60 Yaşında İstanbul Boğazını 2.Kez Geçen Çaykaralı

60 Yaşında İstanbul Boğazını 2.Kez Geçen Çaykaralı

Daha önce 2 kez İstanbul Boğazını yüzerek geçen Çaykaralı 60 Yaşındaki Mühendis Veli Velioğlu boğazda yeniden kulaç atacak

2013 yılında Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışmasına katılarak 1 saat 21 dakika süresinde geçerek kıtalararası yüzücü unvanını almayı hak kazanan tek Çaykaralı olan 60 yaşındaki Makine Mühendisi Veli Velioğlu bu yıl 27´ncisi düzenlenecek olan yarışlara boğazda kulaç atacak.

 

Bu yıl 27´ncisi düzenlenen yarışma, 27 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul´da yapılacak. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi´nin her yıl düzenlediği Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları´na 4´ncü kez Çaykara´yı gururla temsil edecek olan 60 yaşındaki Velioğlu, yarışmalara ilk olarak 2012 yılında katıldı. 2013 yılında 1 saat 21 dakikada yarışmayı tamamlayan Velioğlu, 2014 yılında 1 saat 23 dakikada boğazı 2 kez geçen Çaykaralı olarak tarihe geçti. Bu yıl 26 Temmuz 2015 tarihinde yapılacak olan, Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları´nda 4´üncü kez Çaykarayı gururla temsil edecek olan Velioğlu, ?amacının, Çaykara ?lı ve Çaykara´daki genç kardeşlerime bir nebze örnek olmak, onları sağlıklı ve faydalı uğraşlara yönlendirmektir olduğunu, ?söyledi.

SOLAKLI DERESİNDEN İSTANBUL BOĞAZINA

İşte İstanbul Boğazını iki kez geçerek Çaykarayı gururla temsil eden 60 Yaşındaki Veli Velioğlu´nun kendi kaleminden hayat hikayesi :Ben 01.08.1955 Tarihinde Çaykara Akdoğan ( Hopşera ) Köyünde doğdum. 1960 yılında İstanbul´a yerleştik. Yıldız Teknik Üniversitesi´nden Makina Mühendisi olarak mezun oldum. Ortaokul yıllarından itibaren folklor ile yakından ilgilendim ve hocalık seviyesinde horon edebilen, aynı zamanda diğer yörelerin oyunlarını da oynamış bir kişiyim. Bugün uzun mesafe yüzebilmemde gereken kondisyonu uzun yıllar horon çalışmama borçlu olduğumu düşünüyorum.

Şu an Bursa Mudanya´da oturuyorum. 2010 yılında evimin yakınına yarı olimpik bir yüzme havuzu yapıldı. Ve ben spor yapamıyorum bari havuzda yüzeyim diyerek kaydoldum. Sebat ederek devam ettim. Bir süre sonra hiç durmadan 30 sefer, 40 sefer ve 50 sefer gidip gelebilir duruma geldim. Yani bir sene içinde hiç durmadan 2000 m. yüzebilir duruma geldim. Tabi bu arada bir hususu belirtmem gerekiyor. İçki ve sigara kullanmıyorum. Bir gün televizyonda Boğaz yüzme yarışlarını seyrediyorum. O zaman bakan olan Sn.Kürşat TÜZMEN de katılıyor. Sanırım benden bir yaş küçük. Kendi kendime o yüzüyorsa ben de yüzebilirim deyip, 2012 yarışlarına kaydoldum. En fazla 1300-1400m. lik bir mesafeyi yüzeceğimiz düşüncesiyle başarabileceğimi sanıyordum. Ve o zamana kadar hiçbir yüzme dersi almamıştım hala da almadım. Tamamen kendi gayret ve denemelerim sonucunda bir stil tutturdum. İstanbul´da seçmelere katıldım ve kıl payı kazandım. Yarışacaklar listesinde ismimi görünce işin ciddiye bindiğini anladım. Olimpiyat komitesini arayıp bilgi almak istedim. Parkurun 6500m. Olduğunu öğrenince moralim bozuldu ama bir sefer başladım devam ettirmeliydim. 

O sene yarışa yaklaşık 1400 kişi katılıyordu ve bunların 600 e yakını yabancı ülkelerden gelen yüzücülerdi. Yarış öncesi bazı konuşmalara kulak misafiri oluyordum. Bir kısmı 8. Veya 10. Kez katıldığını söylüyor, bir kısmı ise daha bir ay önce grup halinde Manş denizini geçerek 13 saat yüzdüklerini, şimdi ise bu yarış için geldiklerini söylüyorlardı. Benim gibi 57 yaşına geldikten sonra ?Geçiyordum Uğradım? kabilinden bu yarışa katılan sanıyorum yoktu. Nitekim yarış esnasında kendimi kâinatta yapayalnız hissettim. Akıntıları iyi hesap edemedim ve varış iskelesinden uzakta 1.Boğaz köprüsünün altından geçtim. Geri dönmeye çalıştım ama çok yorulmuştum, diskalifiye oldum. Beni botla aldılar. İskeleye çıkamasam da o mesafeyi yüzebilmiştim.

Bu bana 2013 yılı için moral vermişti. Tekrar kaydoldum. Yine seçmeleri kıl payı geçtim. Ve yarışı da 1saat 21 dakikada bitirdim. Sanıyorum, Çaykara doğumlu olup, İstanbul Boğazını Yüzerek geçen ilk Çaykaralı olarak tarihe geçtim. 2014 yılında, 2013 yılındaki derecemden dolayı, yarışlara seçmesiz direkt katıldım. Yarışı 1 saat 23 dakika da bitirdim. 

Bu sene 26 Temmuz 2015 Pazar günü 27.si düzenlenen bu yarışlara da Allah´ın cc. izniyle katılacağım. Bütün bunları anlatmaktaki gayem; Çaykara ?lı ve Çaykara´daki genç kardeşlerime bir nebze örnek olmak, onları sağlıklı ve faydalı uğraşlara yönlendirmektir.

Haber Kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir