Mısır Tarlasından Turizm Merkezine Uzungöl

Mısır Tarlasından Turizm Merkezine Uzungöl

Uzungöl bölge turizminin lokomotifi olmaya devam ediyor

Çaykara´nın sınırları içerisinde yer alan ve deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, bölge turizminin lokomotifi olmayı sürdürüyor. 

Dik yamaçları, muhteşem orman örtüsü, vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi´nin önünü kapatmasıyla oluşmuş doğal göl görüntüsü ile Uzungöl beğeni topluyor. Uzungöl, bu açıdan yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, 40 yıl önce çevresi mısır tarlaları ile çevrili olan gölün bu günlerde ise çevresi turistik tesis, otel ve pansiyonlarla dolu. 

İsmi Uzungöl ile özdeşleşen ve Uzungöl´ü turizme kazandırmak için, 50 yıldır maddi ve manevi birçok fedakârlıkta bulunan İnan Tesisleri´nin sahiplerinden Dursun Ali İnan, 40 yıl önceki Uzungöl´ün bir mısırr tarlasını andırdığını ancak bugün önemli bir turizm merkezi konumuna geldiğini söyledi. Verdiği turizm uğraşının anlatan İnan, ilk yıllarda verdiği uğraşlar nedeniyle ´deli´ damgası yediğini belirterek, "1974 yılında iki odalı bir evim vardı. Uzungöl´e gelen misafirleri para almadan evimin bir odasında ağırlardım. 1980´li yıllarda borç parayla iki tane 16 yatak kapasiteli bungolov tipi ev yaptırdım. 32 yatak kapasiteli küçük tesisimiz bir zaman sonra turistlerin yoğun taleplerini karşılayamaz hale geldi. Bu kez komşuların evlerini para vererek turistler için kiralamaya başladım. Elde ettiğim kazancın büyük bir bölümünü yine Uzunngöl´e, yeni tesislere ve çevre düzenlemelerine harcadım. 40 yıl önce 32 yatak kapasitesi bulunan Uzungöl´de şimdi yaklaşık 5 bin yatak kapasitesi ile 100´ün üzerinde tesis var. Binlerce kişi bu sektörden yörede ekmek yiyor" dedi.

Kaynak:haberler.com

 



İlginizi Çekebilir