2016 Ve Uzungöl

2016 Ve Uzungöl

Uzungöl´ün bir yılını genel anlamda değerlendireceğimiz bir Uzungöl yazısını sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Acısıyla tatlısıyla kocaman bir yılı daha geride bıraktık Sevgili Çaykara Gündem dostları. Ve de artık yepyeni ümitlerle, yepyeni hayallerle 2017 yılının ilk dakikalarını yaşamaya başladık. Bizler bu günkü yazımızda 2010 yılından bu yana artık geleneksel hale gelen ve de Uzungöl´ün bir yılını genel anlamda değerlendireceğimiz bir Uzungöl yazısını sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Ancak, yazımızın başında bir anımsatma ile başlayalım.Ben imkanım olduğu sürece Uzungöl´deki her şeyi haber yapmaya gayret ediyorum. Ve de yıl sonunda Çaykara Gündem web sitemizdeki haberleri kontrol ederek bir yılın genel bir değerlendirmesini yapıyorum. Bu anlamda ismini unuttuğum ya da yazamadığım okurumuz olursa şimdiden özür diliyorum

BİR GECEDE İKİ ACI

Uzungöl  için 2016 yılı adeta bir kabus gibi başladı Sevgili Çaykara Gündem dostları. Takvimler 8 Ocak 2016´yı gösteriyordu. Akşama doğru muhteşem bir kar yağışı başlamıştı. Ve de  gecenin zifiri karanlığı adeta bir kabus gibi çökmüştü adeta Uzungöl´ün üstüne. Bir haber gelmişti ama kimse bu haberi duymak da inanmak da istemiyordu.

Ben 7´den 77´ye diyeyim siz daha da uzatın isterseniz. Uzungöl´de herkesin çok sevdiği Uzungöl´ün en harbi delikanlılarından, Uzungöl´ün yüreği en mert delikanlılarından Sevgili Ali İrfan Çakır iş makinesini kamyona bindirmiş Çamlık Mahallesine indirecekti. Virajları geçtikten sonra frenlerinin tutmadığını fark etmişti Sevgili İrfan. Ve de bu yoğun yaşamda kalma savaşı Çamlık İlkokulu önüne kadar devam etmiş Çamlık İlkokulu önünde ise Sevgili Ali İrfan Çakır ?Benden bu kadar. Hoşcakal Uzungöl? deyip tüm Uzungöl´ü göz yaşlarına boğmuştu.

Sevgili Ali İrfan 112 ile hastaneye kaldırılmıştı ama nafileydi. Hastaneye ulaştıklarında İrfan´ın o dünyalar güzeli pırlanta gibi yüreği artık çarpmıyordu.

Uzungöl´de herkes komaya girmişti. Hiç kimsenin ağzını bıçak açmıyordu. Derken bir şok haber daha geliyordu aynı gece. Bu defa Sevgili Dursun Yazıcı´nın oğlu Necmettin Yazıcı kalp krizi geçiriyor ve de Ali İrfan´dan belki de yarım saat sonra o da aramızdan ayrılıyordu.

Takvimler 9 Ocak 2016´yı gösterdiğinde iki 34 yaşında mert delikanlı, 2 okul arkadaşı, 2 çocukluk arkadaşı ve de 2 mahalle arkadaşı önce Uzungöl Merkez Camiinin önündeki musalla taşına getiriliyor sonra ise göz yaşları ve de dualar eşliğinde Monoyır mezarlığında kardeşçe yan yana toprağa veriliyorlardı.

Bu acı olaydan sadece 10 gün sonra ise bu defa acının adresi Zeki Sever oluyordu. 2015 yılının son gününde talihsiz bir şekilde İş makinesinin kaza sonucu çarpması ile ağır yaralanan Zeki Sever ne yazık ki sadece 18 gün dayanabiliyor ve de 18 Ocak´ta o da Hakka yürüyordu.

Şubat Ayının birinci günü acı bu defa İstanbul´da yaşanıyordu. Uzungöl´ün yaşayan canlı kütüphanesi Uzungöl kültürünün en temel yapı taşlarından biri hatta belki de en önemlisi Sevgili Hasan Zeren  İstanbul Okmeydanı´ndaki  evinde yatağında ölü bulunuyordu. Oysa hiçbir şeyi yoktu Sevgili Hasan Abi´nin. Sapasağlamdı ve de son akşam dostları ile birlikte evinde sohbet ediyordu.

