Çaykara'da Çini Sanatı Yıl Sonu Sergisi Açıldı

Çaykara

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Çini Kursu Yıl sonu Sergisi açılış töreni Çaykara Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirildi.

Çaykara Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Çini Sanatının Çaykara insanı tarafından da etkili kullanılabilmesi amacı ile açılan, “El Sanatları Alanı,Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Çini Kurs Programı” kursu Yıl sonu sergi açılışı gerekleştirildi.

Protokolün yoğun bir ilgi gösterdiği Çini Kursu Yıl sonu Açılış törenine Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Çaykara Belediye Başkan Yardımcısı Temel Şimşek, Çaykara İlçe Jandarma Bölük Komutanı J.Astsb.Kd.Bşçvş Aşkın Hava, Çaykara M.İlhan Durgun Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Kaan Kurt, Çaykara Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Savaş Dün dar, İsviçre, Tut Elimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çaykara’lı hemşerimiz Murat Hoş ve derneğin İstanbul temsilcileri Turgut Tunç, Selman Çeliktaş, Fahrettin Çolak ve Karıp Sarıgöz, AK Parti Çaykara İlçe Başkanı Muhammet Selçuk, AK Parti Çaykara Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cuman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali, Kamu Kurum ve Kuruluşu Amirleri, ile kursiyerler ve vatandaşlar katıldılar. Yıl sonu Sergi açılış kurdelesi Kaymakam Güzel, Başkan Tok ve Müdür Çamurali tarafından kesildi.

Yıl sonu Sergi açılışında üretilen birbirinden güzel Çini süslemelerini tek tek inceleyen Kaymakam Güzel ve Başkan Tok yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Temel Kılıç ile Kurs Öğretmeni Asiye Kılıç’tan bilgi aldılar ve kursiyerler ile gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar ile ilgili olarak sohbet ettiler.

Kurs öğretmenleri ve Kursiyerler tarafından hazırlanan birbirinden güzel motif ve işlemeleri çok beğenen Kaymakam Güzel ve Başkan Tok Stantların başında kendileri de motif işlemelerine iştirak ederek Çini Sanatı ile tanışmış oldular.

ZİYARETÇİ AKINI

Çaykara Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda açılan Yıl Sonu Çini Sergisine vatandaşlar yoğun bir ilgi gösterdiler.Sergiyi ziyaret eden vatandaşlar Sergi öğretmenleri tarafından birbirinden güzel motiflerle işlenen çini sanatını hayranlık ile izlerken kendi isteklerine göre istedikleri çini işlemelerini Kurs Öğretmenlerine yazdırarak hatıra olarak almayı da ihmal etmiyorlar.

ÇAYKARA VE ÇİNİ SANATI

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Hattat Etkinlikleri kapsamında Çaykara Halk Eğitim Merkezi tarafından Yıl Sonu etkinlikleri çerçevesinde Çaykara İlçesinin çini sanatı ile tanışmasını sağlamak,amacı ile yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalarda Çini sanatı ile ilgili birbirinden özgün çalışmalar gerçekleştirildi.

Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Çini Kursu   kapsamında Kursiyerler Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Temel Kılıç ve Çini Sanatı Öğretmeni Asiye Kılıç rehberliğinde çini sanatı ile tanıştılar.Kursiyerler yıl boyunca gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar kapsamında Çini Sanatının Çaykara İlçesinde yaşatılması anlamında çok güzel eserler ortaya koydular.

MÜDÜR GÖNAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİZ

Çaykara Halk Eğitim Merkezi olarak sene boyunca açmış oldukları çeşitli kurslar ile Çaykara insanına faydalı olmaya çalıştıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan Çini Kültürünün toplumumuzun temel yapı taşlarından bir tanesi olduğunu ve bu kültürü yaşatabilmek için Çaykara İlçesinde Çini Kursunu açtıklarını ifade etti.

