Şizofreni Tedavisi Olan Bir Hastalıktır!

Şizofreni Tedavisi Olan Bir Hastalıktır!

Çaykara Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Uzman Doktor Ali Erdoğan, 11 Nisan Dünya Şizofreni Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,? Şizofreni tedavisi olan bir hastalıktır,? dedi.

Çaykara Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölge Hastanesinde görev yapan Uzman Doktor Ali Erdoğan, 11 Nisan Dünya Şizofreni Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,? Ülkemizde 600.000 ? 800.000 arası şizofreni hastası olduğu, tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak kronik bir hastalık olduğu için düzenli ve devamlı ilaç kullanımı çok önemlidir. Alevlenme dönemlerinde zaman zaman hasta yatışı gerekmektedir,? dedi. 

ŞİZOFRENİ NEDİR?

Şizofreni kronik bir beyin hastalığıdır. Dönem dönem hastalıkta alevlenmeler ve yatışmalar olabilir. Şizofreni beynin bazı bölgelerindeki hormonların seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle oluşmaktadır. 

NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR?

Şizofreni her 100 kişiden  1´inde görülür. Ülkemizde 600.000 ? 800.000 arası şizofreni hastası olduğu tahmin edilmektedir. 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şizofreni, alevlenme dönemlerinde kişide gerçeği değerlendirme yetisi bozulur. Gerçeği değerlendirme yeteneğinde bozulma demek kişinin kendi düşünceleri ile dış gerçekliği ayırmada güçlük çekmesi demektir. Kişide düşünce ve algı bozulur. Çevresindeki insanların kendisine kötülük yapacağı, insanların kendisine düşmanlık yaptığı, birilerinin onu takip ettiği, insanların kendisi hakkında konuştuğu gibi gerçekte olmayan ama kişinin ikna edilemediği sanrı diye isimlendirdiğimiz düşünceler olur. Bu hatalı düşünceler sebebiyle kişide çevresine karşı aşırı öfke olur. Kişide halüsinasyon olarak isimlendirdiğimiz, ortamda gerçekte, bir ses yada görüntü yokken ses duyma ve görüntü görme olur. Bazı haftalarda ise negatif belirtiler dediğimiz içe kapanma, iştahsızlık, toplumdan uzaklaşmak, işe gitmeme, sosyal ilişki kurmaktan kaçınma gibi şikâyetler olur. 

HANGİ YAŞLARDA BAŞLAR?

Şizofreni genellikle 15 ? 40 yaş arası dönemde başlar.

Sadece Yakın Akrabalarında mı Olur?

Şizofreninin genetik geçişi vardır. Ancak hiçbir akrabasında şizofreni olmayan kişilerde şizofreni hastalığına yakalanabilir. 

ŞİZOFRENİ HASTALARI TEHLİKELİ Mİ?

Tedavisini düzenli alan şizofreni hastalarının suç işleme oranı genel toplumdan bile düşüktür. Düzenli tedavi alan birçok hastamız toplum içerisinde işlevselliğini devam ettirmektedir. Çevreye zarar verme durumu düzenli tedavi almayan madde kullanımı olan bazı hastalarda olabilmektedir. 

TANI NASIL KONUR?

Tanı doktor muayenesi, aile İle görüşme, psikolojik testler değerlendirilmesi sonucu koyulur. /resimler/2018-4/10/2057091524009.jpgTETAVİSİ VAR MIDIR?

