Gurbette Şenlik Buruk Geçti!

Gurbette Şenlik Buruk Geçti!

Van Özalp Dönerdere Köyünde yaşayan Çaykaralılar 50. Yıldönümü şenliklerinde buluştu.

1965 Yılında Çaykara İlçemizden Van Özalp İlçesi Emek ve Dönerdere Mahallelerine İskan olarak giden hemşerilerimizin düzenledikleri 50. Yıl şenlikleri 22 Temmuz Çarşamba Günü Dönerdere Köyünde yapıldı.

Hemşerilerimizin 50. yıl Buluşma Etkinliklerine Bursa, İnegöl, İstanbul, Adapazarı ve Uzungöl olmak üzere birçok yerden yüzlerce hemşerimiz iştirak etti.

20 Temmuz 2015 Pazartesi Günü Şanlıurfa İli Suruç İlçesinde meydana gelen bombalı saldırıdan dolayı programın protokol bölümünde taziye ve baş sağlığı konuşmaları yapıldı.

50.Yıl Şenliğine Van Vali Vekili İbrahim ÖZKAN, Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin KIREKİN, İpekyolu Kaymakamı Trabzon´lu Hemşerimiz Sabri UZUN, Özalp Kaymakamı  İsmail ÇİÇEK, Özalp İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer KAYAKESER,Özalp Garnizon Komutanı,İlçe Jandarma Komutanı,Askeri Ernkan, Artaştırmacı Yazar Hasan DÜZGÜN, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milletvekili Uzungöllü Hemşerimiz Ahmet ZENGİN, Uzungöl Ortaokulu Müdürlerinden Abdülkadir KAYA, İş Adamı Ahmet ÇİÇEK ve yüzlerce vatandaş katıldı.Özellikle Emek Köyünden katılımın yüksek olması ise şenliğe katılan herkes tarafından büyük bir memnunluk ile karşılandı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Dönerdere Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Turgay ÖZBEK uzaklardan gelerek şenliğe iştirak eden tüm katılımcılara teşekkür etti. Şanlıurfa Suruç´te meydana gelen bombalı saldırıyı kınayan Başkan ÖZBEK bu yüzden çok iyi hazırlandıkları bu yılki 50.yıl etkinliklerinde bu coşkuyu yaşayamayacaklarını ifade etti.

Daha sonra söz alan Yukarı Dönerdere Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet GENEL ise ağırlıklı olarak Dönerdere ruhundan ve Dönerdere kültüründen söz etti. Ekonomik sebepler ile Dönerdere´den ayrılarak başka yerlere giden hemşerilerine seslenen GENEL bu vatandaşların yıkılmaya yüz tutmuş evlerini tamir etmelerini ve de senede en az 1ay gelip burada kalmalarını istedi.Yüreklerinin memleket özlemi ile yandığını ancak buraya da uyum sağlayarak memleketi aramadıklarını ifade eden GENEL bu yüzden bir ya nım 61 bir yanım ise 65 ifadesini kullandı.

14 Yaşına kadar bu köyde kaldığını daha sonra ise yaşam şartlarından dolayı Kıbrıs´a göç yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milletvekili Ahmet ZENGİN Kürsülerde konuşmaya alışkın olduğunu ancak burada kendi memleketinde heyecanlandığını ifade etti. Uzun yıllar Dönerdere´ye gelemediğini ancak Dönerdere insanının azim ve gayretini uzaktan da olsa takip ettiğini ve Dönerdere halkının bu özelliğinden dolayı hemşerileri ile gurur duyduğunu ifade eden Milletvekili ZENGİN bundan sonra daha sık periyotlar ile hemşerileri ile bir arada olmaya gayret göstererceklerini ifade etti.

Daha sonra söz alan Uzungöllü Araştırmacı Yazar Hasan DÜZGÜN  Uzungöllülerin Emek ve Dönerdere Köylerine Göçün öyküsünü misafirler ile paylaştı. İnsanların birlik ve beraberlik içerisinde bir çok şeyi başardıklarını ifade eden DÜZGÜN bu birlik ve beraberliğin bundan sonra da devam etmesi gerektiğini ifade etti. Uzungöllü hemşerilerimizin bölgede yaşayan insanlar ile çok iyi bir diyaloğa girdiğini ve bulunduğu yerde mutlu olduğunu ifade eden DÜZGÜN bu şimdiye kadar devam eden yöre halkı ile bütünleşme faaliyetlerinin artarak devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Özalp Kaymakamından da bir ricada bulunan Araştırmacı Yazar Hasan DÜZGÜN İlçe Protokolü ile Dönerdere ve Emek Köylerinin ileri gelen Yerli Halkından oluşacak 40-50 kişilik bir ekibi Uzungöl´de misafir etmek istediğini ve bununla ilgili çalışmalara başllanılmasını arzu ettiğini ifade etti.

Daha sonra söz alan Özalp Kaymakamı İsmail ÇİÇEK ise Özalp´a Kaymakam Olarak atandığında Müsteşarın kendisini aradığını ve "Seni Memleketine Gönderdim" dediğini anımsatttı. Özalp´ta iki Karadeniz Köyünün bulunmasının kendisi için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Kaymakam ÇİÇEK burada görev yaptığı süre içerisinde her iki köy ile de uyumlu bir şekilde çalıştıklarını anımsattı.

Daha sonra Abdullah GENEL tarafından okunan Dönerdere ile ilgili şiir büyük bir beğeni ile dinlendi. Öğle arasında şenliğe katılan misafirlere çorba,et kavurma,salata,tatlı ve ayrandan oluşan menü ile öğle yemeği ikramında bulunuldu.

Etkinliklerin öğleden sonraki bölümünde ise yine bombalı saldırıdan dolayı coşkudan çok durgunluk hakimdi. Dönerdere´de yaşayan Gençlerimizden Ayhan ÖZBEK ve Mustafa İNCİ tarafından türkü dinletisi sunuldu.

Kaval ve Kemençe Sanatçısı Nurettin KAHVECİ tarafından kaval ve kemençe eşliğinde oyun havaları çalındı. Uzungöllü Araştırmacı yazar Hasan DÜZGÜN tarafından kendi sazı ile çalınan ve okunan türküler ise büyük bir beğeni ile dinlendi.

Uzungöllü kaval sanatçısı Şükrü EROĞLU tarafından çalınan kaval eşliğinde şenliğe katılanlar memleket özlemlerini gidermiş oldular.

Gitarın Sultanları her zaman olduğu gibi yine muhteşem bir performans sergilerken etkinliğin final bölümünde ise 2015 Yazında Karadeniz Müziğinde Fırtına gibi esen EÇİNOS müzik ekibi ile birlikte muhteşem bikr konser sundu.

Haber: Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Gurbette Şenlik Buruk Geçti
Abdullah AKSOY
1.08.2015 10:09:28
ne yazıkki bunlar da şehidlerimize karşı duyarlılık olmadı, rabbim akıl versin, dertortağı olma şuuru nasip etsin...bir taraf ağlarken öteki taraf çalıp oynuyorsa bela kapıda umumi bekliyor demektir, zaten bela umumileşmiş amma anlayan yok. o kadar ferdiyetçilik belası varki , şurası yansa iyiki buraya bir şey yok , yan mahalle yansa iyiki bzim ev kurtuldu, yan oda yansa iyiki benim oda kurtuldu diyecek kadar insanımız! tuhaflaştı ve ferdileşti.Allah akıbetimizi kendi lütfu ile hayreylesin. yoksa bu aymazlık ve vurdumduymazlık ümmeti kasıp kavuruyor

Abdullah AKSOY
1.08.2015 10:15:05
başlık ile resimler çelişiyor, dostum neresi buruk geçti 90 lık ihtiyar kendinden geçmiş oynuyor , diğerleri çalıp oynuyor daha ne yapacaklardı onu merak ettim. buruk olmamması için, rabbim ümmete tekrar hasssasiyet şehidlere saygı ve dertlilere deva şuuuru nasip etsin inşaallah

İlginizi Çekebilir