Turizm Merkezi Uzungöl ve Çevre Mahalleler Tek Yürek HES'e Hayır Dedi

Turizm Merkezi Uzungöl ve Çevre Mahalleler Tek Yürek HES

Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl ve çevre mahalleler Tek Yürek halinde HES Projesine HAYIR dedi.

Karadeniz  ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl  ve çevre mahalleler Tek Yürek halinde HES Projesine HAYIR dedi.

Bordo Mavi Enerji adı altında Özel Bir Şirket tarafından İlçemiz Taşkıran Mahallesinde gerçekleştirilecek olan ve giriş bölümü Turizm Merkezi Uzungöl olarak Planlanan HES Projesi Uzungöl ve Çevre Mahalleler tarafından karşı çıkıldı.

Uzungöl Muhtarlığı,Uzungöl Birlik Platformu,Uzungöl Turizmciler Derneğinin aktif olarak katıldıkları HES Projesine tepki mitingi ve Basın Açıklaması 1 Mart 2024 Cuma günü saat 15.00’da Trabzon Merkez’de gerçekleştirildi.

Uzungöl insanlarının yoğun bir katılım gerçekleştirdikleri Uzungöl’e Sahip Çıkma Mitingine Uzungöl insanının yanı sıra Demirli,Yaylaönü,Karaçam,Çayıroba,Demirkapı,Köseli,Taşkıran Mahalleleri ile Çaykara’nın değişik Mahallelerinden çok sayıda vatandaş katıldı.

Gerçekleştirilen Basın Açıklamasına Uzungöl Turizminin Baş Mimarı Dursun Ali inan,Çaykara Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, Çaykara Belediye Başkan Adayları BBP Adayı Mehmet Savaş Dündar,Saadet Partisi Adayı Mehmet nuri Kadıoğlu,Bağımsız BelediyeBaşkan Adayı Burak Karoğlu,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,Uzungöl BİRLİK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz veyaklaşık 400 vatandaş katıldı.

Trabzon’da bulunan Yerel ve Ulusal Basının yoğun bir ilgi gösterdiği Basın Açıklamasında Uzungöl BİRLİK Platformu tarafından hazırlanan Basın Bildirisi, Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş tarafından okunarak Basın Mensupları ile paylaşıldı.

Basın Bildirisinde ayrıca Uzungöl Halkının Duygularının dile getirildiği İstemiyoruz HES’i isimli şiir Fatoş Zengin tarafından okundu.

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş tarafından okunan Basın Bildirisi Şu Şekilde;

Basınımızın, Sivil toplum kuruluşlarımızın ,siyaseti partilerimizin değerli temsilcileri ve bugün Uzungöl’e ve sokaklı vadisine sahip çıkmak için bizimle beraber olan kıymetli vatandaşlarımız.Bugün buraya toplanmamızın nedeni ülke turizminin en önemli merkezlerinden olan Uzungöl’e yapılması planlanan hes projesidir.

Daha önce Trabzonspor’un adıyla ruhsatı alınan Uzungöl hes, 2012 yılında çed raporunu almış ve ruhsat işlemlerini tamamlamıştır.Bölge insanı turizme ve çevreye vereceği zararı öngördüğünden çok güçlü şekilde projeye karşı çıkmış ve karşı mahkeme açmıştır.Uzungölde toplumun her kesimimden insanların olduğu büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmiştir.Danıştayın iptal kararına rağmen, bir şekilde proje yeniden yürürlüğe girmiştir.Trabzonspor bu projeyi uygulamaktan vaz geçmiş ve projenin %98‘lik kısmını özel bir firmaya satmıştır.Bu projede Trabzonspor’un sadece adı kalmıştır.Trabzonspor’un bu projeden beklediği gelir yıllık ortalama olarak 1 milyon dolar civarındadır.Fakat Uzungöl’ümüz turizm potansiyeli ile ülke ekonomisine katkısı yıllık ortalama 1.5 milyar dolardır.Bu da Hes’ten beklenen gelirin 1500 katıdır.Bu yıl Uzungöl turizminin 50. Yılını kutlamayı planlarken, üzülerek ifade etmek isteriz ki, Uzungöl Hes projesi ile cezalandırılmaya çalışılmaktadır.Kanunlardaki ilgili maddelere göre projenin onaylanan çed tarihinden başlamak üzere, 7 yıl içinde inşaata başlama zorunluluğu vardır.Gelinen bu noktada sürenin dolmasına rağmen hiçbir şekilde inşaata başlanmamıştır.Bu yıl itibariyle çed raporunun üzerinden tam olarak 11 yıl geçmiştir.Biz Uzungöl halkı olarak yeniden bu projeyi mahkemeye verdik ve sonucunu büyük bir dikkatle beklemekteyiz.Şimdi bu projeye olumlu bakan insanlara soruyoruz.

1-Yıllık bölge turizmine 1,5 milyar doların üzerinde katma değer sağlayan Uzungöl’e ödül olarak bu doğa katliamı projeyi mi getirdiniz

2-Dünyanın hangi turizm bölgesinde böyle bir doğa katliamına denk geldiniz 

3- Kırk yıldan beri çıkarılamayan imar planları yüzünden ideal yapılaşmasını sağlayamayan Uzungöl insanına, bu projeyi resmiyete döktüğünüzü nasıl açıklayacaksınız 

4- Uzungöl’de pencere ölçülerine, çatı yüksekliklerine, gölün üzerine kayık koymaya, ormandan kuru ağaç toplamaya karışan bu anlayışın gölden 600 metre aşağıda, sit alanının içindeki bu projeye nasıl izin verildiğini bir izahı var mıdır ?

5- Bu proje ile insanların seyrede seyrede Uzungöl’e çıktığı solaklı deresi 4 km boyunca yok olacak.

- Zaten henüz çözüme kavuşturulamayan trafik problemi, hes inşaatının getirdiği çamur, betonlama ve kazı çalışmasıyla en az iki katına çıkacak



İlginizi Çekebilir