Şizofreni tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak kronik bir hastalık olduğu için düzenli ve devamlı ilaç kullanımı çok önemlidir. Alevlenme dönemlerinde zaman zaman hasta yatışı gerekebilmektedir. Bizim için en büyük sorun hastanın tedavisini düzenleyip taburcu ettikten sonra ilaçlarını kullanmaması. Psikiyatrik rahatsızlıklar uzun süreli bazen ömür boyu düzenli ilaç kullanmayı gerektirir. Hastalar ve hasta yakınları hastanın düzeldiğini düşünüp ilaç tedavisini kesiyor ve hasta bir süre sonra kötüleşmeye başlıyor. Tekrar bize başvurduklarında hastanın toparlanma süreci uzayabiliyor ve hasta sürekli yatışlarla toplumdan iyice uzaklaşıyor. Bu kısır döngü haline dönüşünce hasta ve hasta yakınında tükenmişlik sendromu oluşmasına neden oluyor. Doktorun önerdiği tedavinin aksatılmadan uygulanması ve doktora danışılmadan ilaç dozlarının kesilmemesi çok önemli.  

HASTALARIMIZA YÖNELİK TEDAVİ YAKLAŞIMLARIMIZ 

1)Ayaktan hastalarınıza yönelik tedavi yaklaşımlarımız. 

Ayaktan poliklinik tedavisi için gelen hastalarda ilaç tedavisinin yanında, çift terapileri, cinsel sorunlara yönelik terapiler, EMDR yani Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve  Yeniden İşlemleme terapisi, Bilişsel davranışçı terapi gibi terapi yöntemleri ile destekleyici tedavi yapıyoruz. 

2)Yatan hastalarınıza yönelik tedavi yaklaşımlarımız.

Dahili branşlarda, laboratuvar sonuçları röntgen MR ultrason sonucu gibi pek çok tahlile bakarak hastalığa karar verebilirken, psikiyatride hastanın gözlemlenmesi, kişisel öyküsü ve klinik görüşmeler sonucunda teşhis konulmaktadır. Bu sebepten bizim için hasta en önemli kaynaktır. Her bir hasta ile düzenli olarak tüm sağlık ekibi ile birlikte görüşme odasında  görüşüyoruz. Hasta gözlemlerimiz hastanın klinik seyri ve kişisel öyküsünü değerlendirip farmakolojik yani ilaç tedavisini planlıyorum. Bunun dışında hastanın sosyalleşmesi ve topluma kazandırılmasına yönelik destek tedavilerimiz de mevcut. 

3)Destek tedavilerimiz

Bireysel psikoterapi yapıyoruz. Hastanın ihtiyacı doğrultusunda psikoloğumuz tarafından düzenli görüşmeler yapılıyor. 

GÜNAYDIN TOPLANTILARI YAPIYORUZ

Günaydın toplantısında o servisteki hastalar bir arada toplanıyor, tüm hastalar kendilerini tanıtıyor ve bir önceki toplantıda belirledikleri konu hakkında konuşuyorlar. Burada ki asıl amaç; hastaların birbirleriyle kaynaşması hastaların toplum içinde kendini ifade etmelerinin sağlamasıdır. 

UĞRAŞI TERAPİSİ YAPIYORUZ 

Halk Eğitim Merkezi tarafından gönderilen iki usta öğreticimiz mevcut. Bu öğreticilerimiz açtıkları kurslar sayesinde hastalara resim, el işi, ebru, ahşap boyama, takı yapımı gibi çeşitli uğraşıları öğretiyorlar. Hastaların yaptıkları bu ürünler yılsonunda düzenlenen bir sergi ile halka sunup satışı yapılıyor. Ürünlerin satışından elde edilen para ve bakanlık tarafından gönderilen ödenek ile hastalara tekrar malzeme alıyoruz. 

TATLI ÇARŞAMBA ETKİNLİĞİ YAPIYORUZ

Her hafta Çarşamba günleri hastalarımızla müzik eşliğinde kısır, sigara böreği vb ikramlarla birlikte eğlence düzenliyoruz.  Bunların yanında belirli zamanlarda da hastalara müzik yayını yapıyoruz. Berber ve kuaför hizmeti veriyoruz. Hastalarımız gün içerisinde hastane bahçesinde dolaşabiliyor. Bahçede bulunan spor aletleriyle spor yapabiliyor. Kantinden ihtiyaçlarını giderebiliyor. 

Haber:Çaykara Gündem Gazetesi 



İlginizi Çekebilir