Elektrik Üreten ´Temiz Enerji Evi´ projesi

Elektrik Üreten ´Temiz Enerji Evi´ projesi

RTE Üniversitesi Elektrik-Elektrik Müh. Bölümünde görev yapan Çaykaralı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ergin Şahin Kendi Kendine Elektrik Üreten ´Temiz Enerji Evi´ projesini hayata geçirdi

Karadeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yapılan çalışmalar sonucunda geliştirilen rüzgâr ve güneş enerjisinden birlikte yararlanılarak bir evin elektrik ihtiyacının sürekli karşılayacak "Temiz Enerji Evi" projesi geliştirildi. 

Geliştirilen, "Temiz Enerji Evi Projesi" ile güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanılarak Doğu Karadeniz Bölgesinde bir evin günlük elektrik ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. 

KTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ´un öncülüğünde, doktora tezini bu konuda yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ergin ŞAHİN tarafından yapılan 11E292 numaralı TÜBİTAK projesiyle özellikle elektrik hatlarının ulaşmadığı yerleşim alanlarında büyük katkı sağlayacak. /resimler/2015-10/14/2155142315711.jpg?EKONOMİK YÖNDEN FAYDA SAĞLAYACAK?

KTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, hazırlanan proje ile ilgili yaptığı açıklamada, ?Doğu Karadeniz Bölgesi´nde yerleşimin dağınık olması, arazinin engebeli bir yapıya sahip olması, bölgede yaylacılık ve doğa turizminin yaygın olması, elektrik hatlarının ulaşmadığı açık arazilerde yapılıyor olması elektrik enerjisine ulaşmakta sıkıntıya yol açtığından bu çözüm önerisi hem zor doğa koşullarında enerji ihtiyacını karşılarken hem de ekonomik yönden  fayda sağlanması amaçlanıyor?, dedi./resimler/2015-10/14/2154380287357.jpg?BİR EVİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK?

Doktora tezini "Temiz Enerji Evi Projesi´´ile ilgili çalışmalarla yapan ve halen RTE Üniversitesi Elektrik-Elektrik Müh. Bölümünde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ergin ŞAHİN ise projeyle ilgili teknik açıklamalar yaparak şunları söyledi: ?Bölgenin meteorolojik verilerini incelediğimizde rüzgâr ve güneş enerjisi yönünden tek başına yetersiz kalması ve maliyetinin fazla çıkması bizde birbirini tamamlayacak şekilde güneş ve rüzgârdan beslenen karma bir sistemin kurulması fikrini oluşturdu. Sistemimizde 400W´lık güneş panelleri ve 400W´lık bir rüzgâr türbini bulunmaktadır. Bunların her türlü iklim koşullarında çalışabilmesi ve enerjiyi akülerde depolayabilmesini sağlayacak bir sistem tasarladık. Günlük enerji üretimi ortalama 2400 Watt olacağı hesaplanarak sistem kurulmuştur. Bu enerji ile bir evdeki lamba, televizyon, bilgisayar, buzdolabı hatta klima gibi cihazları çalıştırabiliyoruz, ?dedi.

Haber Kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir