Buzağı Destekleme 2.Dönem Başvuruları Başladı

Buzağı Destekleme 2.Dönem  Başvuruları Başladı

2022 Yılı 2. Dönem Buzağı Başvuruları başladı.

2022 yılı hayvancılık desteklemesi uygulama tebliği (2021/43) kapsamında "2. Dönem Buzağı Desteklemesi" başvuruları 01.04.2022 – 15.06.2022 tarihleri arasında yapılacak.

1. dönem buzağı desteklemesi başvurusu yapmayan yetiştiriciler belirtilen tarihte İl / İlçe Tarım ve Orman müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

BUZAĞI DESTEKLEMESİ       

Buzağılar 1/1/2021-31/12/2021 tarihleri arasında doğmuş olmalı,

1/8/2021 tarihine kadar TÜRKVET/E-Islah'a kayıt edilmiş,

Doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olan,

Buzağıların programlı aşıları (dişiler için brusella ve şap, erkekler için şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır.

Buzağıları 4 Ay (120 Gün) Öncesinde Satma Şartları

En az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilir. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalandırılır.

BUZAĞI ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK?

İşletmeler, il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder; şartları sağlayan işletmelerin listesi, askı ve/veya hak ediş listelerinin yayınlanmasından önce HAYGEM'e bildirilir.

Yetiştiricilik Bölgesi illerindeki buzağılara Karar kapsamında belirtilen ilave destek verilir.

SOY KÜTÜĞÜ DESTEĞİ

Buzağı, soy kütüğüne kayıtlı anadan doğmuş ve anası kendi ırkından boğanın sperması ile tohumlanmış olmalı,

Süt ölçümü yapılan ayda, işletmedeki inek sayısının en az %60'ının süt verimleri ölçülmüş ve sisteme kaydedilmiş olmalı,

İşletmede, Bakanlık veya Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin talimatlarına uygun olarak, üçten az olmamak üzere destekleme yılı itibarıyla soy kütüğünde bulunduğu sürenin (ay olarak) 2/3'ü oranında aylık süt ölçümü yapılmış olmalıdır.

Döl Kontrolü boğanın yavrusu ilave desteği;

Döl kontrolü protokolü kapsamında bulunan boğaların ülkemizde üretilen spermalarından doğan buzağılara verilir.

DESTEKLEME SÜRECİ

Başvuru yeri, şekli ve zamanı;

Yetiştiriciler, desteğini hangi yetiştirici/üretici örgütü üzerinden almak istiyorsa, almak istediği örgütü üzerinden, Herhangi bir örgüte üye olmayanlar ise doğrudan il/ilçe müdürlüklerine başvururacaklar.

Başvurular,  1. Dönem için 31/12/2021 tarihine kadar,

2 dönem için  ise 1/4/2022-15/6/2022 tarihleri arasında yapılacak.

Destekleme başvuruları il/ilçe müdürlükleri tarafından, başvuru süresi bitiminden itibaren 10 gün içerisinde E-Islah sistemine giriş kayıtları yapılacak.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Başvuruların değerlendirilmesi, itirazlar ve icmallerin düzenlenmesi;

Destekleme başvuruları, birinci dönem için 15/1/2022, ikinci dönem için ise 1/7/2022 tarihine kadar, il/ilçe müdürlükleri tarafından e-ıslaha kaydedilir. Yanlışlıkların veya süresi içerisinde başvuru olduğu halde girilmeyen eksikliklerin giderilmesi için 1 ay süreyle uzatılarak e-ıslah başvuru kayıtları açılacak.

Başvuruların son kayıt tarihindeki TÜRKVET ve e-ıslah veri tabanlarının verilerinden, birinci dönemde destekleme yılının ilk sekiz ayında doğan buzağılar için, ikinci dönemde ise destekleme yılının tümünde doğan ancak birinci dönemde destekleme almayan buzağılar için desteklemeye esas icmal-1 (askı) listesi 10 işgünü içerisinde HAYGEM tarafından hazırlanacak  ve e-ıslahtan yayımlanacak. İl/ilçe müdürlükleri, icmal-1 listelerini sistemden alarak 10 işgünü süre ile askıya çıkarır. Askı başlangıç ve bitişi ile askı bilgileri tutanağa bağlanır.

Yapılan itirazlar il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilir ve uygun bulunanlarla ilgili olarak birinci dönem için 15/2/2022, ikinci dönem için 1/8/2022 tarihine kadar ilgili sistemlerde gerekli iş ve işlemler yapılır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmaller kesinleşmiş kabul edilir. Belirtilen tarihlerden sonra yapılan itirazlar değerlendirmeye alınmayacak.

Askı sonrası işlemlerin tamamlandığı tarihteki TÜRKVET ve e-ıslah veri tabanlarının verilerinden, ilçe bazlı icmal-2 (hakediş) listeleri 10 işgünü içerisinde HAYGEM tarafından hazırlanır ve e-ıslahtan yayımlanır. İlçe müdürlükleri, yayımlanan listeleri onaylayarak il müdürlüğüne gönderilecek.

 İlçelerden gelen icmal-2'lere istinaden ödemeye esas olmak üzere e-ıslah'tan yayımlanan icmal-3 (il özet hakediş) listesi, il müdürlükleri tarafından alınır ve onaylanarak listenin yayımlanma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde HAYGEM'e gönderilecek.

DESTEKLEME MİKTARLARI:

4 Ay ve üzeri buzağılara 350 TL/baş

Bunlardan, Bakanlıktan izinli Etçi veya Kombine ırk boğaların tohumlamasından doğan buzağılara 600 TL/baş 

Döl Kontrollü Boğanın Yavrusu (ilave) 50 TL/Baş

Yetiştiricilik Bölgesi İlleri (ilave)  200 TL/Baş

Soy kütüğüne kayıtlı buzağılar için de ek destekten yararlanılacak. Başvurular, birinci dönem için 31 Aralık 2021'e kadar, ikinci dönem için ise 1 Nisan-15 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak.



İlginizi Çekebilir