Solaklı Vadisi Koruma Altına Alınacak

Solaklı Vadisi Koruma Altına Alınacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kurulan vadilerde doğal yapının korunması için bir proje başlattı.  

Orman ve Su İşleri Bakanlığı,  HES yapılan havzalarda bitki örtüsünün eskisinden fazlasıyla tesisini öngören proje kapsamında, yaban hayatının korunması için balıklara su geçişi sağlayacak köprüler ve kara hayvanlarına üst geçitler kurulacak.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Of -Çaykara arasındaki Solaklı vadisinde gerek HES gerekse de karayollarının çalışmalarından dolayı ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla pilot havza çalışması başlattı.

 

Pilot uygulamasının öncelikli olarak Solaklı vadisi ele alındı. Of-Çaykara arasındaki yaklaşık 20 kilometrelik güzergâhta Karadeniz Karadeniz Teknik üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte ?Solaklı Vadisi İyileştirme Projesi? adı altında bütünleşmiş bir çalışma başlatıldı.

 

Of-Çaykara güzergâhında devam eden HES projelerinin yanında, aynı zamanda karayolu inşaatı da yer alıyor.

Derenin 12 kilometre boyunca taşkın yataklı kesit uygulanacak. Diğer kalan 8 kilometrede ise yatak dar ve derinleştiği için enine yapılar inşa edilecek. Ayrıca 20 kilometre proje güzergâhında tabii görünümü sağlama adına yerleri tespit edilen 2 adet göl oluşturulacak.

 

Of ve Çaykara planlama birimleri içerisinde kalan Solaklı havzasının orman amenajman planları, ekosistem tabanlı çok amaçlı planlama esaslarına göre planlandı ve uygulamaya konuldu.

 

Ayrıca Solaklı vadisinde arıcılığın geliştirilmesinde katkıları olacak, kurulması olası "Bal Ormanı" için vejetasyon ve ekosistem özellikleri açısından uygun alan belirlenecek, alanda bu amaca yönelik uygun doğal bitki türleri önerilecek. Yapılacak çalışmalarla mevcut balık türüne göre en uygun yerlerde balık geçitleri planlanacak.

 

Akarsu hattında kalan can suyu ve oluşturulacak setler ile balık varlığının akarsularda devam ettirilmesine imkan tanınacak, hatta artışına da yardımcı olunacak.

Yapılacak bentler ile akarsuya hem akış hem de göllenme sağlanacak, suda yaşayan canlıların sayıları ve gelişimlerine olumlu katkı olacak. Böylelikle sucul organizma sayılarında da bir artış sağlanacak ve bununla ortamda bulunan balıkların beslenmesi olumlu yönde etkilenecek.

 

www.caykaragundem.com


 

 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir