Gurbette Karadeniz Zekası

Gurbette Karadeniz Zekası

Dönerdere köyünde yaşayan hemşehrilerimiz yoğun kış şartları ve de kar yağışının yaşandığı bölgede kendi imkanları ile ürettikleri çözüm yolları ile yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Van İlimizin Özalp İlçesine bağlı Dönerdere köyünde yaşayan hemşehrilerimiz  yoğun kış şartları ve de kar yağışının yaşandığı bölgede kendi imkanları ile ürettikleri çözüm yolları ile yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Son güzel örnek ise Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Başkanı Türkay Özbek´ten geldi. Türkay Özbek insanlarımıza süt ve süt ürünlerini yetiştirebilmek için kendi traktörünün önüne taktığı aparat ile köy içerisindeki yolları açıyor. Bu şekilde süt ve süt ürünlerini Van´da yaşayan vatandaşlara ulaştırıyor.

BELEDİYE ANA YOLLARI AÇABİLİYOR

Van Büyükşehir ve Özalp Belediyelerine ait iş makineleri yolları açıyorlar. Ancak bölgede nerede ise her gün kar yağması sebebi ile Belediye ekipleri ancak ana yolları açabiliyorlar. Mahalle içerisindeki yollar ise an geliyor 3-4 gün kapalı kalabiliyor.

DÖNERDERE KALKINMA KOPERATİFİ GÜNDE 700 LİTRE SÜT İŞLİYOR 

Tüm Köylülerimizin ortağı olduğu Dönerdere Kalkınma Kooperatifi  ilkeli ve seviyeli üretimi ile insanlarımıza hizmet vermeye devam ediyor. Hemşerilerimizin Dönerdere Köyüne gidişi ile kurulan ve nerede ise 52 senedir bölgeye en kaliteli hizmet vermeyi başaran Dönerdere Kalkınma Kooperatifinde her gün yaklaşık olarak 700 litre süt işleniyor. 

Yöre Halkının özellikle Kahvaltı ihtiyacını karşılamak için günlük taze sütün yanı sıra kooperatife ait Mandıra´da işlenerek yağ, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri, kaymak gibi bir çok süt ürününe dönüştürülen süt ürünleri hiç zaman kaybetmeden zamanında tüketiciye ulaştırılıyor. 

Özalp merkezde bulunan esnaf ve halka ulaştırılan süt ve süt ürünleri ayrıca Van merkezde bulunan kooperatife ait satış reyonunda halka sunulurken aynı zamanda marketlere de dağıtımı yapılarak halkın anında günlük süt ürünlerine ulaşması sağlanıyor. 

Ancak kar ve kış ile birlikte köy içi yolunun sürekli olarak kapanması bu hizmetlerin aksamasına sebep olacağından Kooperatif Başkanı Türkay Özbek Karadeniz İnsanının Zekiliğini kullanarak kendi kendine bir çözüm buldu.Başkan Özbek kendi traktörünün ön tarafına bağladığı aparat ile gün boyu yoğun bir tempo harcayarak köy içerisindeki yolları açıyor.Bu şekilde hem süt ve süt ürünlerinin insanlarımıza zamanında ulaşmasını sağlayan Başkan Özbek hem de Köy içerisindeki ana ve ara yolları açarak insanlarımızın günlük işlerini daha kolay bir şekilde yapmalarını sağlıyor. 

Konu ile ilgili olarak fikirlerini aldığımız Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Başkanı Türkay Özbek Toplum karşısında bir sorumluluk üstlendiklerini ve bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorunda olduklarını ifade etti.Özellikle kış mevsiminde Doğu Anadolu Bölgemizde yaşam şartlarının zorluğundan söz eden Başkan Türkay Özbek ancak kendilerinin her türlü zorluğa rağmen insanlarımıza hizmet vermeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Haber:Himi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi

 



Anahtar Kelimeler: Gurbette Karadeniz Zekası

İlginizi Çekebilir