Dernekpazarı´nı Yok Sayacak Duble Yola Hayır!

Dernekpazarı´nı Yok Sayacak Duble Yola Hayır!

Of-Çaykara arasında devam eden bölünmüş yolun Dernekpazarı ilçesini tünellerle geçmesine vatandaşlar tepki gösterdi

Türkiye´de Vergisini  % 100 ödeyen Tek ilçe unvanını halen koruyan, emniyet nezarethanesinin adam tanımadığı ilçe Dernekpazarı OF Cumapazarı sınırında sonlandırılan duble yolun Dernekpazarı´nı da içine alarak Uzungöl´ e kadar çıkması için çok mücadele verdi. Nihayet yapımı programa alınıp çalışmalar başladığında da büyük bir mutluluk duydu. Yapılan tüm değerlendirmeler sonunda oluşturulan proje çizim noktasında değişikliklere uğrayarak İlçe giriş noktasından tünelle mevcut yola girip ilçenin doğusundan, Solaklı Deresini takiple Çaykara istikametine devam edecek şekli değiştirildi. Değişik projede ilçe sınırlarında giriş ve çıkışlar iki ayrı tünele bağlanıp, ilçeye giriş yan yollarla sağlanır duruma getirildi. BU PROJE Dernekpazarı halkı tarafından kabul edilebilir  bir proje değil.Durumu öğrenen ilçe sakinlerinin tepkisi gün geçtikçe çoğalmaktadır. Muhabirimiz Fahri Düzenli halkın ve esnafın düşünceleri ile ilgili bir kamuoyu araştırması yaptı. 

YENİ YAPILMAKTA OLAN DUPLE YOL ÖNCE Kİ PROJEYE GÖRE GÜLEN MAHALLESİ ALTINDAN TÜNELE  GİRİP,  ERME TESİSLERİ YANINDAN TÜNELDEN ÇIKARAK EYÜP AŞIK PARKI NIN ÖN CEPHESİNDEN BIR BÖLÜMÜ  DE İÇİNE ALIP İLÇENİN ARKASINDAKİ SOLAKLI DERESİNİN  KENARI DOLGU İLE GENİŞLETİLEREK  JANDARMA KARAKOLU İSTİKAMETİNDE  DEVAM  EDECAK  ŞEKİLDE  PROJELENDİRİLMİŞTİ.

Bu proje dışında oluşturulan ikinci proje de ise Gülen Mahallesi Altından başlayacak tünel ilçenin batısından geçerek Jandarmanın ilerisinden mevcut yola bağlanacak. Dönüşü de yine bir tünella  Zincirlitaş Mahallesi yolu  güzergahından, sağlık ocağının arka  kısmından  devam  edecek. İlçeye giriş içinse yan yollar yapılacak. Tünellerle ilçeden geçişe Belediye olur vermedi. Yeni bir proje oluşumu üzerinde çalışılıyor. Bu proje de ilçeye giriş Erme Tesislerinden çıkacak tünelle olup, yerleşim alanlarında yıkım yapmadan devam edecek. Bu projede dönüş güzergâhı ilçe sınırlarında tünel şeklinde olacak. Bu projede olması gereken yan yollar sıkıntı yaratmakta. Belediye bu sıkıntıları aşmanın mücadelesini veriyor.

 SİZCE İLÇEMİZDEN GECECEK DUPLE YOL NASIL OLMALI?

 -Tünellerle geçmesini kesinlikle kabul edemem. Ancak cadde içinden de geçmesini istemiyorum. 

 /resimler/2015-6/18/1118111635872.jpgİş adamı Fikri Kurt: Tünellerle geçmesi halinde ilçemize teknik olarak hiçbir yarar sağlatmaz. Ayrıca Uzungöl ve Yaylalarımızın turizm potansiyeli gittikçe gelişmekte ve bölge de ancak turizmle hayat bulabilecek. Tünelli geçişte bu potansiyelden de yararlanmamız tamamen yok olacak. Artı Dernekpazarı İlçesi Trabzon´un bir ilçesi olarak ta herhangi bir yerde yer alamayacaktır. Bu nedenlerle ilçeye yan yollarla girilerek değil, kısa mesafede ilçeye girilecek şeklin düşünülmesi lazım. Bu arada bize de düşen bazı görevleri göz ardı etmemek lazım.  İlçenin doğa yapısı mimari güzellikleri korunmalı. Yapısal çalışmalarda bu konuya önemle dikkat etmeli. Her şeyi devletten beklememeli. Bize düşen görevleri de yapmalıyız.

Cemil Mangan (Dernekpazarı Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı) : Bana göre yüzeysel düşünüyoruz. Yapılaşmanın nasıl olacağını bilmiyoruz. Tünellerle yapılacak yolun maliyeti çok yüksek ve tüneller gidiş dönüşlü olur. Burada bir başka sıkıntı da var. İlçeye sadece yan yollarla girip çıkış sağlandığında ilçe tamamen yok edilmektedir. Doğrusu şu. Dernekpazarı´nı da düşünmek lazım En azından bir geçişin, giriş veya çıkış ilçeden olmalı. Dere kenarında yer var. Yapılacak bir istinat duvarı ile bu sorun çözülebilir. Masrafı da çok olmaz. 

PROJE UYGULAYICILARI ?DÜNYA STANDARTLARINA GÖRE HAREKET ETMEK DURUMUNDAYIZ? GEREKÇESİNİ ÖN KOŞUL OLARAK GETİRMEKTEDİR. NE DERSİNİZ?

Hizmetler getirilirken bölgeye veya yerleşim alanına göre getirilmiyor. Bazı yerlerde hiçbir kural dikkate alınmazken bazı yerlerde de en küçük ayrıntılar bile dikkate alınıyor. Bize en yakın olan Taşhanpazarı-Cumapazarı arasında yapılan yol Hangi standartlara  uyar.? Bazı bölgelere hizmetin her türlüsü sunulurken bazı bölgelerde üvey evlat muamelesi görmekte. Biz Dernekpazarı İlçesi olarak üvey evlat muamelesi görmekten hicap duyarız. Amaç ve gaye Ülkenin kalkınması gelişmesi ise. Hizmetin yapıldığı yerdeki insanlarında huzuru, ekonomik yapısı, ticari alandaki gelişmesi de dikkate alınmalı. Orada yaşayan insanların da her alanda refaha kavuşmasına paralel olmalı./resimler/2015-6/18/1120414451339.jpgAdem Güney (Esnaf): Burada zaten kimse kalmadı. Yol tünellerle geçtiğinde son kalan bizlerde burayı terk etmeye mecbur bırakılacağız. Böyle bir  yolu hiçbir Dernekpazarlı hele  biz  esnaflar kabul  edemeyiz. Mutlaka ilçenin  sınırları içinde geçiş olmalı./resimler/2015-6/18/1121401327492.jpgYusuf Türk Vatandaş- Erol Kumaş: Erme Tesisleri Sahibi- Rasim Türk- Merkez Mh. Muhtarı: Belediye belli bazı kişilerin menfaatine uygun yeni düzenlemeler yapmakta. Artı Karayollarından çok Müteahhit in istekleri dikkate alınmakta. Müteahhit daha çok kazanmak hırsıyla Tünel yapmanın peşinde. Biz ilk ve onaydan geçen projenin uygulanmasını istiyoruz./resimler/2015-6/18/1122303672320.jpgAli Fuat Handemoğlu. Esnaf : Çok farklı söylemler ve projeler var. Gerçekte bu işin ana takipçileri ne istediğini tam bilmiyoruz. Arkadaşımız Muzaffer Gür bu konuda çalışmaları oldu.  Biz Önce Dernekpazarı´nda yaşayanlar olarak sonra da esnaf olarak İlçenin hem girişi hem çıkışı olmasını istiyoruz. Ha bu nasıl olacak derseniz bu işi yapması gerekenler düşünüp çare bulmalı Hele hele mutlaka birisi olmalı. Bu uygulamada sıkıntılar olacaktır.  Görev alanlarında bu sıkıntıları çözmek görevidir. Bize ne düşerse üstlenmeye hazırız. Mevcut yol ıslah edilerek bu sorun çözülür. Tamamen tünellerle geçiş ve yan yollarla ilçeye girişi kabullenmemiz mümkün değil. Bunu düşünenler şunu iyi bilmeli. Dernekpazarı bu kadar zavallı değil. 

Muzaffer Gür: Esnaf Bel. Mec. Üyesi : Daha önceki Başkan Cevdet Cemal Cansız ın çalışmaları ilçenin batısından ( Okullar arkası) tünelle geçmek şeklindeydi. Bunu o dönem hiç kimse kabul etmedi. Yapılan değişik projeler sonunda mevcut yol islah edilerek geçiş sağlanması yönündeydi. Ancak müteahhit daha çok para kazanabilmek için ilçeyi tamamen baypas eden tünellerle geçiş için direnmektedir. Benim şahsi görüşüm se Gülen Mahallesi altından Süt Fabrikası alanına kadar duple yol yapılmasın. Sorunlu alanlarda yeni düzenlemeler yapılarak ilçe sınırları içinde geçiş sağlanmış olsun. Turizm Bölgesi deniyor. İlçeye uğramayan turistten bana ne.

/resimler/2015-6/18/1124176174363.jpgNazif  Ekşi (Ayakkabı Satıcısı) : Mevcut sistemin dışında her alternatif ilçemizin sonu olur. Sürmene de ilçe dışından geçti ne oldu diyorlar. Gidip oranın esnafıyla konuşsunlar ne olduğunu anlarlar.

/resimler/2015-6/18/1125122269836.jpgOsman Yılmaz Ekşi ( Esnaf): Tünellerle yapılacak geçiş demek ne biz gelenleri göreceğiz. Ne de gelenler biz ve ilçemizi, çevreyi, doğayı. Turistler Uzun göl´ü veya yaylaları hedefleyerek yola çıksa da açık alanlarda dinlenir, piknik yapar, bir çay molası verir. Buranın esnafı senenin 2-3 ayını ( Yaz)  bir hareket görüyor. Oda yok olur. Tünelle geçişte İlçemizin varlığından hiç haberdar olmayacak, tabelasını bile göremeyecek. Oysa mevcut geçişler islah edilerek ilçenin varlığı korunabilir. 

Dursun Atalay (MHP Belediye Başkanı Adayı): Hiçbir aklıselim kişi Dernekpazarı´nın baypas edilerek tünellerle geçilmesini istemez. Bunun içinde yapılması gereken İlçenin yöneticileri ile siyasilerin ortak çözüm bulmasıdır. Ben mevcut yol islah edilerek, Okulların arkasındaki yolunda ana yola bağlanacak şekle sokulup birinin gidiş birinin de dönüş şeklinde olması en rahat bir proje olur. Hem Dernekpazarı da kurtulmuş olur./resimler/2015-6/18/1126237895484.jpgEyüp Çıkrık (Esnaf): Dernekpazarı´nın sonunu isteyenler tünellerle geçişi isteyebilir.  İlçenin içinden geçsin de diyemem. Cadde bunu kaldırmaz. Amma mevcut yol ıslah edilerek geçişin sağlanması en uygun olanıdır./resimler/2015-6/18/1126593521369.jpgDursun Abanoz (Lokantacı): Biz bu haliyle bile işletmemizin giderlerini zor karşılıyoruz. İlçeden transit geçişler demek siz buraları terk edin demektir. Kavşaklar veya göbeklerle ilçeye giriş mutlaka sağlanmalıdır. Bunun içinde en sağlıklı çözüm. Mevcut sistemin ıslah edilmesidir./resimler/2015-6/18/1127431178510.jpgMehmet Güneş ( Esnaf): Diple yol hangi şekilde geçerse geçsin amma mutlaka Dernekpazarı´na uğrasın. Bakın ben dün sabahtan akşama kadar tek bir müşteri ile muhatap oldum. Yani Bir Arap turistten siftah yaptım. İlçeden geçmeyecek yoldan ilçeye kimse dönüp uğramaz. Biz esnaflar kepenk kapatmak zorundayız. Yöneticiler önce halkını varlığını sonrada refahını sağlamakla yükümlüdür./resimler/2015-6/18/1128254147919.jpgTevfik Eraslan (Zincirlitaş Mah. Muhtarı) : İlçemizin geleceğini karartmamak için  gidiş veya  dönüş ün birisi mutlaka  ilçemizden geçmeli. Mahalleme gideceğim yol yan yollarla uzamamalı.

/resimler/2015-6/18/1129356805532.jpgSüleyman Balcı (Eczacı) : Tünelsiz geçiş için  tüm alternatifler  zorlanmalı. Tünelli geçişin yarardan çok zararı olur. 

ŞOFOR  ESNAFI : Yapılacak yol mutlak bir şekilde  ilçemizden geçmelidir. Proje aşamasında olduğuna göre bu durum iyi değerlendirilmeli./resimler/2015-6/18/1130270244027.jpgSüleyman Nazır Cansız Şehirler Arası Otobüs İşletmecisi: İlçede yapılan işlerden hiç haberdar edilmiyoruz. Hep fısıltı gazetesinden yalan, yanlış veya doğru bilgiler ediniyoruz. Bu konuda Belediye mutlaka bir toplantı düzenleyip bilgilendirmeli ve bizim görüşlerimizi de dinlemeleri gerekir diye düşünüyorum./resimler/2015-6/18/1131489151845.jpgMehmet Kadrı Çıkrık (Petrol Ofisi İşletmecisi): Dernekpazarı´nın varlığını  sürdürebilmesi için  Dernekpazarı´nda tünel konusu hiç düşünülmemeli. Mutlaka istimlâk yapılarak ilçeye giriş ve çıkışı sağlayacak yol yapılmalı. 

Mehmet Bey, Vatandaşın bir kısmı sizin petrol tesislerinizin korunması için proje değişikliği yapılıyor diyor. Ne dersiniz?

Yanlış bir tespit. Söylediğiniz için teşekkür ederim. Ben özellikle tesisimin istimlâk edilerek yol yapılmasını istiyorum./resimler/2015-6/18/1132406034263.jpgKamuoyunun görüşünü aldıktan sonra Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Âşık ve AK PARTİ İlçe Başkanı Zeki Avni Usta ile projeleri masaya yatırıp karşılaştırmalı değerlendirme yaptık. 

Belediye Başkanı: "İlk proje tamamen Uzungöl´e yönelik bir projeydi. Çok Küçük olan ilçemizde nefes alacak alanların yola gitmesine göz yumamazdım. İlçemize yararlı olabilecek en az tahribatlı proje çalışmaları üzerinde durdum. Tünellerle geçişe kesinlikle karşıyım. Mevcut sistemin ıslahı ile yapılacak yola gelince: Karayolları bu konuda itirazları yok. ? Biz bu şekilde ilçeden geçeriz. Ancak bu yol ilerde Bayburt İline bağlanacak bir yol olduğundan Duple yolu da tünellerle daha sonra yaparız? dediler. Önümüzde bizce en uygun olan proje bu.  Erme Tesisleri aşağısından çıkacak tünelle mevcut yol giriş yolu olarak, Holo Deresi yakınlarından Zincirlitaş Mahallesi arazisinden başlayacak bir tünelle de dönüş yolu olacak. Bu proje ile önceki projelerde yıkılması gereken hiçbir konut ve tesis yıkılmayacak. Ne var ki bu projede de göbekler ve yan yollar konusunda sıkıntılar var. Bu sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Altını çizerek söyleyeyim. Bu da kesinleşmiş bir proje değil, Karayollarına kabul ettirebilirsek uygulatmak istediğimiz projedir. Kötü örnek gösterilerek bir yere varılmaz. Bahsi geçen Taşhanpazarı- Cumapazarı arasındaki yol kayıtlarda duble yol olarak değil, servis yolu olarak geçmekte. Ve mutlaka bir gün baypas olacaktır. Vatandaşlarımız rahat olsun. İlçemizin geleceği için en iyisini yapmaya çalışıyoruz.?dedi. 

Zeki Avni Usta: Ak Parti İlçe Başkanı?  Önümüzdeki bu  son projedeki  aksayan  bölümleri  düzeltip Karayollarına  kabullendirebilirsek ilçemizin geleciği vatandaşların düşündüğü  gibi  kötü olmayacak. En iyisi ve en verimlisi olacaktır.? Dedi.

Haber Röportaj: Fahri Düzenli/Dernekpazarı



Anahtar Kelimeler:
Eyüp IŞILDAK
18.06.2015 13:14:09
Dernekpazarlılar şimdi niye tepki veriyorlar anlamak mümkün değil. Bu güne kadar övündükleri ve oy vermelerine sebep olan, YOL, TÜNEL ve KÖPRÜ hizmetleri kendilerine yapılınca niye itiraz ederler ki. Kendileri değilmi her şey TEK ADAM tarafından nasıl uygun görülüyorsa öyle yapılsın diye OY verenler. BAŞKANLIK sistemi gelsin diyenler hiç BAŞKAN geldiğinde size sorar mı sanıyorsunuz. Sormaz ama MİLLETE şunu der yolu geçirmek için BEN memlekete yol ve tünel yapıyorum UZUNGÖL ve çevresi refaha kavuşşsun diye. DERNEKPARARINDA bir takım yabancı güçlerin ve faiz lobisinin elemanları bu hizmetlere karşı yok çevreciyiz yok bilmem neciyiz diye karşı çıkıyorlar diyecektir. Neyse olan oldu, şimdiden bu geçirilecek TÜNEL tüm Hemşehrilerime hayırlı olsun. Durmak yok yola devam.

Ali Taner Akdoğan
20.06.2015 14:04:15
Oto yollarının tekniğine uygun yapılması esastır.Dernekpazarı na turistin uğraması için her şeyden önce turizmi geliştirmek ve marka değerleri yaratmak lazımdır.Arazi durumu yetersiz olan şehir merkezinin yol ve tünel durumu bağlant yolları ve durak yerlerini uzman kuruluş olan KGM ğü ile müzakere yapmak lazim.Asla müdahale edilmemeli.Zira solaklı havzasının gelişmesi bu yolun standart bir şekilde Bayburt a bağlanması gerektiği kesin kanaatini taşıyorum.Başarı dileklerimle......

Emin Kesgin
8.08.2015 09:21:03
Sangi tek dert bölünmüs yol, kaymagam efendi selim kovan yerinde oduruyor, köy yollarini pilmez. Sözte kadasdro yabdiler. milledun, fagirun fukaranun, gurbette disarida olanlarun mallaruni mulglerini, isdanboldan kelenlere zilliyedlan pşkeş eddilar. hebisinun dabuleri var idi, yesil yola paglandi yabacaklarmis, Allah punun hesabini yaban lara sorar elbet, hirsuzluk dur bu yabilanlar, yalan şayid yabiyorsunuz muhdarlala al külüm ver külüm, kahvehane köşelerinde kadasdro bilanlari yabiyorsunuz. Beddualarla ne yabacaksunuz bakalum. Yayla yollarina kiten yolari tegusturub muhdar yakinlarina tevledun araclari ile kendunuze yollar acdunuz. millet hep sizden sikayedci, koylerde sayenuzde adam kalmadi. pozkuncular sizi. yabanlari Allah helak eter insallah.

Hanife yiltiz
8.08.2015 09:36:20
Bir derdimiz dernek pazarina turist çekmek, baska isiniz yok. Sen once kendi milletin neden koyune gelmiyor onu sorgula... Hirsizlik, hayinlik, hasetlik, dusmanliktan köyde adam kalmadi. oy kullanan ormancık 100, yenice 131, tufekci 125, calisanlar 100, kondu 150, zincirlitas 90... millet heb gitti. sadece buyuk babamın dokuz evladı, 400 torunu vardı calisanlar koyunde. hicbirisi gitmek istemiyor. muhtarlar koydeki tapulu yerleri yanal sahitlerle, gelinlerine arkadaslarina eslerine dostlarina vermis. koylerde hela yok dokuz katli apartman var. biz bunlari ankarada da görüyoruz, bursa da da. köye insan lazim insan yolu onlar kendilerine yabiyorlar. siz insanlarin kalbine giden yolu yabin, torunlar köylerin ismini televizyonda goruyor. yakinda yaylalari da peşkes cekerler.

Mehmet yavuz
11.08.2015 23:23:35
Dernekpazari hep oksuz kalmistir. bir oyana bir buyana yine caykaraya baglarlar. koylerdeki yaslilara ve gurbettekilere baski yapiyorlar. muhtarlar surekli para toplarlar, cami yardimi, yol yardimi, su yardimi ama o yardimlari koylerde goremeyiz. elin pkk lisi elektrigi bedava kullanir. ahirini elektrikle isitir. az bir protesto ile istedigini koparir. bizim muhtarlar is adamlari sehirdeki uyaniklarla, kendi koylusunu kandirir. bir muhtar gordunuz mu bu konu ile ilgilenen yoktur. Allahtan sag duyulu sizler varsiniz. denek oksuzdur. Kadastro hilelerini bizim köyde de yapmislar ormancik ta yenicede vatandas isyan ediyor.

Kondu bayioglu
15.08.2015 02:28:08
Bizim de köylerimizde aynısı olmuştur. kadatro islerinde çok yanlış işler yaptılar. hakkımız helal degildir. hısım akrabalarına milletin malını tapuya tescil ettiler. Bu insanları birde camide namaz kılarken görüyor ve üzülüyorum.

Hüso
22.08.2015 23:03:18
arşelada da aynisini yabdiler, fotgenete de. muhdarlar kahvehane köşelerinde kadastro yabdiler. milledun bedduasuni aldunuz kapak Tayyibun paşina badladi. Eyi adam edup da cevre pakanluguna koyamadilar. yedinuz piturdunuz memlegedi. Allah hebisini islah edusn İNŞALLAH.

İlginizi Çekebilir