Mustafa Özer Ortaokulu Yine Yollarda

Mustafa Özer Ortaokulu Yine Yollarda

Taşkıran Mustafa Özer Ortaokulu Öğrencilerine Her Gün Yeni Bir Etkinlik Yaptırıyor.

Eğitimde Lider İlçe Çaykaramızda sadece akademik anlamda değil öğrencilerin sosyal ve kültürel anlamda da yetişebilmesi için düzenlenen etkinliklere her gün bir yenisi ekleniyor./resimler/2016-6/5/1536323998220.jpgSon etkinlik ise Taşkıran Mustafa Özer Ortaokulundan geldi.Öğrencilerine her gün yeni ve farklı bir etkinlik yaptıran Okul Müdürü Emre Akkaya bu defa da Öğrenci ve Öğretmenleri ile birlikte Trabzon yollarına düştü.

İlk olarak Trabzon Boztepe´de sabah çayını içen ve kahvaltı yapan öğretmen ve öğrenciler Boztepe´den TRabzon´un güzelliğini seyrederek güne muhteşem bir başlangıç yapmış oldular./resimler/2016-6/5/1537165249920.jpgAli Şükrü Bey Trabzonumuzun il Mebusu olup Kabri Boztepe Mahallemizde bulunmaktadır.Ali Şükrü Bey ile ilgili detaylı bilgi haberimizin son bölümünde yer almaktadır.

Buradan Gölçayır Semtimize geçen öğretmen ve öğrencilerimiz burada gönüllerince paintbol oynama fırsatı buldular.Çevremizde çok fazla bilinen bir oyun olmayan Paintball oyununun nasıl oynandığı ve de oyun kuralları da haberimizin ekinde yer valmaktadır.Bu anlamda Sevgili Emre Akkaya´ya Bizleri bu oyun ile tanıştırdığı miçin de teşekkür ederiz.

Son olarak Cephanelik mevkisine geçen öğretmen ve öğrenciler burada gerçekleştirdikleri muhteşem piknik organizasyonu ile birlikte muhteşiem bir organizasyonu ve de unutamayacakları bir günü daha tamamlamış oldular.

ALİ ŞÜKRÜ BEY KİMDİR?
Ali Şükrü Bey
, (doğumu 1884 - ölümü 27 Mart 1923). Trabzon mebusu olarak Son Osmanlı Meclisi Mebusanı (1920) üyeleri arasında yer almış, ardından TBMM 1. Dönem´de yine Trabzon milletvekilliği yapmış, Meclis´te İkinci Grup´un lideri olarak ön plana çıkmış, 1. Dönem içinde Topal Osman tarafından öldürülmüş siyasetçidir.



Ali Şükrü Bey, deniz yüzbaşı rütbesindeyken askerlikten istifa ederek siyasete atılmış, İttihat ve Terakki´ye muhalif bir çizgi izlemişti. İngilizlerce İstanbul´un işgalinden son Osmanlı Meclisi Mebusan´ının Misakı Milli kararını almasında rol oynamış, ardından Mustafa Kemal´in çağrısına uyarak Ankara´ya gelmişti.


Dini hassasiyetleri ve karşı çıktığı konularda sözünü sakınmamasıyla dikkati çeken Ali Şükrü Bey, bu özellikleri dolayısıyla Mustafa Kemal´e muhalif milletvekillerinin çevresinde kümelendiği kişi oldu. Mustafa Kemal´in ´Hakimiyeti Milliye Gazetesi´ne karşılık ´Tan Gazetesi´nı neşretmeye başladı. İngilizceye hâkimiyeti sayesinde Ankara´nın izlediği siyasetin uluslararası alandaki yansımalarını dış basından takip ediyor, özellikle Lozan müzakerelerinin gidişatıyla ilgili olarak zaman zaman TBMM´ye verilen resmi bilgiyle dış kaynaklı haberler arasında çelişkileri gündeme getiriyordu. İsmet İnönü´nün Lozan´da, ´hariciyeci olmaması sebebiyle´ acemice davrandığı, daha ötesi TBMM´nin verdiği yetki sınırlarının dışına çıkarak müzakereleri yürüttüğü kanısındaydı. Tuğgeneral İsmet Paşa´nın Balkanlarda kabul ettiği sınırların 1. Dünya Savaşı başladığındaki sınırların gerisinde olmasını ve Batı Trakya´nın Yunanistan´a verilmesini kabul etmiyor, Lozan müzakerelerine katılan heyetin, TBMM tarafından kabul edilen Misak-ı Milli hudutlarına uyması gerektiğini söylüyordu. Müzakerelerin kesilme ile sürme arasında kaldığı dönemde ortam iyice gerginleşmişti. Hatta Mustafa Kemal ve Ali Şükrü bey karşılıklı silah çekme noktasına gelmişlerdi. Nitekim TBMM çoğunluğunun Ali Şükrü Bey´i bu konuda desteklemesi neticesi Mustafa Kemal Paşa 1923 yılında 1. Meclisi fesh ederek 2. Meclis için seçimler yapılacağını belirtti


Böyle bir ortamda, Mustafa Kemal´in korumalığını yapan Giresun Müfrezesi´nin reisi Topal Osman´ın adamlarınca Samanpazarı´nda birliğin kaldığı eve götürülmüş ve orada Topal Osman ve adamları tarafından işkence edilerek ve boğularak öldürülmüştür. Ali Şükrü Bey, Ankara yakınlarındaki Mühye köyünde geceyarısı gizlice gömülmüş, günler sonra bir çobanın ihbarıyla cesedi bulunmuştur. Sonraki günlerde Topal Osman´ın evi kuşatılmış, Osman ve adamlarının tamamı, bazıları beyaz bayrak çekip teslim olmak istemelerine rağmen, çıkan çatışmada öldürülmüşlerdir.

PAİNTBALL NEDİR VE NASIL OYNANIR?

ya da Boyatopu son 20 yıldır yaygın bir biçimde oynanan oyuncuların rakip takım oyuncularını içi boya ile doldurulmuş küçük jelatin veya plastikten toplardan oluşan mermiler kullanan silahlarla belli bir parkur içinde oynanan bir takım ve strateji sporudur.

Amaç
Oyunun amacı ise verilen görevi gerçekleştirmektir. Eğer belirlenmiş biçimler uygulanmamakta ve tekrar edilmekte ise buna ?senaryoyu uygulamak? denir. Amaç belli bir süre içinde karşı takımın kalesindeki bayrağı ele geçirmek, bir rehineyi kurtarmak, başkanınızı güvenli bir şekilde hedefe ulaştırmak, karşı takımın tamamını elemek, tek başına vurulmadan kalan son kişi olmaya çalışmak, bir kaçağı yakalamak, bir tepeyi savunmak, bir köprüyü uçurmak veya ikili timlere ayrılıp diğer timleri elemek, gibi birçok seçenekten oluşabilir. Oyunun temel kuralı çok basittir. Üzerine gelen mermi ile boyanan oyuncu oyundan çıkar; yani o oyun için ölür.

Kullanılan malzemeler
Paintball mermileri
Paintball tabancalarının birçok markası ve modeli vardır. Paintball tabancaları mermisini çok hızlı atar ve çıplak vücuda geldiğinde çok can yakar. Bu sebeple korunmasız oynamak çoğu yerde tehlikeli ve yasaktır. Hatta bazen ciddi morluklara bile yol açabilir.

Paintball´da her oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maske ve elinde ise özel, gazlı silahları vardır. Bu silahlar görünümleriyle gerçek silahları andırır, ancak farklı olarak bunlar öldüren mermiler değil; boyayan kapsüller atar. Kapsüller görünüm olarak misketten farklı değildir, üstleri plastik benzeri bir malzeme kaplı olan bu malzeme, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden yok olur. Kapsülün içindeki boya ise gıda boyasıdır. Yani doğaya ve insanlara zararlı değildir, ayrıca giysilerden de ıslak bir bezle dahi kolayca çıkabilir.

Kurallar
Oyuncular, oyun başlarken kendi kalelerinin arkasında durmak zorundadır. Oyun Baş hakemin takım kaptanlarından OK alması, dikkat uyarısını müteakip BAŞLAMA DÜDÜK sesiyle başlar. Düdük sesinden önce ateş etmek tehlikeli ve kesinlikle yasaktır. OYUNCU CEZA ALIR.

