Benum adum İprahim Cevahir!

Benum adum İprahim Cevahir!

İstanbul Çaykara-Dernekpazarı Vakfı Başkanı Şahmeran Gülbay´ın Karadenizliler derneği Başkanı Doç.Dr.Nucmi Kurt arasında yaşanan ilginç diyalog

RAHMETLE VE HASRETLE ANIYORUZ

Değeri insan ,hayırsever büyüğümüz Rahmetli İbrahim Cevahirin ölümünden sonra Çaykara Dernek Pazarı ve Karadeniz vakfının en yetkili kişilerinden biri Sayın Şahmeran Gülbay Paşa..Mütevazi ve alçak gönüllülüğü ile sevilen bir generalimiz..O da Karadenizli,bizim toprak..Şu anda Çaykara Vakfı olarak 1500,Karadeniz vakfı olarak da 70 öğrenciye Burs veriyorlar..

/resimler/2016-1/19/2026337864045.jpgSayın Paşam Bugün Doğu Karadenizliler Kültür Derneğinde konuğumuz oldu ve Konu Rahmetli İbrahim ağabeye geldi..Merhum İbrahim ağabeyle ilgili bir iki anektod Paşamdan dinledik,size aktarmak için kendinden müsade aldık..

İbrahim ağabey 1967 yılında Çaykara Kültür ve yardımlaşma derneğini kurar,sonra Turgut Özallı yıllarda Dernek Pazarlı olan ANAP Milletvekili Sayın Eyüp aşık Dernek Pazarını ilçe yaptırır..ve Çaykaradan ayrılır..Bunun üzerine İbrahim ağabey Dernek Pazarını ayırmamak için 1980 li yıllarda derneğin ismini Çaykara Dernek Pazarı derneği olarak değiştirir..

İbrahim ağabey Dernekle yetinmez ve Derneğin yanı sıra 1976 yılında Çaykara vakfını kurma kararı alır..O zamanlar Cumhurbaşkanı Rahmetli Cevdet SUNAY´dır..Sunay bilindiği üzere Trabzon Çaykaralıdır..Merhum İbrahim Cevahir ağabey Cumhurbaşkanına ulaşmak için büyük çaba harcar ve nihayet randevu alarak Sn Cumhurbaşkanının huzuruna çıkar ve Kurulacak olan Çaykara vakfı için yardım ister..O sırada Cevdet Sunay bey tuvalete geçer,İbrahim ağabey masasının üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu ve yazısını içeren antetli kağıtlardan alarak cebine kor ve İstanbul´a döner..Hemen işe koyulur..Vakıf Kurulması için yardım alabileceği zengin kişilerin listesini yaparak Cumhurbaşkanının masasından almış olduğu kağıtlara kişilere hitaben Cevdet Sunay adına yazı yazar.Yazı şöyledir..?Sn...............;Çaykara halkına destek sağlamak ve onların çocuklarının okutulabilmeleri için Çaykara vakfının kurulması gerek görülmüştür..Bu nedenle siz değerli hemşerimizden nakdi yardım talebi olacaktır..Yardımların toplanması ve Vakfın kurulması ile ilgili İbrahim Cevahiri görevlendirdim.. Bir an önce işe başlanabilmesi için gereğinin yapılmasını istirham ederim..Cevdet Sunay?..Bu yazılar ilgili kişilere gönderilir ve yardım toplanmaya başlar..Fakat en çok parayı almayı beklediği bir iş adamından hiç bir ses çıkmaz..Bu nedenle İbrahim ağabey o iş adamına gider ,sağdan soldan konuşmaya başlanır ve İş adamı konuyu açar..


-Yav İbrahim bey Sayın Cumhurbaşkanı Vakfın kurulmasıyla ilgili bana bir yazı yazdılar ve sizin konuyla ilgili görevli olduğunuzu belirttiler..Kaç gündür düşünüyorum,ne vereceğiz..Nasıl olacak..
-Haa sana da mı yazı yazdı..
-Evet...süre de kısaymış..
-Hee diğerlerinden topladım..o zaman siz de verin..
İş adamı bir miktar para verir ama İbrahim ağabey bunu beğenmez..
-Şimdi ben bu yardım listesini yazıp Sayın Cumhurbaşkanına göndereceğum..E senin ismuni görünce ayıp olmaz mı..Yakışmaz sana?..deyince iş adamı kasayı açar ve yüklü bir bağışta bulunur..
İşte bu bağışlarla Vatan Caddesinde Vakıf yeri alınır ve yer yapılır ..Yerin ismine de ?Cevdet Sunay Çaykara vakfı?denir...Sonraları bu bina Otele dönüştürülür ve şu anda 80 bin Tl aylık gelir elde edilen bir mekan olur.. Elde edilen gelirle 1500 Çaykaralı öğrenciye burs verilir..

Bina otele dönüştürülmeden önce Binanın en alt katı Rahmetli Sabancı tarafından kiralanmış ve Banka olarak kullanılmaktadır..Diğer bütün kıracılar çıkarılır,ama Sabancı çıkmam diye diretir..İbrahim ağabey Sabancıya telefon açar ve binanın otele dönüştürüleceğini ve oradan kazanılan parayla öğrencilere burs verileceğini o nedenle boşaltılmasını ister..Fakat Sabancı işi uzatır ve oralıklı olmaz..Telefona sarılan İbrahim ağabey;
-Bana pak Sapançi,Benum adum İprahim Cevahir..Efendice söyleduk anlamadun..Bak sana 2 gün mühlet ,2 gün sonra o bankanı sokağa atacağum ,orada hizmet verursun...birazda küfürlü konuşur..ve dediğini yapar Sabancının bütün malzemelerini sokağa atar..Cevahirle uğraşamayacağını anlayan Sabancı sesini çıkaramaz..

Bu arada şunu da belirtmek gerek; Karadeniz Vakfı da İbrahim Cevahir holding tesislerinde lokalizedir..ve ölünceye kadar da İbrahim ağabeyin sevk ve idaresinde kalmıştır..



Anahtar Kelimeler: Benum adum İprahim Cevahir
Eyüp Demirkaya
23.07.2016 14:03:11
Şahmeran Paşam sizleri görmek ne kadar güzel bir duygu, Ben sizin görev yaptıgınız 2. zırlı tugay komutanlıgınız dönemde bizzat sizin elinizden ödül alma şerefine nail olmuş 70/1 tertip Eyüp Demirkaya, Hala maşallah zımba gibisiniz ve Allah size uzun ömürler versin.

Kemal YILDIZ
21.01.2023 09:59:05
Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun, çaykara ve Trabzonlular için büyük dağ idi.Onun gibi hemşeri canlı insan zor bulunur.Yeri zor dolar.Yerinde dinlensin.

İlginizi Çekebilir