Geleceğin Bilim Adamları,Çaykara'da Türkiye Finallerine Hazırlanıyor.

 Geleceğin Bilim Adamları,Çaykara

Çaykara Zeki Bilge Ortaokulu 10 kişilik ekibiyle First Lego League Challenge turnuvasına Koç ve Danışman öğretmenleri ile beraber hazırlanıyor.

Zeki Bilge Mucitleri Takımını Ankara’da gerçekleşecek olan turnuvaya Matematik öğretmeni Kübra Nur Türker, Bilişim teknolojileri öğretmeni Semanur Hotaman ve Okul müdürü Tayfur Demirali hazırlıyor. 

First Lego League Challenge turnuvası Türkiye Finali 30 Nisan 2023 Pazar Günü 08.00-18.00 saatleri arasında Ankara Beştepe Kolejinde gerçekleştirilecek ve Zeki Bilge Ortaokulu Proje ekibi finallerde Trabzon İlini temsil eden 2 okuldan bir tanesi olacak.

Kazanan takımın Yurt dışında turnuvaya katılacağı First Lego League Challenge turnuvası her sene belirlenen sezon teması ile 3 aşamada gerçekleştiriliyor. Bu sezonun teması ise “Enerji”.Yarışmada  Takımların “Enerji ile yenilikçi fikir oluşturmaları”, “Enerji temalı Robot görevlerini yapmaları” ve “Öz değerler” kategorilerine hazırlanarak turnuvaya katılmaları bekleniyor. 

Trabzon genelinde First Lego League Challenge Tunuvasına sadece iki takım katılıyor ve Zeki Bilge Mucitleri bu iki takımdan biri olarak aslında Çaykara’nın yanı sıra tüm Trabzon’u temsil ediyor. 

10 kişilik Zeki Bilge Mucitleri takımı Kendi içinde Mekanikçi, yazılımcı, Araştırmacı, Strateji uzmanı şeklinde çeşitli görevleri bulanan ekip, turnuvanın 3 aşamasına özenle hazırlanıyor. Robot turnuvası için Lego Parçaları ile sıfırdan robot üretip robota kendi yazılımlarını yazan ekip turnuva görevlerini bu robota yaptırmaya çalışıyor. Yenilikçi fikir aşamasında ise takım koçu olan öğretmenin çabaları ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği, Hidroelektrik Santrali gibi çeşitli yerlerden enerji hakkında bilgi toplayarak bazı Ziyaretler gerçekleştirdiler. Bunun yanı sıra AR-Ge mühendisi ve Kimya Mühendisi, Elektrik Elektronik mühendisi ile yapılan görüşmeler ve ziyaretler sonrasında Enerji temalı yenilikçi fikirlerini ürettiler. Üretilen bu fikir ile ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlı olma sorununu çözüp kendi enerjisini ihraç edebileceği bir sistemden oluşmaktadır. Sunumun sıra dışı yapılması beklenen turnuva için takım öğrencileri yenilikçi fikir sunumuna gitar ile kendi bestelerini hem yaptılar hem çaldılar. Turnuvada robot sunumu için ise Öğrenciler Rap müzik hazırladılar. Öz Değerler kategorisinde öğrenciler çevreye duyarlı birer birey olmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştılar. Bu kapsamda yardımlaşma, birlik beraberlik gibi duyguları ön planda tutan etkinlikler gerçekleştirdiler.

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel ve Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, 7 Nisan 2023 akşamı Okul Kütüphanesinde öğrencileri ziyaret ederek proje koordinatörü öğretmenler ve öğrencilerden çalışmalar hakkında bilgi aldılar.Öğrencilerin Bilimsel çalışmalarını çok beğenen Kaymakam Güzel ve Başkan Tok öğrenciler tarafından komut verilerek çalıştırılan robotun çalışmalarını büyük bir ilgi ile izlediler.

Ziyaret sonunda ise Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından öğretmen ve öğrencilere sürpriz yapılarak öğrencilerin proje sunumlarını gerçekleştirecekleri Ankara yolculuğunun tüm ulaşım,yemek ve konaklama masraflarını karşıladı.

KAYNAK:AA



İlginizi Çekebilir