Çini Kursunun kış boyunca devam ettiğini ve Müdür Yardımcısı Temel Kılıç ile Öğretmen Asiye Kılıç'ın emek ve gayretleri ile çok güzel eserler ortaya çıktığını ifade eden Müdür Gönan,Çini Kültürünü Çaykara insanına sevdirmek amacı ile Çaykara Halk Eğitim Merkezi olarak, Çaykara İlçesin e taşıyarak Çini Kültürü ile tanışmalarını sağladıklarını sözlerine ekledi.

Kursiyerlerin çini kültürü ile tanışması anlamında başta Kaymakam Muhammet Güzel olmak üzere Belediye Başkanı Hanefi Tok ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali'ye teşekkür eden Müdür Gönan ayrıca yıl boyunca büyük emek ve gayret ile çalışarak Çaykara İlçesinde  Çini Sanatının yaşatılmasını sağlayan kursiyerlere ve öğretmenlere teşekkür ettiklerini ifade etti.

ÇİNİ SANATINI ÖĞRENELİM

El Sanatları Alanı,Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Çini Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Çini Sanatı 5 aşamada gerçekleşiyor.

1-Hazırlık

2-Çizim

3-Boyama,

4-Fırına verme

5-Pazarlama

ÇİNİ SANATI

Osmanlı dönemlerinden günümüze kalmış olan en nadide ve en özel miraslardan birisi olan çini sanatı, halen kullanılmaya devam etmektedir. Türbe ve camilerin duvarlarında karşılaşılan Çini sanatı, saray ve köşklerin iç ve dış cephelerini de süslemektedir. Çini sanatı nedir, çini sanatı nasıl yapılır? Çini sanatının tarihçesi gibi bilgilerden bahsetmek, çini sanatına ilgi duyanlar adına yararlı olacaktır.

Çini sanatı; seramik sanatı şeklinde de isimlendirilmektedir. İnce ayrıntılar ile işlenen ve işlenmiş olan objelere hayat veren, Osmanlı tarihinin en çok kullanılan sanat dalı, günümüze dek değerinden hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor. 

ÇİNİ SANATI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Çini sanatının türlü teknikleri bulunur. Bunlar; Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği şeklindedir. Her bir teknikte de oldukça güzel görünümler yer alır. Perdah tekniğinin gümüş ve altın tozları kullanılarak tasarlandığı söylenebilir. Saydam ve beyaz astar levhaların üstüne oluşturulan modeller, daha sonra fırınlanır. 

Çini sanatı; kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemeler ile karıştırılarak hamur haline getirilmektedir. Bu hamur şekillendirilip kuruması adına bir süre beklemek gerekir. İstenen kuruluğu alan hamura astarlama işlemi yapılmaktadır. Bu astarlama işlemi, hamura beyaz bir görünüm kazandırır. Parçalar oldukça yüksek derecesi bulunan fırında bir gün boyu pişirilmektedir.

Ardından kara kalemle çizilen bir beyaz kağıt ile üstü kaplanarak yapılacak çini yüzeyine aktarılır. Bununla beraber çini sanatına siyah renkten oluşan boya desteği ve kobalt ile model kontürleri oluşturulmaktadır. Daha sonra sanatçı bireyin keyfine, hayal dünyasına ve zevkine uygun olan renkler ile iç zemin boyanmaya başlanmaktadır.

Boyanan nesne, camsı bir sırla kaplanıp, pişirilmeye hazır hale getirilir. Parçaların ayrı ayrı olarak pişirilmesi sağlanır. Bunsan sonra yeniden ikinci bir pişirilme aşaması daha gerçekleşir. Sonraki aşama ise objenin yavaş yavaş soğutularak, kırılmasının önlenmesidir. Oldukça zor ve zahmetli aşamaları bulunsa bile bu sanatı zevk ile yapan pek çok kişi bulunmaktadır. 



Anahtar Kelimeler: Çaykara' Sanatı Sergisi Açıldı

İlginizi Çekebilir