Vurulma
Oyuncunun vücudunun herhangi bir yerinden, el, ayaklar dahil ve taşımakta olduğu ekipmanından (silah dahil) vurulmasıyla gerçekleşir. Vurulma paintball mermisinin direk temasıyla olup, merminin bir engele vurup, dağılıp oyuncuya sıçraması halinde geçersizdir. Paintball mermisi oyuncuya vurup patlamazsa oyuncunun centilmenlik (Fair-Play) gereği hakemi uyarıp ceza bölgesine gitmesi gerekir.

Oyunda belirli bir şekilde vurulan oyuncu, ELLERİNİ ve SİLAHINI BAŞININ ÜSTÜNE KALDIRIP (Bkz: Şekil 1A), ceza bölgesine gider veya paintball alanını hakem nezaretinde terk eder. BU ESNADA KASK KESİNLİKLE ÇIKARTILMAMALIDIR.

Oyun sırasında vurduğunu veya vurulduğunu hisseden oyuncu, hakemlere kendini ve rakip oyuncuyu kontrol ettirmelidir. Bu sırada oyun hakemin düdük sesiyle durdurulur. Bu anda oyuncular bulundukları yeri değiştiremez ve ateş edilemez.

Aksi şekilde davranan oyuncular CEZA ALIR. Hakem oyuncuları kontrol eder, şayet iki oyuncu aynı anda birbirini vurmuş ise ikisi birden CEZA ALIR. Fakat oyunculardan birisi diğerini vurduktan sonra, vurulan oyuncunun ateş edip rakibini vurması geçersiz olup ilk vurulan ceza alır, diğerinin üzerindeki boya hakem tarafından silinir ve oyuncu oyuna devam eder. Hakemin DUR düdük sesinden sonra yapılan her atış oyuncunun CEZA ALMASI ? OYUN DIŞI KALMASI demektir. Fiziki herhangi bir mücadeleye girilemez.

Vurulan oyuncu, hakemin komutuyla oyuna tekrar katılırken kendi kalesine en yakın siperden oyuna girer.
Eğer oyun içinde herhangi bir oyuncunun mermisi bittiyse, ekstra mermi almak için, ellerini veya silahını başının üzerine kaldırarak başhakemin bulunduğu güvenli bölgeye gelir, mermisini aldıktan sonra aynı şekilde terk ettiği sipere dönerek oyuna dahil olur. Bu oyuncuya herhangi bir oyuncu ateş ederse CEZA ALIR.

Eğer bir oyunda takımın bütün oyuncuları vurulmuş ve oyun dışı kalmışsa oyun biter. Bir takıma ait tüm oyuncularda mermilerin bitmesi halinde mola alınarak mermi takviyesi yapılır, oyun kaldığı yerden devam eder. Oyun senaryosunu başarıyla tamamlayan takım aynı şekilde oyunu kazanır ve oyun biter.

Eğer belirtilen süre zarfında bir takımın oyuncuları tamamen elenmemişse veya oyun senaryosu başarıyla bitirilmemişse oyun hakemin saatiyle biter. Verilen süre her sette 15 dakika olmak üzere toplam 3 settir. Aralarda 5 dakikalık dinlenme verilir. Herhangi bir sette vurulan oyuncuların devam edebilmesi için hakem nezaretinde kendi kalesine en yakın takım arkadaşının yanından başlayacaktır. Vurulmayan oyuncular ise diğer Sette kaldıkları yerden devam eder, set başlangıcında yer değiştiren Oyuncular OYUN DIŞI KALIR VEYA CEZA ALIR.

Her set başlangıcında oyuncular hakemin komutuyla kendi takımlarının kalelerinden oyuna başlarlar.

Puantaj

  • Vurulan oyuncu -20 puan
  • Vurulan kaptan -15 puan
  • Vurulma sayısı oynanan sette en az olan takım +5 puan
  • Teknik ceza -3 puan
  • Bayrak alma +100 puan (Bayrak alan, vurulmadan karşı takımın bayrağını almayı başarırsa, kalesine dönerken vurulduğu takdirde +10 puan)
  • Bayrak asma +1000 puan

 



Anahtar Kelimeler: MUstafa Özer Yine Yollarda

İlginizi Çekebilir