2 Şubat Günü ise Sevgili Hasan Abi göz yaşları ve de dualar eşliğinde İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığında son yolculuğuna uğurlanıyordu.

Acıların ardı arkası kesilmiyordu Uzungöl´de. Dedik ya 2017 adeta bir kabus gibi çöküvermişti Uzungöl´ün üstüne. Bu defa Uzungölümüzün en eski esnafı Uzungöl´ün gülen yüzü, Uzungöl´ün en karakterli insanlarından biri Sevgili Ahmet İlhan Amcamız yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak Hakka yürüyordu.

Takvimler  21 Şubat 2016´yı gösterdiğinde ise Uzungöl Sevgili Ahmet Amca´ya karşı son görevini yerine getiriyor ve de Ahmet Amca´yı Monoyır Mezarlığındaki ebedi istirahatgahına uğurluyorduk.

YEDİ BÖLGEMİZ SAĞLIKLI GELECEĞİMİZ

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Genç Yeşilay Kulübü Öğretmen ve öğrencileri tam 4 gün boyunca Uzungöl İlkokulu ve Uzungöl Ortaokulunun misafiri oluyor ve de öğrencilerimize hem oyun hem de boyaları ve çizimleri ile Sağlıklı Yaşam Konusunda hayatları boyunca unutamayacakları uygulamalı bir eğitim veriyorlardı.

ÜRETEN ELLER KAPANIŞ

Takvimler 8 Mart 2016´yı gösterdiğinde ise Elmalı Mahallesi Üreten Eller Kursu´nun kapanış töreni gerçekleştiriliyor eski kursiyerler görevlerini tamamlarken yeni kursiyerler ile birlikte Üreten Eller Uzungölümüze hediyelik eşya üretmeye devam ediyordu.

Bu anlamda Üreten Eller´in çok önemli olduğunu ve de Uzungöl´de Hediyelik Eşya Dükkanlarımızın raflarını süsleyen tüm ürünlerin  Üreten Eller tarafından yapılabildiğini anımsatmak isterim. Bu anlamda önce hediyelik eşya sahiplerine seslenmek isterim. Kendi değerlerimize lütfen sahip çıkalım. Bizler onlara sahip çıkarsak onlar da bizlere çok daha iyi hizmet sunacaklar. Sonra da yüreği Uzungöl Sevdası ile çarpan herkese seslenelim. Gelin bu derneğimize sahip çıkalım. Gelin bu gençlerimizin verdiği mücadelede aynı safta yer alalım ve de onlarla birlikte mücadele edelim.

VALİLİKTE İKİ TOPLANTI

Takvimler 11 Mart 2016´yı Gösterdiğinde Trabzon Valimiz Sayın Abdül Celil Öz´ün başkanlıklarında Uzungöllü Turizmcilerimizin de katıldıkları ve de Turizmde Uzungöl´ün sorunlarının masaya yatırıldığı bir toplantı gerçekleştiriliyordu.

16 Mart 2016´da ise yine Valilikte yine Sayın Valimizin Başkanlığında bu defa Ak Parti Trabzon Milletvekilimiz Sayın Ayşe Sula Köseoğlu,Ak Parti İl Başkanı Haydar Revi, Çaykara Belediye Başkanımız Hanefi Tok ve de Uzungöllü Turizmcilerin katıldıkları bir toplantı gerçekleştiriliyordu.

19 Mart 2016 Tarihinde Alçakköprü Mahallemizden Hüseyin Soylu Amcamızı son yolculuğuna uğurluyorduk.

Takvimler 31 Mart 2016´yı gösterdiğinde ise Uzungöl üzüntüden bir defa daha şoka giriyordu. Uzungöl´ün en sevilen turizmcilerinden, Uzungöl´ün neşe kaynağı, Uzungöl´ün gülen yüzü Sevgili Ahmet Kul Abimiz hepimizi göz yaşlarına boğarak aramızdan ayrılıyor, 1 Nisan 2016 tarihinde ise adeta bir ?1 Nisan? şakası gibi Sevgili Ahmet Abi aramızdan ayrılıyordu.

ORTAK PAYDA UZUNGÖL

4 Nisan 2016 Tarihinde Uzungöl´de bulunan Derneklerimizin Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Halkımızın katıldığı ?Ortak Payda Uzungöl? konulu bir Basın Açıklaması gerçekleştiriliyordu.

11 Nisan 2016 Tarihinde Göl Temizliği için KTÜ´den gelen Teknik Ekip tarafından Ön Fizibilite çalışmalarına başlandı.

17 Nisan 2016 Tarihinde Uzungöl Turizminin En Önemli İsimlerinden Sevgili Yaşar Keleş Abimizin Dünyalar Güzeli Kızı Sonay Rize´den Osman Ergen ile hayatını birleştiriyordu.

18 Nisan 2016 Tarihinde ise yine Uzungöl Turizminin önemli isimlerinden Mehmet Çakmak´ın Oğlu Murat Taşkıran´dan Hanefi Şahin´in Kızı Merve ile hayatını birleştiriyordu.

24 Nisan 2016 tarihinde Trabzon Valiliği Tarafından Uzungöl´de Lisanslı Olta Balıkçılığı Yarışması yapılıyor ve Levent Aladağ Birinci,Mehmet Kalaycı İkinci,Engin Sarı ise Üçüncü oluyordu.

BİR GENÇ ACISI DAHA

Takvimler 03 Mayıs´ı gösterdiğinde Uzungöl bir şok ölümü daha yaşıyordu. Bir hafta önce beyin kanaması geçiren ve hastaneye kaldırılan Çaykara Belediyesi Başkatibi Sevgili Mehmet Aygün Kardeşimizin Eşi Azize Aygün tüm müdahaleler rağmen ne yazık ki kurtarılamıyor ve Uzungöl´ün Sevgilisi Merhum Çavuş Abimizin kızı Azize Uzungöl´ü göz yaşlarına boğarak canından çok sevdiği babasının yanına gidiveriyordu.

5 Mayıs 2016 Tarihinde Uzungöl´de bulunan sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve Uzungöl halkının katıldıkları ?Uzungöl Sahipsiz Değildir? konulu bir basın açıklaması daha gerçekleştiriliyordu.

16 Mayıs 2016 Tarihinde Uzungöllü turizmci Veysel Akyüz´ün Küçük Oğlu Ahmet ile Taşkıran´dan İmam Mehmet Bahadır´ın Kızı Derya Uzungöl´de evlenerek bir ömür boyu birlikteliğe evet diyorlardı.

23 Mayıs 2016 Tarihinde Çamlık Mahallemizden Sevgili İsmet Kaya´nın annesi, Uzungöllü İş Adamlarımızdan Sevgili Ahmet Çiçek´in Kayınvalidesi Fatma Anne 100 yaşında aramızdan ayrılarak bir melek gibi uçup gidiveriyordu.

UZUNGÖL´DE EK POLİKLİNİK

Uzungöl´ün artık Kronik hale gelen Sağlık Sorununa küçük çapta da olsa kısmi bir çözüm bulabilmek amacı ile Of Devlet Hastanesi Tarafından ?Of Devlet Hastanesi Uzungöl Mahallesi Ek Polikliniği? açılıyordu.

Haftanın yedi günü 08-17 saatleri arasında hizmet vermekte olan Poliklinikte her gün 1 uzman doktor ile Hemşire ve Sağlık Ekibinden oluşan bir Sağlık Grubu görev yaptı.

Sağlık sorunlarımız tabi ki çözülmedi ama yine de emeği geçenlere Uzungöl Halkı Adına teşekkür ediyoruz.

GENÇLERDEN HİRANDE STÜDYO

Uzungöllü Genç Beyinler Sevgili Hüseyin Akyüz Yönetiminde Hirande Stüdyo ekibini kurdular. Gençler  profesyonel çekimleri ile hem Uzungöl Turizmine Hizmet ediyor hem de düğün, nişan gibi özel gün çekimleri yapıyorlar. Kendi değerlerimize sahip çıkma anlamında tüm Uzungöl sevdalılarına duyurmuş olalım.

İMAM HATİP ŞAMPİYON UZUNGÖL ÜÇÜNCÜ

Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ortaokullar arası düzenlenen Futbol Turnuvasının Final Maçında Zeki Bilge Ortaokulunu yenen Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Şampiyon olurken Turnuvanın üçüncülük maçında Taşkıran Mustafa Özer Ortaokulunu 2-1 yenen  Uzungöl Ortaokulu üçüncülük kupasının sahibi oldu.

15 Haziran 2016 Tarihinde Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencimiz Elmalı Mahallesinden Halil Mutlu´nun Kızı Elif Mutlu şiir dalında İl Jandarma Alay Komutanlığının düzenlediği Yarışmada il birincisi olmayı başardı.

26  Haziran 2016 Tarihinde Uzungöl´de bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarımızın ortak Organizasyonu ile Trabzon´da bulunan yerel basına iftar yemeği verildi.

6 Temmuz 2016 Tarihinde Artık Geleneksel hale gelen Filaklılar Buluşmasının 11.´si  gerçekleştirildi.

12 Temmuz 2016 tarihinde ise Gurbetten güzel bir düğün haberi geldi. Yukarı Dönerdere Çok Programlı Lisesi Müdürümüz Mehmet Genel ile Dönerdere Köyü İmamımız Yaşar Genel Hocamızın Yeğenleri, Ahmet Genel´in oğlu Sedat Samsun´dan Azize Kılıç ile dillere destan ve de 13 saat süren bir düğün töreni ile evlendi.

17 Temmuz´da Yine bir Samsun Uzungöl Düğünü yaşandı. Hakkı İnci´nin Oğlu Zeki ile Samsun´dan Zeynep Çelik Uzungöl´de evlendiler.

GUZU UZUNGÖL´Ü YAKTI

Her insanın toplumda farklı bir değeri vardır kuşkusuz. Ve de her insan toplumdan ayrıldığında toplumun üzerinde tabi ki derin izler bırakır.Ancak öyle ölümler vardır ki Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Adeta Toplumun Yüreğini kökünden söküp alır bu ölümler.

Emine İnce ya da bir diğer ismi ile Nam-ı Değer Guzu. Bilmiyorum. Onu toplumda sevmeyen insan var mı? Olacağını da sanmıyorum. Şakaları, kahkahaları, neşeli tavırları ve de en önemlisi hayatı hiç ama hiç zerre kadar ciddiye almayışı ile tüm Uzungöl İnsanının yüreğinin en güzel köşesinde yer bulmuştu Sevgili Emine Abla. Ve de 2016 onu da elimizden aldı. 29 Temmuz 2016 Tarihinde bir kuş gibi uçup gidiverdi aramızdan Emine Abla.

06 Ağustos 2016 tarihinde ise Uzungöl´ün en önemli bürokratlarından Sevgili Ali Rıza Eroğlu´nun Küçük Oğlu Kutlu Trabzon´dan Esra Koç ile hayatını birleştiriyordu.

KADİR FATOŞ ÇİÇEK

8 Ağustos 2016 tarihinde Uzungöl´de muhteşem bir Dönerdere Düğünü yaşanıyordu. Tüm Dönerdere adeta sel olup Uzungöl´e akmıştı. Sevgili Cevdet Çiçek´in yakışıklı oğlu Kadir ile Almanya´da ikamet eden Uzungölümüzün Almanya´daki Kültür Elçisi Sevgili Mustafa Manap amcamızın torunu Sevgili Turgut Neriman Manap çiftinin dünyalar güzeli Kızları Fatoş Mahşeri kalabalığın yaşandığı bir düğün töreni ile bir ömür boyu birlikteliğe ?EVET? diyorlardı.

ALİ İLE RABİA´DAN OSCARLIK DÜĞÜN

Uzungöl´ün Genç Turizmcilerinden Sevgili Katip(Erdoğan) Keleş´in Yakışıklı oğlu Ali İle Çambaşı Mahallemizden Rabia dillere destan Oscarlık bir düğün ile dünya evine giriyorlardı. Düğünde adeta Sanatçı yağmuru yaşanıyor ve Kerim Aydın, Nurettin Kahveci, Eçinos, Nuray Aksoy ve Onay Şahin genç çiftlerin düğün törenini onurlandıran Sanatçılar oluyordu.

3 Ekim 2016 Tarihinde ise İsmail İnan´ın Yakışıklı Oğlu Yetkin İle Filak Mahallemizden Recep Duran´ın dünyalar güzeli kızları Tuğba Duran´ın Düğün Törenleri gerçekleşiyordu. Yine Sanatçı yağmurunun yaşandığı düğün töreninde Nurettin Kahveci ,Eçinos, Nuray Aksoy ve Onay Şahin sahne alıyordu.

4 Ekim 2016 tarihinde ise Demirli Mahallemizden Yusuf Saylık hocamız kestiği ağacın altında can vererek tüm Uzungöl´ü bir kere daha ağlatıyordu.

9 Ekim 2016 Tarihinde Uzungöllü turizmcilerimizden Zeki Karagöz´ün yakışıklı oğlu Ufuk Taşlıgedik Mahallemizden Ceylan Çolak ile yine mahşeri bir kalabalığın katıldığı düğün töreni ile evleniyorlardı.

EÇİNOS´TAN MUTLULUK TÜRKÜSÜ

Uzungölümüzün Müzik Dünyasına kazandırdığı sanatçı dostumuz Sevgili Eçinos 17 Ekim 2016 tarihinde Uzungöllü genç turizmcilerimizden Sevgili Yunus Çakır´ın Dünyalar Güzeli Kızı Esra İle Bir ömür boyu sürecek evlilik yolculuğuna çıkıyorlardı. Sanatçılar Kerim Aydın, Soner Şahin, Hayati Bacıoğlu, Özen Özgürbüz ve Camal Kaygusuz Eçinos´un düğün törenine katılıyorlardı.

7 Kasım 2016 Günü ise Uzungöllü İş Adamları Ali Zeyrek ve Şekersu Muhtarımız Muhammet Ali Aygün´ün yönetimindeki İş Adamları tarafından Uzungöl´de Milli Birlik ve Kardeşlik paneli düzenleniyordu. Çok sayıda davetlinin katıldığı panele Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı da katılıyordu.

Ve de 2016 yılı Uzungöl için başladığı gibi bitiyordu. Acı ile başlamıştı yine acı ile veda ediyordu Uzungöl´e 2016 Yılı. Önce Bursa´dan geliyordu acı haber. Uzungöl´ün gülen yüzü, Uzungöl´ün espiri ve neşe kaynağı, Uzungöl´ün en renkli en yüreği sevgi dolu turizmcisi Sevgili Kazım Koç Abimiz Bursa´da öğle namazı için gittiği caminin avlusunda namaz çıkışı rahatsızlanıyor bir banka yığılıyor ve de oracıkta o dünyalar güzeli ruhunu mevlaya teslim ediyordu Sevgili Kazım Amca.

Ve de daha Sevgili Kazım Amca Toprağa verilmeden bir acı da Trabzon´dan  geliyordu. Yine Uzungöl´ün en sevilen en saygı duyulan insanlarından uzun seneler Almanya´da ikamet eden emekli olduktan sonra ise Uzungöl´de Turizmciliğe yönelen, Çaykara Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanlarımızdan Murat Akyüz´ün amcası, Necmettin Akyüz´ün babası Sevgili Abdülaziz Akyüz Amcamız da aynı gün Hakka Yürüyordu.

EĞİTİM:

Uzungöl Eğitim Alanında 2016 yılında önemli değişiklikler yaşıyordu. Okul Müdürü İdris Hacımahmutoğlu Taşkıran´a gidiyor yeni okul müdürü ise Emre Akkaya oluyordu Uzungöl´de. Ayrıca Uzungöl´de okulun ismi de Şehit Mehmet Aygün İmam Hatip Ortaokulu olarak değiştiriliyordu.

 



Anahtar Kelimeler: 2016 Uzungöl

İlginizi Çekebilir