Kırmızıda geçen ehliyeti kaptıracak

Kırmızıda geçen ehliyeti kaptıracak

Hazırlanan yeni tasarıya göre, denetimlerde alkol ölçümüne itiraz eden ve bir yıl içinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyetlerine el konulacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 29 yıldır uygulanan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu`nu günümüz şartlarına göre revize etmek için düğmeye bastı. Uzun süredir TBMM`de bekleyen kanun değişikliği tasarısında yeni düzenlemelere gidildi. 135 maddelik kanunun; araç tanımı, sürücü belgesi verilme ilkeleri, sürücü belgesi sınıfları, araç muayeneleri, ağır taşıt kullanım süreleri ile ölümlü-yaralamalı kazalara neden olan sürücü kusurlarına dönük 32 maddesinde değişiklik yapıldı. Yenilenen kanun değişiklik tasarısını önümüzdeki günlerde Meclis`e göndereceği öğrenildi.

PSİKO-TEKNİK MUAYENE ŞARTI
Bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücünün ehliyeti 3 ay süre ile geri alınacak. Ehliyetine el konulan sürücüler psiko-teknik değerlendirme ya da psikiyatri muayenesine tabi tutulacak. Psiko-teknik değerlendirmeden geçen sürücülerin ehliyetleri geri verilecek.

Trafik denetimlerinde alkol
 ölçümü yaptırmayan ya da itiraz eden sürücü "alkollüymüş" gibi işlem görecek. Polis, alkol testine karşı çıkan sürücünün ehliyetine "tedbiren" el koyacak ve araç kullanmasına izin vermeyecek. Ehliyeti geri alındıktan sonra 2 saat içerisinde Adli Tıp Kurumu ya da resmi sağlık kuruluşlarına başvurarak "alkollü olmadığına dair" rapor alan sürücülerin ehliyetleri iade edilecek. 2 saat içinde lehinde rapor getiremeyen sürücünün ehliyetine 6 ay süre ile el konulacak. Yönetmelik ile belirlenen (0,50 promil) miktarın üzerinde alkollü araç kullanmayı düzenleyen 48. madde değiştirilecek.

HIZ İHLALİNE YENİ AYAR
Tasarıda hız sınır ihlallerini belirleyen 51/2 Maddesi`nin a ve b bendlerinde değişiklik yapıldı. Hız sınırlarını aşma oranlarına yüzde 50 oranı eklendi. Mevcut yasada hız sınırlarını yüzde 10`dan yüzde 30`a kadar aşanlara 154 TL, yüzde 30`dan fazla aşanlara ise 319 TL ceza uygulanıyordu. Yeni düzenlemede hız sınırını yüzde 50`den fazla aşan sürücülere verilecek ceza 1,5 kat artırılacak.

Muayenesiz araca iki katı ceza
Aracının ilk muayenesini yaptırmayan ya da muayene süresini aşan sürücülere kesilen ceza 72 TL`den 154 TL`ye yükseltilecek.

Kış lastiği artık zorunlu
Tasarıya kış mevsiminde araçlara kış lastiği takma zorunluluğu girdi. Kontrollerde aracında kış lastiği olmayan sürücülere 72 TL ceza kesilecek.

Mola vermeyenin cebi yanacak
Tasarıda araç kullanma ve dinlenme sürelerine uymanın caydırıcı olması için cezaların ciddi miktarda artırıldığı öğrenildi. Buna göre, kamyon, otobüs, TIR, tanker vb. ağır yük taşıtlarının kullanım süresini aşan sürücülere verilen cezalar 6 kata kadar artırıldı. Günlük 9 saatten fazla ağır vasıta kullanan sürücülere 72 TL yerine kademeli olarak 154, 319 TL ve üstünde ceza uygulanacak. Ticari amaçlı yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçlar ile ticari yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin şoförlerin 24 saat içinde 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasak.



Kaynak: Bugün Gazetesi



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir