AIDS Hastalığının Olmadığı Bir Dünya

AIDS Hastalığının Olmadığı Bir Dünya

1 Aralık Dünya AIDS günü olması dolayısıyla Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü bi basın açıklaması yayınladın.

1 Aralık Dünya AIDS günü olması dolayısıyla Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü bi basın açıklaması yayınladın.

 ?AIDS HASTALIĞININ OLMADIĞI BİR DÜNYA?

Trabzon Halk sağlığı İl Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu tarafından yapılan açıklamada; İlk kez 1980´li yıllarda tanımlanan HIV Enfeksiyonu tüm Dünyada din, dil, ırk, cins, ülke ayırımı yapmadan yayılmaya devam etmektedir. Uluslararası sağlık kuruluşları 1988 yılından itibaren HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak üzere, 1 Aralık gününü Dünya AIDS günü olarak belirlemiştir.

 Hastalık korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörlerle damar içi madde kullanımı, gebelik sırasında ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu yolu ile bulaşabilmektedir. Bu geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Hastalıktan korunmak için henüz aşısı bulunmamaktadır. Önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır.

Hastalık;

Aynı evi, işyerini, tuvaleti kullanmak

Aile yaşantısı, toplumsal yaşam

El sıkışma, kucaklaşma, cilt temasları

Sosyal öpüşme

Yemek ve içki, tabak-kaşık-bardak

Yüzme havuzu, banyo, tuvalet

Giysi ve çamaşır

Böcek, sivrisinek vb. haşere sokmaları ile bulaşmaz.  Çünkü; AIDS mikrobu dış ortamda yaşayamayan, dayanıksız bir virüstür. 

Bakanlığımız; akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde, HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, halkımızın HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltılması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir, denildi.  

Kaynak:Halk Sağlığı Basın Birimi



İlginizi Çekebilir