Ruh Sağlığının Toplumsal Boyutu ve Çözüm Önerileri

Ruh Sağlığının Toplumsal Boyutu ve Çözüm Önerileri

Çaykara Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Uzman Doktor Ali Erdoğan, Madde Bağımlılığına karşı uyardı.

Uzm.Dr. Ali Erdoğan, Ruh sağlığı hastalıklarının dünyada ve ülkemizde en çok işgücü kaybına yol açan, kişilerin günlük yaşamlarını ciddi boyutlarda etkileyen hastalıklar olduğunu, tedavi edilmediği  zaman daha çok işlev ve işgücü kaybına neden olabileceğini vurguladı. 

Çaykara Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Uzm.Doktor Ali Erdoğan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu özel günün, dünyada 1992 yılından beri kutlandığını ve Ruh Sağlığı Günü´nün temel amacının, halkımızı ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda aydınlatmak ve ruh sağlığının önemini vurgulamak olduğunu söyledi. 

Ruhsal hastalıkların sanılanın aksine toplumun bütününü ilgilendiren ve çok sık görülen bir sorun olduğunu ifade eden Dr. Ali Erdoğan,? Sıklığı ve yaygınlığı giderek artmakta ve toplumun her kesimini etkilemektedir. Ruhsal hastalıklar tedavi edilmediklerinde sonuçları hem bireyi hem de toplumu etkiler ve çeşitli kayıplara yol açabilir. Günümüzde insanların % 25´i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenmektedir. Bu durum özellikle genç yaş gurubunda daha sık görülmektedir, ?dedi. /resimler/2017-10/10/0351398463367.jpgDAMGALAMAKTAN UZAK DURALIM

Dünya sağlık örgütü verilerine göre en çok işlev ve iş gücü kaybına yol açan ilk 10 hastalıktan beşi ruh sağlığı hastalığıdır. 2020 den sonra ilk sıraya yerleşmesi öngörülmektedir. Ruh sağlığı hastalıkları arasında depresyon, kaygı bozuklukları, obsesif  kompulsiv bozukluk, şizofreni, bipolar bozukluk, alkol madde bağımlılığı gibi birçok hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıkların günümüzde tedavileri başarıyla uygulanmaktadır. Tedavi edilmediği  zaman daha çok işlev ve işgücü kaybına, ailesel sorunlara yol açmakta, hastalığın yaygınlığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir. Dünyada ve ülkemizde Alkol ve Madde Bağımlılığı giderek artmakta olup, bu sorun sağlık kuruluşları, devlet ve halkımızın iş birliği ve mücadelesi ile önlenebilecektir. Ruh sağlığı konusunda yardım almak ve yardım alanları damgalamamak hepimizin ilkelerinden biri olmalıdır. Özellikle madde bağımlılığı olan yakınlarımızı dışlamak, inkâr etmek, onu suçlamak veya cezalandırmak yerine ona yardım etmeye çalışmalıyız. En yakın ruh sağlığı uzmanına başvurması konusunda ikna ederek ve beraber giderek tedavi olmasını sağlamalıyız. Birçok ilimizde alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezlerimiz olduğu gibi Trabzon´da Numune hastanesi bünyesinde mevcuttur. Bu konuda kişisel verilerin başka kişilerle paylaşımı da söz konusu değildir. 

BİRİNCİ GÖREVİMİZ UYUŞTURUCU MADDELERİ ÖNLEMEK OLMALI

Ruh sağlığı hastalığının önemli diğer kısmı alkol ve madde bağımlılığıdır. Dünya genelinde bu bağımlılık % 10´lara kadar çıkmaktadır.  Özellikle kullanım yaşının 11-12 yaş gurubuna inmesi düşündürücü bir durumdur. Bu konuda öncelikle birinci hedefimiz uyuşturucu maddelere vatandaşımızın ulaşılmasını önlemek yani koruyucu önlemler olmalı, tedavi ikinci basamak olarak düşünülmelidir. Öğrencilerimize ilkokuldan başlayarak eğitimler verilmesi, maddelerin zararları ve etkileri konusunda bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Çünkü bu maddeleri pazarlayan zehir tacirleri bu maddelerin zararsız olduğu ile ilgili yanlış bilgiler vermekte ve yaymaktadır. 

/resimler/2017-10/10/0356249562694.jpgHASTANEMİZ 13 İLE HİZMET VERMEKTEDİR

Çaykara Ataköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesi 50 erkek, 20 kadın olmak üzere toplam 70 yatak kapasiteli bir hastanemizdir. Ruh sağlığı hastanesi olarak ayaktan poliklinik hizmeti ve yatarak tedavi hizmeti vermektedir. Türkiye´de 8 tane ruh sağlığı hastanesinden birisi olup, bölge hastanesi olarak 13 ilden gelen hastalara hizmet vermekteyiz. Bölgede ki en dirençli en zor vakalar kliniğimizde başarı ile tedavi edilmektedir. Hastanemizdeki şartlarımız çok iyi durumda olup, hastalara medikal ve ilaç tedavilerinin yansıra bireysel psikoterapiler, gurup terapileri, psikolog görüşmeleri, el işi, sosyal ve spor etkinlikleri uyguluyoruz. Bu şekilde hastalarımızın topluma kazandırılmasını sağlıyoruz. Halk eğitim merkezi ile işbirliği içinde el işi, takı ve boya kursları açıyoruz. Bazı dönemlerde müzik kursları ve müzik aletleri çalmayı öğretiyoruz. Tüm bu faaliyetler ile birlikte hastanemiz bölgenin önemli hastanelerinden birisi olup halkımıza ruh sağlığı konusunda her türlü desteği sağlamaktadır.  Bu vesile ile 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününü tekrar kutlar, herkesin ruh sağlığınıza dikkat etmesini dilerim.

Haber kaynağı:Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir