Bugün Mübarek Kadir Gecesi..

Bugün Mübarek Kadir Gecesi..

İslam Alemi, Kur´ani Kerim´in indirildiği gün olan,?Bin aydan daha hayırlıdır? diye bilinen Mübarek Kadir Gecesini İdrak ediyor.

Kadir Gecesi´nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur´an´ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi´nde bahsedilir. Bu surede Kur´an´ın indirildiği Kadir Gecesi´nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. 


Kadir, ´azamet´ ve ´şeref´ demektir. Kadir Suresinde Kur´an´ın Kadir Gecesi´nde indirildiğinden, Kadir Gecesi´nin bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi´nin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerlerden bahsedilir. Kur´ân-ı Kerim´de Kadir Gecesi Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek bir gecedir. 

Kur´ân´da şöyle tanımlanmıştır: "Şüphesiz ki Biz Kuran´ı Kadir gecesinde indirdik. (Ey Resulüm!)Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler de inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Suresi)  Zamanı Kadir Gecesi´nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan ayınının 27. gecesinde olma ihtimali yüksektir. 

Hz. Muhammed, Kadir Gecesi´nin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan´ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir. 

İlk vahiy İslam inancına göre Allah tarafından Cebrail isimli melek aracılığıyla İslam Peygamberi Muhammed´e ilk vahyin indirildiği yer, Nur Dağı´ndaki Hira Mağarası İslam inancına göre Allah Kur´an´ın ilk ayetlerini Cebrail isimli melek aracılığıyla İslam dininin Peygamberi Muhammed´e Nur Dağı Hira Mağarası´nda göndermiştir. İndirilen ilk ayetler Alak Suresi´nin ilk 5 ayetidir.

Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında toplumdan uzaklaşarak Mekke´nin kuzeyinde, Nur dağı´ndaki Hira mağarasında inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edinmiş, bu durum 1-2 yıl devam etmiştir. 610 yılında bir Ramazan gecesi (Kadir gecesi) hırkasına bürünüp Hira Mağarasında tefekküre daldığı bir sırada ilk vahyi almıştır. Muhammed´in 610 yılından başlayarak, vefat ettiği yıl olan 632´ye kadar aldığı vahiyler Kur´an´ı oluşturur. 

İlk vahiy şu şekilde anlatılır: Muhammed, bir sesin kendisini ismi ile çağırmakta olduğunu duydu. Başını kaldırıp etrafına baktı fakat taş ve ağaçlardan başka bir şey göremiyordu. Bu sırada her tarafı ansızın bir nur kaplamıştı; dayanamayıp bayıldı. Kendisine geldiğinde karşısında vahiy meleği Cebrail´i gördü. Cebrail O´na: "Oku" dedi. Muhammed: "Ben okuma bilmem" diye cevap verdi. Cebrail, Muhammed´i kucaklayıp güçsüz bırakıncaya kadar sıktı ve "Oku" emrini tekrarladı. 

Muhammed: "Ben okuma bilmem, söyle ne okuyayım" diye cevapladı. Cebrail emrini tekrarlayıp üçüncü defa Muhammed´i sıktıktan sonra Alak Suresi´nin ilk beş ayetini Muhammed´e vahyetti: "Yaratan Rabb´inin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabb´in sonsuz kerem sahibidir. O Rab ki kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediği şeyleri öğretendir." Meleğin arkasından Muhammed de bu ayetleri tekrarladı. Heyecanla mağaradan çıkarak evine doğru hızlıca gitmeye başladı. 

Yolda ilerlerken gökyüzünden bir sesin: "Ey Muhammed! Sen Allah´ın elçisisin, Ben de Cebrail´im" dediğini duydu. Başını kaldırdığı zaman, Cebrail´i gördü. Korku içinde evine vardı. Eşi Hatice´ye: "Beni örtün, çabuk beni örtün" dedi. Bir müddet dinlenip heyecanı geçtikten sonra yaşadıklarını eşi Hatice´ye anlattı, "Korkuyorum Hatice, bana bir zararın gelmesinden korkuyorum", dedi. Hatice, O´nu şu sözlerle teselli etti: "Öyle deme. Allah´a yemin ederim ki, Yüce Allah, hiçbir zaman seni utandırmaz. Çünkü sen , akrabanı gözetirsin. İşini görmekten aciz kimselerin işlerini yüklenirsin, Fakire yardım edersin. 

Misafiri ağırlarsın" Hatice daha sonra bu durumu Varaka bin Nevfel´e anlattı ve Muhammed´i Varaka´ya götürdü. Varaka haniflerdendi. Tevrat ve İncil´i okumuş, İbrani dilini ve eski dinleri bilen bir ihtiyardı. 

Varaka Muhammed´i dinledikten sonra: "Müjde sana Ey Muhammed, Allah´a yemin ederim ki sen İsa´nın haber verdiği son Peygambersin. Gördüğün melek, senden önce Yüce Allah´ın Musa ve İsa´ya göndermiş olduğu Ruhu´l-Kudüs´tür. Keşke genç olsaydım da, kavmin seni yurdundan çıkaracağı günlerde sana yardımcı olabilseydim... Hiçbir Peygamber yoktur ki, kavmi tarafından düşmanlığa uğramasın, eziyet görmesin" dedi.

ÇAYKARA GÜNDEM GAZETESİ OLARAK; Kardeşliğin daimi olduğu, sevgilerin birleştiği, dostlukların bitmediği yine de mutlu, umutlu ve sevgi dolu, rahmetlerin yağmur gibi yağdığı nice kandillere?



Anahtar Kelimeler: Bugün Mübarek Kadir Gecesi

İlginizi Çekebilir