Çaykara´da Velilere Diyabet Farkındalık Eğitimi

Çaykara´da Velilere Diyabet Farkındalık Eğitimi

Zeki Bilge İlkokulu Tarafından Hazırlanan Okul Çağı Çocuklarda Diyabet Tanılama Ve Bilgilendirme Projesi Kapsamında Velilere Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi.

ÇAYKARA´DA VELİLERE DİYABET EĞİTİMİ

Çaykara Merkez Zeki Bilge İlkokulu tarafından hazırlanan ?Okul Çağı Çocuklarda Diyabet Tanılama Ve Bilgilendirme Projesi?  kapsamında öğrenci velilerine yönelik olarak  bilgilendirme semineri ve isteyen velilere yönelik Diyabet Ölçümü gerçekleştirildi..

Çaykara Merkez Doktor İlhan Durgun Devlet Hastahanesi ile ortak olarak düzenlenen etkinlik 29 Kasım 2016 Salı Günü Çaykara Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi./resimler/2016-11/30/1026138971165.jpgHalkımızı Diyabet kon usunda bilgilendirme ve bilinçlendirme amacı ile gerçekleştirilen toplantıya Çaykara İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdoğan Karakaş,Zeki Bilge Ortaokulu Müdürü Şükrü Kara ile öğretmenler  ve veliler katıldılar.

İZZET GÖNAN-DİYABET KONUSUNDA HALKI BİLİNÇLENDİRECEĞİZ

Programın açış konuşması Proje Sahibi, Çaykara Zeki Bilge İlkokulu Müdürü İzzet GÖNAN tarafından gerçekleştirildi.Projelerine desteklerinden dolayı İlçe Hastanesine ve hastane çalışanlarına teşekkür eden Okul Müdürü İzzet Gönan Programın ardından ise Diyabet konusunda ölçüm yapılacağını ve de isteyen velilerin ölçüm yaptırarak kan değerlerindeki şeker miktarını öğrenebileceklerini ifade etti.

Şeker hastalığının çağımızda belki de bir çok insanda bulunduğunu ancak bizim şeker hastalığından habersiz bir şekilde yaşamımızı sürdürdüğümüzü ifade eden Okul Müdürü İzzet Gönan Okul olarak hazırladıkları bu proje ile Diyabet Hastalığı konusunda Farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ve proje ile velilerin hem kendileri hem de çocuklarının Diyabet Hastalığı konusunda bilgilendirilmelerini ve de bilinçlendirilmelerini hedeflediklerini ifade etti.

SULTAN TUNCER DİYABETİ TANIYALIM

Diyabet  ve Diyabet Tanılaması konusunda velilere çeşitli bilgiler veren Çaykara Mehmet İlşhan Durgun Devlet Hastanesi Hemşirelerinden Sultan Tuncer ilk olarak Diyabet Hastalığının nasıl oluştuğundan söz etti.

Di,yabet belirtilerinden söz eden Sultan Tuncer bu belirtilerden her hangi birisinin çocuğumuzda görülmesi durumunda ise hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini anımsattı./resimler/2016-11/30/1027029440805.jpgDiyabet tanısının nasıl konulduğundan da söz eden Hemşire Sultan Tuncer Diyabet Hastalığı esnasında ve daha sonra ise tedavi sürecinde yapılması gereken tedavi yöntemlerini anneler ile paylaştı.

Diyabet Eğitimi ve tedavisinde Kan Şekeri ölçümünün son derece önemli olduğunu belirten Sultan Hemşire Kan Şekerinin düşmesi gibi yükselmesinin de riskli olduğunu ve her iki durumda da bir hekime baş vurarak mutlaka kan şekerimizin Sağlıklı Yaşam konusunda kabul edilen standartlara çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Kan Şekeri ölçümünün ardından çıkacak olan verilere göre kan değerlerinin seviyesine göre tedavi yöntemi uygulandığını anlatan Sultan Hemşire Diyabet Hastalarının uyması gereken kurallar hakkında annelere çeşitli bilgiler verdi.

Diyabet Hastalığının ilerlemesi durumunda hastanın komaya girebileceğini anlatan Hemşire Sultan Tuncer koma durumunda ise uygulana tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.Vücudumuzdaki kanın şeker değerinin düşmesinin ya da yükselmesinin vücudumuzda yer alan tüm organları çok önemli oranlarda etkilediğini ifade eden Sultan Hemşire Diyabet Hastalığının Kronik Komplikasyonları hakkında da velilere çeşitli bilgiler verdi.

ZENNUR ÖĞRETMEN:ANNELER ÇOK DİKKATLİ OLMALI

3 Yaşındaki kızının daha 18 aylık iken Diyabet Hastalığına yakalandığını ifade eden Proje Koordinatör Öğretmeni Zennur Sezer  yaşadıklarını annelere anlattı.Kızının 3 yaşında iken Diyabet Hastalığına yakalandığını ifade eden Öğretmen Sezer Hastaneye varana kadar diyabetin ne olduğunu bilmediklerini ve Diyabet Hastalığı ile Hastanede tanıştıklarını ifade etti.

 

Kızının 18 aylık iken Diyabet Hastalığına yakalandığını ve de 18 ay boyunca bu hastalığı fark edemediklerini ifade eden Zennur Öğretmen Hastaneye ulaştıklarında kızının 3 gün boyunca komada kaldığını eğer zamanında farkedebilmiş olsalardı çocuğunun daha kolay tedavi olabileceğini ifade etti.

Annelere Diyabet konusunda daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Zennur Öğretmen Diyabet belirtilerinin görülmesi durumunda hiç zaman kaybetmeden mutlaka uzman bir Hekime baş vurulması gerektiğini anımsattı.

Diyabet Hastalığının korkulacak ya da çekinilecek bir hastalık olmadığını ifade eden Zennur Öğretmen erken teşhis ile Diyabet Hastalığı ile çok daha kolay mücadele edilebileceğini ve bu hastalığın daha kolay aşılabileceğini sözlerine ekledi.

Aile olarak Diyabet ile birlikte yaşamayı öğrendiklerini ve yaşamlarında kesinlikle hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Zernnur Öğretmen sadece diyabete uygun olarak yaşam şekillerini değiştirdiklerini ifade etti.Kızının hiçbir şeyinin eksik olmadığını anlatan Zennur Öğretmen çikolatasını da yediğini bol bol meyve ve sebzesini de tükettiğini ve de tüm bunları belli bir plan ve program çerçevesinde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Çocuğumuzun gözümüzün önünde bambaşka şeyler yaşadığını ve de çoğu zaman anne babalar olarak bu yaşadıklarının farkına dahi varamadığımızı ifade eden Proje Korrdinatörü Zennur Sezer özellikle annelerden çocuklarını çok daha dikkatli takip etmelerini ve de karşılaşılan en küçük bir sorunda mutlaka bir hekime baş vurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

İLK ÖLÇÜM ERDOĞAN KARAKAŞ´TAN

Daha sonra Sağlık Personeli tarafından Diyabet Hastalığı ile ilgili Şeker Ölçümü yapıldı.İlk Ölçümü ise Çaykara İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdoğan Karakaş tarafından gerçekleştirildi.Daha sonra Seminere katılan veliler uzun kuyruklar oluşturarak hem kendilerinin hem de çocuklarıonın kan değer4lerini ölçtürerek Diyabet Eğitimi, ile tanışmış oldular.

Zeki Bilge İlkokulumuzun ?Okul Çağı Çocuklarda Diyabet Tanılama Ve Bilgilendirme Projesi? ile ilgili etkinlikleri bundan sonra da devam edecek.Ve de bizler bu etkinlikleri Çaykara Gündem Farkı ile Sizlere ulaştırmaya devam edeceğiz.

Haber: Hilmi Kanık



İlginizi Çekebilir