7 Bin Yemek Çeşidi Yapan Çehreli Trabzon´da

7 Bin Yemek Çeşidi Yapan Çehreli Trabzon´da

Ünlü Yemek Ustası Kurtuluş Çehreli 7 bin yemek çeşidini Trabzon´da kursiyerlerine öğretiyor.

Anadolu ve Dünya mutfağına ait yedi bin yemek, Karadeniz´in 800 yemek çeşidini yapan yirmi yıldır Ülkemiz ve Dünya Televizyonlarında yemek programı yapan büyük şef Kurtuluş Çehreli Trabzon Halk Eğitim Merkezinde başlattığı Mutfak Sanatları eğitimine devam ediyor. Ünlü yemek ustası Kurtuluş Çehreli eğitmenliğinde 6 ay sürecek olan ve çok sayıda kursiyerin yer aldığı eğitimde kursiyerlerin her gün yeni çeşit yemekleri öğrenmeleri kendileri için büyük mutluluk kaynağı oluyor. 

KURTULUŞ HOCA TRABZON İÇİN BÜYÜK ŞANS

Daha çok öğretmenlerimizin Yöre mutfağı ile ilgili yeterliliklerini geliştirmek için haftanın belli günlerinde Ünlü yemek ustamız Kurtuluş Çehreli´ye Kurs vermesi için rica ettiklerini İfade eden Trabzon Halk Eğitim Müdürü Orhan Genç,? Yaklaşık olarak bir aydan fazla bir süredir öncelikli öğretmen arkadaşlara yiyecek içecek alanında öğreticilik yapan, isteyen kursiyerlerimizin katıldığı yöre mutfağı çalışması yapılmaktadır. Bu bizim için ve Trabzon için büyük bir şans. Karadeniz yöresinin 800 çeşit yemek türünün olabileceğini hiçbir zaman hayal etmedim. Dolayısıyla elimizde öyle bir hazine ve bir birikim var. Kendileri bize öyle bir nezaket buyurdular ki, bildikleriyle becerdikleriyle bu memlekette eserler bırakmak için genç arkadaşlarıma da bildiklerini öğretiyor. Burada amacımız turizm çok hızlı gelişen bir sektör olan turizmde hep yatak ve yemek diyoruz ama yemeği maalesef yapamıyoruz. Yöremizin mutfağı çok zayıf. Yöre mutfağı ile birlikte gelir kaynaklarımızı arttırmak istiyoruz. Bizim hedefimiz bölgemizdeki çok yıldızlı otellere yöre mutfağını yönetecek elemanlar yetiştirmek olduğunu,? söyledi. 

ÜLKEMİZ YEMEK FAKİRİ

Birçok ülkeye yemek öğretmeni olarak davet edilen Kurtuluş Çehreli, ?Ülkemiz yemek fakiri olduğunu belirterek,? Trabzon´da bulunmanın sebebi Cumhur Başkanının talimatıyla kitap yazıyorum. Birinci kitabım ekmek israfı. Ben 7 bin çeşit yemek yapıyorum. Karadeniz mutfağı için 800 çeşit yemekle sınırlandırıyorum. Yemeğin hududu yok. Buradaki kursiyerlerin hepsi benim evladım dolayısıyla onlara daha farklı yemek çeşitlerini öğretiyorum. Onlarda bizden sonra gelecek kişilere öğretecekler. Yıllardır TV programlarında Karadeniz yemeğini yapıyorum. Karadeniz Mutfağı Dünyanın en hafif mutfağı. Karadeniz yemeği nedir, hamsi, karalâhana, Mısır başka bir şey yok. Bunlar için çalışmak lazım. Karadeniz mutfağını sevdirememişiz. Yıllardır Karadeniz de çıkan sebzeler üzerinde hiç kimse çalışmamış. Ben hayatım boyunca Karadeniz de yetişen sebzeler üzerinde çalışarak bu yöreye özgü 800 çeşit yemek türünü ortaya çıkardım. Ben bayat ekmekler üzerinde bir kitap yazdım ve birçok yemek türü ortaya çıkardık. İddia ediyorum bunları hiçbiri lokantalarda yapılmıyor. Benden çıkacak talebe şefe şeflik yapacak. Hayatım boyunca bu sektörün içindeyim. Burada her gün 4-5 çeşit yemek yapıyoruz. Her gün bu devam ediyor. Anadolu mutfağı Dünyanın en güzel mutfağı. Ben aynı zamanda dünyanın her yerinde program yapıyorum. 500 tane balık yemeği yapıyorum. Ben burada 2 sene kadar 4 tane kitabımı bitirene kadar buradayım. Buradaki inceliği ve samimiyeti bulduğum için halk Eğitim merkezindeyim,?dedi.

Haber röportaj: Çaykara Gündem Gazetesi 



İlginizi Çekebilir