirilecek her türlü yıkım çalışmalarına Uzungöl Halkı olarak Hukuki ve İnsani olarak her türlü tedbiri alacağımızı,siz kıymetli basın mensuplarımıza bildirmek isteriz.

Haber: Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir