Çaykar´da Kitapların Dünyasında Tarihi yolculuk Projesi

Çaykar´da Kitapların Dünyasında Tarihi yolculuk Projesi

Çaykara Kaymakamlığı Proje Ofişsi Tarafından Hazırlanan Kitapların Dünyasında Tarihi Yolculuk Proje Toplantısı Yapıldı

KİTAPLARIN DÜNYASINDA TARİHİ YOLCULUK

Çaykara Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan ?Kitapların Dünyasında Tarihi Yolculuk? Projesi tanıtım toplantısı Kaymakam İhsan Ayrancı ve Belediye Başkanı Hanefi Tok´un da katıldıkları bir toplantı ile gerçekleştirildi.

Çaykara Merkez Zeki Bilge Ortaokulu Müdür Yardımcısı Tayfur Demirali Yönetiminde hazırlanan Projede Çaykara Merkezdeki Okullarımızda görev yapan tüm Okul Müdürleri ile projeye gönüllü olarak katılmak isteyen öğretmenler yer alıyor.Çaykara Kaymakamlığı Toplantı salonunda gerçekleştirilen proje toplantısında hem projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi hem de bundan sonra izlenecek yol haritası belirlendi./resimler/2017-1/17/1414347122487.jpgProje Tanıtım toplantısının başında İlçe milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali tarafından İlçemizde gerçekleştirilen Ulusal ve Uluslar arası Projeler hakkında Kaymakam İhsan Ayrancı´ya bilgiler verildi.Hem Ulusal hem de Uluslar arası Projelere İlçemizden önemli katılımlar olduğunu ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali bu projeler ile hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin çeşitli Ülkeleri ziyaret ederek buradaki çalışma ve etkinlikleri yerinde görme ve uygulama imkanına sahip olduklarını ifade etti.Ayrıca Yurt dışından gelen çeşitli öğrenci grupları ve öğrencileri de hem İlçemizde hem de Turizmin göz bebeği Uzungöl´de misafir etme imkanına sahip olduklarını ifade eden Çamurali bu projelerin bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.

,Projelerinde maddi imkanlarından dolayı ancak 50 civarında öğrenciye Çanakkale Gezisi yaptırma imkanlarının bulunduğunu anımsatan İlçe Milli Eğitim Müdürü Çamurali ancak yeni sponsorlar bulunması ya da öğrencilerin yemek,ulaşım ve konaklaması konusunda kendilerine yardımcı olacak kişi ya da kurumların olması durumunda öğrenci sayısının artırılabileceğini bu durumda sayıyı 100 öğrenci olarak hedeflediklerini ifade etti.

PROJE SÜRECİ-100 ÖĞRENCİ İLE ÇANAKKALE GEZİSİ

25-28 Eylül 2017 tarihlerinde Çaykara İlçemizin çeşitli Liselerinde okuyan yaklaşık 100 Öğrenciye yönelik olarak düzenlenecek olan Çanakkale Gezisi ile tamamlanacak.Peki süreç nasıl işleyecek?

Proje Ekibi her hafta toplanarak okullarda yarışma ile ilgili altyapı çalışmalarını tamamlayacaklar.Dernekpazarı İlçemizin de dahil edileceği proje kapsamında 2017 yılı Nisan ayı itibarı ile öğrencilerimizin kitapları almaları sağlanacak ve de öğrencilerin bu kitaplardan yapılacak olan sınavlara hazırlanmaları sağlanacak.

/resimler/2017-1/17/1415156185815.jpg

Talep çok olduğu için muhtemelen 2017 Yılının Mayıs ayının sonlarında öğrencilere bir sınav gerçekleştirilecek.Ve de bu sınavın sonucuna göre Proje kapsamında geziye katılacak olan öğrenciler tespit edilecek.

ÇAYKARA İLÇEMİZDE TARİH ATÖLYESİ

Proje Ekibi tarafından İlçemizdeki liselerden birinde Tarihi geçmişimizin dramatize edildiği bir tarih atölyesi oluşturulacak ve de tüm öğrencilerimizin bu tarih ötölyesinde inceleme yapmalarına imkan sağlanacak.

?Kitapların Dünyasında Tarihi Yolculuk? Projesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Zeki Bilge Ortaokulu Müdür Yardımcısı Tayfur Demirali Kitapların özellikle Teknolojinin gelişmesi ve de kitle iletişim araçlarının hayatımızı işgal etmesine rağmen bilgiye ulaşmak için kulanılan kaynakların en başında yer almaya devam ettiğini ifade etti.

Furi Pery´in Günümüz gençlerinin televişzyon ekranlarına mıhlanmış, çevrimiçi sohbet odaları tarafından büyülenmiş video oyunları bağımlısı olduklarını gerekli olmadıkça okumaktan kaçtıklarını ve de okumayı sevmedikleri sözünü anımsatan Proje Koordinatörü Demirali,projelerindeki en büyük amaçlarının bu olduğunu ve de yavrularımızı teknoloji bağımlılığından kurtarıp kitap bağımlısı yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bir toplumun okuma alışkanlığının o toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergesi olduğunu ifade eden Tayfuır Demirali  gelişmiş ve gelişmemiş olan toplumları o toplumun okuma alışkanlığına bakarak kolaylıkla öğrenebileceğimizi anımsattı.

Çağdaş toplumların geçmiş ile gelecek arasında sağlam köprüler kurduklarını ve de başarılarının temel kaynağının bu olduğunu ifade eden Demirali okumayan bir gençliğin geçmişi ile olan bağlarını kuramayacağını ve de yaşadığı toplumun kültürel mirasını geleceğe taşıyamayacağını ancak geçmişi ile bağ kurmuş bir neslin tarihinde saklı olan milli karakterlerini,inancı ve değerlerini yaşayabileceğini yaşar ve yaşatılabilir bir hale getirebileceğini  ifade etti.

Okumaktan uzaklaşan bir toplum olarak tarihi destanlara mal olmuş bir milletin kendi geçmişinden habersiz olarak yaşaması ve gençliğimizin gün geçtikçe kendi kültürel değerlerinden uzaklaşmasının böyle bir projenin hazırlanmasına sebep olduğunu ifade eden Proje Koordinatörü Tayfur Demirali  bu proje ile eğitim öğretim kurumlarındaki gençlerin oluşturulacak okuma halkaları,gerçekleştirilecek olan kitap kriterleri, seminerler ve atölye çalışmaları ile okuma alışkanlığı kazanmaları,tarih okumaları ve de tarihi geziler ile araştıran,sorgulayan ve de milli birlik şuuruna sahip bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacı ile hazırlandığını ifade etti.

Projelerinin genel amaçlarının gençlerde kitap okuma oranının artırılması ve milli bir tarih şuurunun kazandırılmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Tayfur Demirali,Projenin özel amacının ise İlçemizdeki Eğitim Öğretim Kurumlarındaki gençlere okuma alışkanlığı kazandırılması,tarihi bilgi birikimlerinin artırılarak Mili bir Tarih bilincinin kazandırılması olduğunu ifade etti.

UNESCO tarafından yapılan araştırmalara göre Ülkemizde okuma alışkanlığının yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Tayfur Demirali Avrupa´da %21 olan kitap okuma oranının Ülkemizde ise ne yazık ki on binde bir olduğunu ifade etti.

TÜİK tarafından okuma oranları ile ilgili  hazırlanan raporda Ülkemizin Kitap Okuma oranında Dünya Ülkeleri arasında 86. Sırada yer aldığını ifade eden Demirali aynı raporda Türkiye´de günde 6 saat televizyon izlendiğini,3 saat internet kullanıldığını kitap okumaya ise günde sadece 1 dakika ayrıldığının belirtildiğini ifade etti.

Okumayı öğrenmenin ve de bunu yaşam boyu devam eden davranış süreçlerinden biri haline getirmenin Eğitim felsefesinin en temel amaçlarından bir tanesini oluşturduğunu ifade eden Demirali eğitim faaliyetlerinin esas amacının bireylerin davranışlarında istenilen değişiklikleri yerine getirmek olduğunu bu davranış değişikliği ve belirli düzeydeki bilgi artışının ise okuma alışkanlığının kazandırılması ile ileri düzeye taşınabileceğini ifade etti.

İngiltere´de Okumaya devam et(Reed On),Amerika´da Okumaya Tutulun(Get Caught Reading) kampanyalarının kitap okuma oranının artırılmasına yönelik kampanyalar olduğunu ifade eden Tayfur Demirali Ülkemizde ise 2004-2005 yıllarında uygulamaya konulan ?100 Temel Eser? kampanyası ile gençlerimize ve de ilkokul ve ortaokullarımızda okuyan öğrencilerimize kitap okumanın sevdirilerek yapılması yönündeki kampanyalar olduklarını ifade etti.

Bilgi çağının yaşandığı günümüzde üretilen yeni bir bilginin kısa bir zaman içerisinde eskidiğini,bilginin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Demirali ,küreselleşme ile birlikte her şeyin baş döndürücü bir hıza ulaştığı çağımızda eğitim kurumlarında verilen eğitimin yanı sıra buna alternatif olarak özellikle de son zamanlarda ?Yaşam Boyu Öğrenme ?  Modelinin ortaya çıktığını ifade etti.

Proje Koordinatörü Tayfur Demirali ?Kitapların Dünyasında Tarihi Yolculuk? projelerinin hedeflerini ise şu şekilde açıkladı.

1-Gençlere okuma alışkanlığının kazandırılması

2-Gençlere takım çalışması,zaman yönetimi,planlama ve organizasyon süreçleri,raporlama becerisi ve gözlem teknikleri gibi konularda bilgilendirme çalışması

3-Gençlerin özgüven ve benlik gelişimine katkı sağlanması.

4-Gençleri araştırma teknik ve yöntemlerini öğrenmeleri

5-Gençlerin birlikte hareket edebilme becerilerinin geliştirilmesi.

6-Başarıyı artırabilmek için teşvik edici ödüllendirilmelerin yapılması

7-Gençlere Milli bir tarih şuuru kazandırılması

8-Gençlerimizin kendi kültürü ve de değerlerini öğrenerek geleceğe bu değerlerin aktarılmasında taşıdıkların rolün benimsetilmesi

9-Kültürel değerlerin genç nesillere aktarılması

10-Gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak Kariyer Yönetimi süreçlerinin desteklenmesi

BAŞKAN TOK:TÜM İMKANLARIMIZ İLE ÖĞRENCİLERİZİN YANINDAYIZ

Proje Ekibi tarafından öğrencilerimize tarih bilincinin kazandırılması amacı ile hazırlanan bu projenin kendilerini çok fazla mutlu ettiğini ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Tarihini bilmeyen bir milletin yok olmaya mahkum olduğunu,öğrencilerimizin hem okuma alışkanlıklarını geliştirecekleri hem de tarih bilincini geliştirecekleri bu projeye Belediye olarak çok büyük önem verdiklerini ifade etti.

Şimdiye kadar olduğu gibi bu projede de Belediye olarak tüm imkanları ile öğrencilerimizin yanında olduklarını ifade eden Başkan Tok projede emeği geçen tüm yönetici ve öğretmenlere teşekkür etti.

KAYMAKAM AYRANCI:ÇAYKARA BENİ BÜYÜLÜYOR

Çaykara İlçemizde her alanda önemli gelişmelerin olduğunu ve bu gelişmelerin kendisini büyülediğini ifade eden Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı İlçemizin Eğitim Öğretim alanındaki başarılarını İlçemizde göreve başlamadan önce duyduğunu ve bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Hazırlanan Uluslar arası Projelerin hazırlanması ve de uygulanması aşamalarında daha önce çok fazla yer aldığını ifade eden Kaymakam İhsan Ayrancı İlçemizde hazırlanan projeleri çok beğendiğini ve de yönetici ve öğretmenlerimiz ile birlikte bu projelerin içerisinde büyük bir keyif ile yer alacağını ifade etti.



İlginizi Çekebilir