Anadolu Lisesinden Ağaç Aşılama Etkinliği

Anadolu Lisesinden Ağaç Aşılama Etkinliği

Zeki Bilge İlkokulu Müdürü İzzet Gönan Tarafından Çaykara Anadolu Lisesi Öğrencilerine Yönelik Ağaç Aşılama Etkinliği Gerçekleştirildi.

ANADOLU LİSESİ FİDAN AŞILAMA ÖĞRENİYOR

Eğitim Öğretim alanında elde ettiğiş akademik başarı ile örnek gösterilen Çaykara Anadolu Lisesinden bir örnek eğitim etkinliği daha gerçekleştiriliyor.

İlkbahar mevsiminin başlaması ile birlikte ağaçlarda aşı döneminin başlaması sebebi ile Okul Müdürü Mustafa Demircioğlu tarafından öğrencilere Aşılama konusunda uygulamalı eğitim etkinliği gerçekleştirildi./resimler/2017-2/28/1536556852889.jpgUygulamalı Eğitim konusunda ise İlçemizde bu alanda kendisini en iyi şekilde yetiştiren Çaykara Merkez Zeki Bilge İlkokulu Müdürü İzzet Gönan´dan yardım istendi.Okul Müdürümüzün bu talebini seve seve kabul eden İzzet Müdürümüz öğrencilerimize yönelik uygulamalı eğitim etkinliği gerçekleştirdi.

İZZET GÖNAN VE AŞILAMA ÇALIŞMASI

Konuşmasına Peygamberimiz Hz Muhammet(SAV)´in ?Yarın öleceğinizi bilseniz bile ağaç dikin? sözü ile başlayan İzzet Müdürümüz Ağaç dikmenin emek ve sabır gerektiren bir çalışma olduğunu ifade etti.

Toprağa sadece bir fidan dikme ile meyve ağacı yetiştirilemeyeceğini ifade eden İzzet Gönan toprağa ektiğimiz meyve ağacının bir süre sonra büyümeye başladığını büyürken de dallarının dikenli olduğunu ve de bu meyve ağacının ham meyve ağacı olduğunu sözlerine ekledi.Ham meyve ağacının bize meyve veremeyeceğini yetişen meyvenin çok küçük ve lezzetsiz olduğunu ifade eden İzzet Müdürümüz bunu önlemek için meyve ağacının mutlaka aşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Aynı bahçe içerisinde iki farklı armut ağacından birinin çok lezzetli meyvesinin olduğunu diğerinin ise ham ve olgunlaşmamış armudunun bulunduğunu ifade eden İzzet Müdürümüz bu ağaçların birbirinden farklarının meyvesi tatlı olan ağaçta aşılama çalışması yapıldığını meyvesi olgunlaşmayan ağaçta ise aşılama yapılmadığını sözlerine ekledi.

Bu durumda lezzeti iyi olan ağaçtan ham olan ağaca aşılama çalışmasının yapılması gerektiğini ifade eden İzzet Gönan  çarşıdan alınan meyve fidanlarının ise aşlanmış olduğunu ifade etti.

BİRLİKTE AŞILAMA YAPALIM:

1-Aşılanacak olan Fidan orta yerinden testere ile kesilir.

2-Meryvesi lezzetli olan ağaçtan aşılanacak olan ağacın büyüklüğüne göre  iki veya daha fazla miktarda dal parçası koparılır ve de bu dal parçaları kalem büyüklüğünde keslir.

3-Güzel armut dallarının kaynaması için falçata ile hem aşılanacak ağacın kenarları sıyrılıyor hem de kalem boyunda kesilen aşılanacak olan fidanlar ucu sivrileşecek şekilde eşit miktarlarda kesiliyor.

/resimler/2017-3/1/1045457540778.jpg

4-Bıçak ile daha önce kesilen ağacın ortası yarılıyor.Halk arasında bu aşlıya ?Yarma Aşı? adı veriliyor.

5-Yarılan yeri açmak için tornavida ile yarılan yer açılıyor.

6-Daha sonra ise önceden hazırlamış olduğum ucu sivrileştirilmiş iyi armut fidanlşarı itina ile ağacın gövdesine yerleştiriliyor.

NAYLON İLE SARMA

Aşılama işlemi tamamlandı.Şimdi ise aşıladığımız fidanın etrafını naylon ile sarıyorum ve de alt kısmından ip ile sıkı bir şekilde bağlıyorum.Burada amaç yeni aşılanan fidanın alttan hava almamasıdır.Çünkü hava alırsa fidanımız kurur.

Üst kısmını ise toprak ile doldurarak ve de su ilave ederek toprağı çamur haline getirdiğimiz an aşılama işlemimiz tamamlanmış oluyor.

Alt kısımda bulunan yabani fidanın dallarını kesiyorum büyüyüp meyve verecek olan üst kısma zarar vermesin diye.15-20 gün sonra ise yeni fidanımız yavaş yavaş büyümeye başlıyor.

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

Etkinlikte daha sonra soru cevap bölümüne geçildi.Öğrenciler aşılama ile ilgi,li olarak merak ettikleri soruları İzzet Müdürlerine sorarak aşılama ile ilgili öğrendiklerini pekiştirmiş oldular.

ÖĞRENCİLER KÖYLERİNDE AŞILAMA YAPACAK

Çaykara Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Demircioğlu Aşılama uygulamasına katılan öğrencilerin hafta sonlarında kendi köylerinde aşılama etkinliği gerçekleştireceklerini ve de aşılama esnasında çekecekleri resimleri okulda diğer arkadaşiları ilke paylaşarak etkinliğin pekiştirilmiş olacağını ifade etti.

FARKLI BİR ÖĞRETMEN-İZZET GÖNAN

Uzun seneler Çaykara İlçemizin değişi,k okullarında Öğretmen ve de yönetici olarak görev yapan İzzet Müdürümüz aynı zamanda İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü görevini de sürdürdü.Yaklaşık 3 yıldır Zeki Bilge İlkokulu Müdürlüğünü yürüten İzzet Müdürümüzün bilinmeyen yönlerini de sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle mükemmel bir öğretmen İzzet Müdürümüz.İşini mükemmel yapan ve de çalıştığı her kurumda mutlaka kendisinden kalıcı izler bırakan çok yönlü bir yönetici aynı zamanda.

İnanılmaz bir doğa hayranı İzzet Müdürümüz.Doğa ile baş başa kalmaktan çok büyük bir keyif alıyor.İzzet Müdürümüzün doğaya olan bu tutkusu onu bir çok konuda uzmanlaştırmış.Özellikle de mantarlar konusunda.Bir çoğumuz yaylada karşılaştığımız mantarlardan hangisi zehirli hangisi zehirli değil diye endişe ederken İzzet Müdürümüz ise bu konuda tam bir profesyonel.

/resimler/2017-3/1/1046234092365.jpg

Hem yaylada hem de köyde kendi tarlasında yetiştirdiği birbirinden farklı değişik ve de çevrede başkaları tarafından hiç denenmeyen tarım ürünleri ile de çevresine ışık saçmaya ve de örnek olmaya devam ediyor İzzet Müdürümüz.Aradığınız her türlü tarım ürününü bulabilişrsiniz İzzet Müdürümüzün tarlasında.Hem de hepsinin profesyonel bir biçimde toprak tahlilleri yapılmış ve de o şekilde profesyonel anlamda doğa ile uğraşıyor Müdürümüz.

Bu gün ise yeni bir özelliğini daha tanıdık İzzet Müdürümüzün.Profesyonel anlamda ağaç aşılama işlemi ile de uğraşıyor Müdürümüz.Kim bilir zaman geçtikçe İzzet Müdürümüzün daha ne meziyetlerini tanıyacağız?

haber:Hilmi Kanık Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir