Kaymakam Güzel, Çini Kursunu Ziyaret Etti

Kaymakam Güzel, Çini Kursunu Ziyaret Etti

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel Çaykara Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Geleneksel Türk Sanatını yaşatmak amacı açılan Çini Kursunu ziyaret etti.

Çaykara Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Çini Sanatının Çaykara insanı tarafından da etkili kullanılabilmesi amacı ile “El Sanatları Alanı,Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Çini Kurs Programı” kursu açmıştı.

24 Aralık 2021 Cuma Günü gerçekleştirilen ziyarete Çaykara Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kaya,İlçe Milli eğitim Müdürü Ahmet Çamurali ve İlçe milli Eğitim Şube Müdürleri Numan Tuncer ve Veysel Somuncu katıldılar.

Ziyaret esnasında Çaykara Halk eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan tarafından Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslar ile ilgili olarak Kaymakam Muhammet Güzel ve Başkan Vekili Seyfullah Kaya’ya bilgi verildi.

Daha sonra Çinicilik Kursunu ziyaret eden Kaymakam Güzel ve Protokol üyelerine Çinicilik Kursu Öğretmeni Asiye Kılıç tarafından bilgi verildi.Kaymakam Muhammet Güzel daha sonra kursiyerler ile sohbet ederek tarihimiz açısımndan çok büyük bir öneme sahip olan Çini geleneğini Çaykara ilçesinde yaşattıkları için kursiyerlere teşekkür etti.

Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan ise Çinicilik kursuna 12 kursiyerin devam ettiğini,kursiyerlerin Hocaları Ayşe Kılıç nezaretinde büyük bir istek ve özveri ile çalıştıklarını ifade etti.Çinicilik Kursunun 5 basamağının bulunduğunu ifade eden Müdür Gönan bu basamakların;

Hazırlık

Çizim

Boyama,

Fırına verme

Pazarlama

Aşamalarından meydana geldiğini kursiyerlerinin ilk dört aşamayı tamamladığını ve yeni eserler ortaya koymaya hazır olduklarını ancak pazarlama konusunda desteğe ihtiyaçlarının bulunduğunu ifade etti.

Bu bölümde söz Alan Çaykara Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kaya kendisinin Uzungöl’de Turizm ile uğraştığını çinicilik geleneğinin tarihimizin çok önemli geleneklerinden bir tanesi olduğunu ve bu geleneğin mutlaka yaşatılması gerektiğini bu anlamda bu ürünlerin pazarlanması aşamasında Uzungöl’de Çaykara Halk Eğitim Merkezine yardımcı olabileceğini ifade etti.

ÇİNİ SANATI

Osmanlı dönemlerinden günümüze kalmış olan en nadide ve en özel miraslardan birisi olan çini sanatı, halen kullanılmaya devam etmektedir. Türbe ve camilerin duvarlarında karşılaşılan Çini sanatı, saray ve köşklerin iç ve dış cephelerini de süslemektedir. Çini sanatı nedir, çini sanatı nasıl yapılır? Çini sanatının tarihçesi gibi bilgilerden bahsetmek, çini sanatına ilgi duyanlar adına yararlı olacaktır.

Çini sanatı; seramik sanatı şeklinde de isimlendirilmektedir. İnce ayrıntılar ile işlenen ve işlenmiş olan objelere hayat veren, Osmanlı tarihinin en çok kullanılan sanat dalı, günümüze dek değerinden hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor. 

ÇİNİ SANATI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Çini sanatının türlü teknikleri bulunur. Bunlar; Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği şeklindedir. Her bir teknikte de oldukça güzel görünümler yer alır. Perdah tekniğinin gümüş ve altın tozları kullanılarak tasarlandığı söylenebilir. Saydam ve beyaz astar levhaların üstüne oluşturulan modeller, daha sonra fırınlanır. 

Çini sanatı; kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemeler ile karıştırılarak hamur haline getirilmektedir. Bu hamur şekillendirilip kuruması adına bir süre beklemek gerekir. İstenen kuruluğu alan hamura astarlama işlemi yapılmaktadır. Bu astarlama işlemi, hamura beyaz bir görünüm kazandırır. Parçalar oldukça yüksek derecesi bulunan fırında bir gün boyu pişirilmektedir.

Ardından kara kalemle çizilen bir beyaz kağıt ile üstü kaplanarak yapılacak çini yüzeyine aktarılır. Bununla beraber çini sanatına siyah renkten oluşan boya desteği ve kobalt ile model kontürleri oluşturulmaktadır. Daha sonra sanatçı bireyin keyfine, hayal dünyasına ve zevkine uygun olan renkler ile iç zemin boyanmaya başlanmaktadır.

Boyanan nesne, camsı bir sırla kaplanıp, pişirilmeye hazır hale getirilir. Parçaların ayrı ayrı olarak pişirilmesi sağlanır. Bunsan sonra yeniden ikinci bir pişirilme aşaması daha gerçekleşir. Sonraki aşama ise objenin yavaş yavaş soğutularak, kırılmasının önlenmesidir. Oldukça zor ve zahmetli aşamaları bulunsa bile bu sanatı zevk ile yapan pek çok kişi bulunmaktadır. 



Anahtar Kelimeler: Kaymakam Güzel Kursunu Ziyaret

İlginizi Çekebilir