Sultanmurat Şehitleri Anıldı

Sultanmurat Şehitleri Anıldı

Her Sene 23 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Sultanmurat Şehitleri Anma Programı 23 Haziran 2018 Cumartesi Günü Sultanmurat Yaylasında gerçekleştirildi.

SULTANMURAT ŞEHİTLERİ ANILDI

Her Sene 23 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Sultanmurat Şehitleri Anma Programı 23 Haziran 2018 Cumartesi Günü Sultanmurat Yaylasında gerçekleştirildi.

Geleneksel  Sultanmurat  Şehitlerini Anma Programına Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Çaykara Müftüsü Abdurrahman Koç,Ak Parti Çaykara İlçe Başkanı Muhammet Selçuk,MHP Çaykara İlçe Başkanı Savaş Kösüz ile kalabalık bir Halk topluluğu katıldı.

/resimler/2018-6/25/1458364610928.jpg

Anma Etkinlikleri kapsamında Sultanmurat Şehitliği Ziyareti gerçekleştirildi.Daha sonra ise Sultanmurat Şehitlerimizin ruhlarına ithafen Kur´an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Daha Sonra Çaykara Müftüsü Abdurrahman Koç tarafından Şehitlerimiz için Dua yapıldı.

IV. Murat´ın, o zamanlar İran´a bağlı olan Erivan´a yaptığı sefer sırasında ordusu ile burada konaklamış ve bir cuma namazını burada kılmıştır. Sultan Murat Yaylası da ismini bu olaydan dolayı IV. Murat´tan almakta. Sultanın namaz kıldığı yer halen korunmakta.

/resimler/2018-6/25/1459018673950.jpg

Sultan Murat yaylasının acı bir hatırası da 1916 yılından kalma. I. Dünya Savaşı sırasında bölgeyi işgale kalkışan Ruslarla yapılan çarpışmalarda 1 subay ve 70 er-erbaş olmak üzere 71 askerimiz burada şehit düşmüş ve Şehitler Tepesi denilen yere defnedilmiştir.

Her yıl 23 Haziran´da Sultanmurat Şehitlerini anma günü düzenlenmekte ve şehitlerimiz yadedilmekte. Yaylaya gelmişken şehitliği ziyaret etmeyi unutmayın. Şehitler tepesi yayla merkezine 1,5 km mesafede.

SULTAN MURAT ŞEHİTLERİ

1.dünya savaşı sırasında Rus Ordusunun Dogu Anadoluyu işgal etme girişimi çerçevesinde deniz gücünün kuvvetli olmasının da etkisiyle Karadeniz sahillerine çıkartma yapan Rus Orduları Çoruh vadisinden İspir´in batısına kadar ilerlemiş olan kara ordularına destek sağlamak amacıyla iç bölgelere doğru bir hareket başlattı

Baltacı deresini geçip sürmene istikametine doğru ilerleyen Ruslar,Solaklı Deresine ulaştıklarında iki taburlarını Çaykara istikametine sevk ettiler ve Çaykara´yı işgal ettiler.Rusların bu hareketini önlemek isteyen Bayburt´taki Türk karargahı tarafından bölgedeki stratejik mevki olan soğanlı geçidini kontrol etmek için bölgeye milis kuvvetleri gönderildi.Ancak Rus Ordusunun şiddetli saldırıları karşısında burada tutunamamışlardı .Bunun üzerine Bayburt´taki Türk karargahı tarafından Soğanlı´daki milis kuvvetlerini desteklemek amacıyla 29 martta Limonsuyu hanlarına bir jandarma müfrezesi gönderildi.

/resimler/2018-6/25/1459253674334.jpg

20 nisan da ileri harekata başlayan Rus Ordusu,Limonsuyu Mevkii´nde mevzilenmiş bulunan Türk milisleri tarafından geri püskürtüldü.

