Artık Köylerimizi Geri Verin!

Artık Köylerimizi Geri Verin!

Emekli Kültür ve Turizm Müdürü Çaykaralı hemşehrimiz Rasim Efendioğlu´nun kaleme adlığı "Artık Köylerimizi Geri Verin " adlı makaleyi sizlerle paylaşıyoruz.

BÜYÜK ŞEHİRLERİN KÖYLERİ YOKMUŞ

Son yerel seçimlerden önce çıkarılan bir garip yasa ile seçim kazanma kaygısı ile  büyük şehir olamayacak bir çok yer yapay olarak büyük sehir yapıldı. Büyük şehir olunca da bu illerde köy kalmadı, hepsi mahalle oldu. Böyle bir şey olabilir mi? İlin en ucra köyleri mahalle oldu. Mahallenin tanımına bakın. Kentlerin yada köylerin bölümleridir mahalle. Bu yasa ile en büyük köyler de mahalle oldu. Ki bu köylerin içinde bir çok malle vardı bunlar ne oldu.

Mallenin mahalleleri

Var mı böyle bir şey .

Ancak bir kaç yıl geçti bekliyorum.

Toplum bilimle ilgili bir çok fakülte var, konu ile ilgili bir çok  kalabalık unvanlı bilim adamı var ciddi bir tepki yok.

Nasıl olur.

Bir ilde hiç köy yok.

Seçim kuşkusu ile köyleri mahalle yapmaya ne gerek vardı.

Madem seçim endişeniz var yine merkeze bağlı köyler yapın da bizim köylerimizi bırakın.

Köyün bizim kültürümüzde çok önemli bir yeri var.

BEN KÖYLÜ ÇOCUĞUYUM

Köylü Türkün sesidir.

Türkün efendisidir.

Anımsadınız mı bu dizeyi  çocukluğumuzun Hayatbilgisi kitabındaydı.

Ne de zevk alırdık okurken.

Büyük Atatürk, köylü bu milletin efendisidir, diyorlardı.

Şimdi mahalleli mi diyeceğiz.

Şimdi, Kumlu köyü, Yeşilalan, Maraşlı, Ataköy, Arpaözü yada Tonyanın, Of´un, Sürmene'nin.

Köyleri yok mu ?

Ben köyde doğdum, büyüdüm...

Yıllarca köy öğretmenliği yaptım .

Bununla onur duyarım, her zaman.

Şimdi köy imamı da yok köy öğretmeni de.

Oysa yüzlerce yıllık bir köy kültürümüz var.

Köy türküleri köy oyunları, köy gelenekleri yok mu oldu? 

Şimdi kentli miyiz Kentlileri  küçümsemiyorum.

Köylü kentli değil, kentli de köylü değil...

Gerçi köyler çok boşaldı. Ancak o köylüler o güzel kültürlerini kente taşıyor ve orda yaşatmaya çalışıyorlar. Siz kalkıyor köylere kültürlerini unutturmaya çalışıyorsunuz.

Gerçi bir dönem KÖY-KENT projesi vardı denendi uygulanamadı. Ancak bu proje köyleri ortadan kaldırmaya yönelik değil köyleri kalkındırmaya yönelikti. Bununla karışmasın. Köy okullarının yıllarca çok büyük görevi vardı. Başarı ile yerine getiriliyordu. Şimdi taşımalı sistemle değişik sorunlar ortaya çıktı.

KÖYLERİN MAHALLE OLMASI NE GETİRDİ NE GÖTÜRDÜ

Köyler mahalle olunca kentteki mahalleler nelerden sorumlu ise onlar da bundan sorumlu. En basiti ...Köylerde de harcanan su para ile olacak. Evlere sayaç takılacak. Bir çok eve takıldı, takmak da  zorunlu. Ne olacak ..Köydeki su arıza yapınca büyük şehir belediyesi onaracak. Belediye kentteki su onarımlarının altından çıkamıyor tüm ilin arızalarını giderecek.

Mantıklı mı?

Köyde kimilerinin suyu evin önündeki kaynaktan.

Buna da sayaç mı takılacak. Bir çok köyde köylü kendi olanakları ile suyunu almış  takmıştır bunlar sayaçlı mı olacak

Evet öyle oluyor ..

Çünkü ceza geliyor...

İmar yasası  belediyelerin mahalledeki tüm yasa ve yönetmelikleri en ucra köylere uygulanacak.

Bunlar düzeni sağlasa, yaşamı daha anlamlı ve kolay kılsa kabul de sadece vergi için sadece ceza için olursa ne demeli. Ancak halkımız hala uyuyor ne olduğunun farkında  değil mi bilmem...

Yoksa, bizim parti yaparsa iyi yapar, diyerek kabul mu ediyor. İşte demokrasimizi işlevsiz duruma getiren de bu. Ne hakkımızı biliyoruz nede görevimizi.

Küçük belediyeler kaldırıldı. Bu beldeler de mahalle oldu. Gerçi bir çoğu yine politik çıkarlarla  yapay belediye oldu da içlerinde gerçekten belediye olarak kalması gerekenler var onlar gitti. Buna somut bir örnek. İlimizin en önemli  turizm merkezlerinden olan UZUNGÖL artık belediye değil, mahalle. Hani büyük bir köy olsa yine iyi de, mahalle. Bunun yanında belediye olmaması gereken bir çok köy var onlar belediye idi bunlar köy olarak yakın belediyeye bağlanabilir di.

İlçe belediyeleri varmış..Evet var da büyük şehrin memurluğu gibi. Bilmem seçimle geliyorlar da bağımsız ne yapabilirler...Çöpçüleri var .Çöp arabaları da büyük şehirden.. Ha maaş alırlar, birkaç memurları da var..Bilmem başka ne yaparlar..

BELEDİYE SEÇİMLERİ YAKLAŞIYOR  UYANALIM

Hangi parti kazanacak o ayrı bir konu. Konumuz bu değil. Onun için partiler çalışsın, halk bilinçli olsuun ülke ve ulus yararına olanı seçsin de bizim şimdi derdimiz  şu BÜYÜKŞEHİR YASASININ DEĞİŞMESİ  ...Bu yasada çok .......var. Bunlara dikkat çekelim. Büyük şehirler gerçekten büyük şehir olsun şehirde de mahalleleri olsun da ilin köylerine dokunmasın. Köyler köy kalsın. Köyleri kalkındırmak için yasalar çıkarılsın,düzenlemeler yapılsın da KÖYLERİMİZ....KÖY... kalsın.

Bu yasadan yakınanlar çok. Ancak ses çikaran yok... Bizim parti getirdi, karşı çıkamayız. Pertiden çıkmış oluruz, aman  Allahım Allah göstermesin. Ne  derse kabul ....çok yaşa de avuçların çatlayana dek alkışla..Bakarsın ne olur ne olmaz bir şey....Ne demeli. Demokrasi çok güzel bir rejim de onu tanıyıp ona sahip çıkan yoksa koy vitrine  bak. Bu biçimde hiçbir rejim yarar sağlamaz. En iyi aracınız var binmesini, sürmesini, kurallarını bilmezsiniz.. Garajda durur ne işe yarar.

KÖYLERİMİZİ GERİ VERİN

Köy muhtarı, köy imamı, köy öğretmeni....Köy düğünleri köy çeşmeleri ...hele köy türküleri ...Biz köylüyüz. Kentte yaşasak bile köylüyüz. O nedenle  kentlerde de  köylüler bir araya gelir şenlik düzenler, imeceler yardımlaşmalar olur. Oysa kent kültüründe ayni apartmanda bir dairede cenaze bir dairede düğün..Üst katta ağır hasta alt katta eğlence. Kentte böyle, köyde böyle olmadı ve olmaz.

Haydi ey ahali DEĞİRMENİN OLUĞUNA.....

HAYDİN CAMİ  İNŞAATINA ....

ya cenazede bir aradayız yada düğünde..

Gelin uyanalım KÖYLERİMİZİ GERİ ALALIM...



Anahtar Kelimeler: Artık Köylerimizi Geri Verin

İlginizi Çekebilir