Erken Ocaklı´ya Vefa

Erken Ocaklı´ya Vefa

Karadeniz müziğinin ?Türkü Babası?nın Yaşam Öyküsü Kitaplaşıyor

Karadeniz müziğinin ?Türkü Babası?nın Yaşam Öyküsü Kitaplaşıyor. 

Karadeniz otantik müziğine bağlaması ile yeni bir kimlik kazandıran, dinleyen herkesin gönlünde taht kuran Erkan Ocaklı´nın yaşamını anlatan eser, mayıs ayında okurla buluşacak. 

13 yaşlarında bağlamasıyla müzik hayatına başlayan, geleneksel Karadeniz müziğini özgün beste ve yorumlarıyla sevdiren Erkan Ocaklı´nın yaşamı kitaplaşıyor. Otantik Karadeniz müziğini dünyaya ilk tanıtan Ocaklı, 59 yaşında aramızdan ayrıldı. Geriye bıraktığı beş yüze yakın, her karesi buram buram Karadeniz kokan besteleriyle tüm sanatçıların esin kaynağı oldu. Yeni yetişen Karadenizli sanatçıların okuyabileceği sayısız türküler bırakan Erkan Ocaklı´nın yaşamı kitaplaştırılıyor. Çocukluğundan başlayarak, eğitim hayatı ve her yaştan insanımızın gönlünde taht kuran sanatı her yönüyle ele alınıyor. Amansız hastalıkla mücadele ettiği dönem de dahil, bu dünyadan göç ediş süreci de ayrıntılı bir biçimde bu kitapta yer alıyor. Bilgi ? belge toplama süreci tamamlanan eser, bu sıralarda baskı öncesi hazırlık sürecinde. Eser, mayıs ayı içerisinde İstanbul´da yapılacak bir tanıtım toplatışıyla okurla ve Erkan Ocaklı severleriyle buluşacak. /resimler/2019-2/18/2119362157692.jpgAslen Artvin / Arhavili bir ailenin çocuğu olan, babasının görev yaptığı dönemde 1949 yılında Yomra ilçesinde doğup, çocukluğunu ve gençlik yıllarını Maçka / Livera´da geçiren Erkan Ocaklı´nın bütün eserlerinde Maçka dokusunu bulmak mümkün.

Dik duruşu, insan sevgisi ve çevresine yaptığı yardımlarla gönüllerde taht kuran Ocaklı, sadece yaşadığımız yüzyıla damgasını vurmamış, gelecek yüzyılda Karadeniz Bölgesi´nden yetişecek sanatçılara da sonsuz bir miras bıraktı.

Yazar Mustafa Durmuş´un uzun yıllar üzerinde çalıştığı Erkan Ocaklı kitabı için, hemen her kesimden görüş alındı.

Livera / Yazlık Köyü´ndeki çocukluk arkadaşlarıyla görüşerek işe başladığını söyleyen Durmuş, ?Erkan Ocaklı hakkında yazılacak kitabı hazırlamak gerçekten çok zor. Her ayrıntıya yer vermeye kalksak ciltler halinde bir eser ortaya çıkar. Olabildiğince hemen her kesimle görüşüp, usta sanatçıyı her yönüyle anlatmaya çalıştık. Öncelikle aile geçmişi ve çocuklarından yola çıkarak çalışmalarımızı sürdürdük. Ayrıca çocukluğunun geçtiği Yazlık Köyü´ndeki arkadaşlarından o döneme ait bilgileri bu esere aktarmaya özen gösterdik. İlkokul ve ortaokul yıllarındaki Erkan Ocaklı ile ilgili ilginç bilgilere de ulaştık. Üniversite yıllarının geçtiği İstanbul´da, yine Karadenizli olan sanatçılarla dostlukları, birlikte yaptığı çalışmalar, özel anılarını araştırdık? dedi.

Aynı zamanda Trabzon Yazarlar Derneği Genel Başkanlığı´nı da yürüten yazar Mustafa Durmuş´un yıllardır süren araştırmaları sonucu Erkan Ocaklı´nın çocukluğundan ölümüne kadar yaşadığı ve hafızalardan hiç silinmeyecek ilginç olaylar kitapta yer alacak. Ayrıca Erkan Ocaklı´nın 1970´lı yıllarda tanıştığı, yıllar süren sanat çevreleriyle olan diyalogları ve arkadaşlıkları değişik sanatçıların bize aktardıklarına da yer verildi. Editörlüğünü gazeteci ? yazar İsmail Fandaklı´nın yaptığı kitap Mayıs ayında okuyucuyla buluşacak./resimler/2019-2/18/2122016691784.jpgYazar Mustafa Durmuş, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ?Hepimizin hayatından izler bırakan şarkılarıyla yirminci yüzyılda Karadeniz müziği adına damga vuran Erkan Ocaklı, bölgede yaşanmışlıklardan yola çıkarak, bizim insanımızın gerçek hikayelerini gün yüzüne çıkarmıştır. Temiz yüreğiyle, yaptığı bestelerle,  Karadeniz coğrafyasının kültürünün sanatkârı idi. Ama burada en önemli konu ise neredeyse yaptığı tüm eserlerde Maçka´yı dünyaya tanıtmış ve Emine´si ile sembol olmuştu. Yaptığı eserlerle aynı zamanda kendisinden sonra gelen Karadeniz sanatçılarına da öncülük yaparak, onlara ilham ve cesaret kaynağı olmuştur./resimler/2019-2/18/2130394987849.jpgO, tüm Karadeniz´in sesi, elçisi ve çevresine olan örnek davranışlarıyla tam bir beyefendi idi. Doğduğu günden başlayarak, sanat yaşamı boyunca yaşadığı tüm gerçekler üç yıl boyunca yaptığımız geniş araştırmalar sonucunda Ocaklı hakkında elde ettiğimiz bilgi ve belgeler neticesinde çok ilginç anılarla karşılaştık. Aynı zamanda sanat yaşamı boyunca çevresindeki tüm sanatçılarla olan diyaloglarını da araştırmalarımız sonucunda gün yüzüne çıkardık. Erkan Ocaklı hakkında bugüne kadar hiç kimsenin duymadığı yaşanmış olumlu veya olumsuz tüm anılarını bu kitapta toplayarak okurlarımıza sunacağız. Hastalığı süresince yaşadığı duygusal anılarını kendisiyle sürekli diyalog içinde olan başta doktoru olmak üzere, ailesi, kadim dostlarının ağzından siz değerli okurlarımıza aktaracağız. Yazdığımız bu kitapla, gelecek nesillerin Karadeniz müziğinin öncüsü olan ?Erkan Baba´nın unutulmaması adına Maçkalı olarak bir vefa borcumuzu ödemek için böyle bir kitabı yazma gereğini hissettik. Burada Erkan Ocaklı´yı tekrar rahmet ve minnetle anıyorum. Mekanı cennet olsun.?  

Haber: Kemal ÇUMAN



Anahtar Kelimeler: Erken Ocaklı Vefa

İlginizi Çekebilir