Uzungöl vadisinden Demirkapı´ya ilerleyerek Ballıköy deki birlikleriyle buluşmak isteyen takviye edilmiş Rus kuvvetleri 3 mayıs tarihinde Türk birliklerince düzenlenen taarruz sonucuna yeniden geri püskürtüldüler. Mevcut güçleriyle bölgede üstünlük kuramayacaklarını anlayan Rus ordusu,Değirmen derede bulunan 2 tümenini bölgeye sevk etti.Bu kuvvetlerin bölgeye ulaşmasıyla 20,25 mayısta 2. kez taarruzda bulunan Ruslar,Türk milisleri tarafından geri püskürtülmüşse de sayı ve silahça çok üstün olan düşman kuvvetleri 30 mayısta düzenledikleri yeni bir saldırıda bölgeyi ele geçirdiler.

/resimler/2018-6/25/1459494612426.jpg

Madur ve Polut tepelerinden Bayburt bölgesine bir taarruz planlayarak Türk kuvvetlerini arkadan sarmayı düşünen Rus ordusunun karşısında; Çarşıbaşı-Karadağ hattında sahil müfrezemiz, Harus dağlarının kuzeyinde 18.Tümen, limonsuyu Hanları-Soğanlı ve Haldizen bölgesinde jandarma ile takviye edilmiş milis kuvvetlerimiz mevcuttu.

Nihayet gerekli hazırlıklardan sonra 8 Haziranda Sultan Murat ve Limonsuyu´na doğru taarruza gecen Rus ordusu, Türkler tarafından geri püskürtüldü.

3. Bölge komutanı Fevzi paşa Gümüşhane´de bulunan 3 ordu komutanı Vehip Paşa ile birlikte bir plan yaparak düzenlenecek bir karşı harekâtla Rusları bulundukları bölgeden atmak istiyorlardı. Çarşıbaşından Haldizene kadar olan savunma hattında Türklerin 14.000,Rusların ise 25.000 kişilik kuvveti mevcuttu.

 Genel harekattan önce yapılan kısmı taarruzlarla 5 obanın kuzeyinden taarruz eden Türk kuvvetleri buradaki Rus birliklerine ağır zayiat verdirerek 17 Haziran da Karadere´ye ulaşarak Polut-Madur bölgesine taarruz edecek birliklerimizin yan emniyetini sağlamıştı.15 haziranda Demirkapıdaki Rus birliklerine saldıran Türk birlikleri, bu bölgeyi de ele geçirdikten sonra Soğanlı geçidi ile Gakart sırtlarına ilerleyerek 92 şehit vermekle birlikte Ruslara ağır zayiat verdirerek bölgeyi ele geçirdiler.

Bu sırada Sürmene Of istikametindeki harekatı yönetecek olan Fevzi Paşa, karargahını Akkoyun yaylasına 3 ordu komutanı Vehip Paşa da karargahını Aydıntepe´ye naklederek genel taarruz için hazırlıklara başladı. Nitekim 21-22 Haziranda Fevzi Paşa taarruz emrini verdi. Sultanmurat istikametinde yapılan baskınlarda Türk kuvvetleri önemli sayıda şehit verdiler ancak Rus ordusunun çok sayıda asker zayiatı oldu ve 1.000 den fazla askeri de esir alındı. 23 haziranda da sürdürülen taarruzlardan da çok sayıda Rus askeri öldürüldü ve Polut dağının kuzey sırtları ele geçirildi.

Çatışmalar sona erdikten sonra bölgeye gelen Çaykaralılar, Rusların terk ettikleri mevzilerdeki silah ve cephaneyi topladılar.23 Haziran 1916 günü şehitler tepesi civarında şehit düşmüş askerlerimiz tepenin güneyine bakan zirvesine defneden askerlerimize yardımcı olmuşlardır burada cereyan eden şiddetli muharebede şehit düşen 4.Alay 4.Tabur Komutanı Yüzbaşı Seyfettin Bey 4.alay4 tabur 3 bölükten başgedikli Sururi ve 70 er toplu olarak defnedilmiştir.

Sultanmurat şehitler tepesindeki Şehitlik Cevdet sunay´ın Genel Kurmay Başkanı olmasından sonra 1963 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir.

İlk defa 1963 yılında 3 ordu komutanı orgeneral Refik Tulga´nın iştirakiyle askeri tören düzenlenmeye başlanmış ve 23 Temmuz 1966 tarihinde 3 ordu tarafından şehitliğe 1 abide dikilmiştir.



Anahtar Kelimeler: Sultanmurat Şehitleri Anıldı

İlginizi Çekebilir