Şiir Benim Hayatım!

Şiir Benim Hayatım!

Halk Şairi Gülden Taş,"Şiir benim hayatımdır,"dedi


Cahit Sıtkı`ya göre,"Şiir kelimelerle güzel şekiller kurma sanatıdır."
Necip Fazıl`a göre," Şiir, Mutlak hakikatı arama sanatıdır."
Ahmet Kabaklı`ya göre,"Şiir, şairlerin hayatları,yaşadıkları ve gördükleri olayları anlatan eserlerdir." der.

Çaykara Gündem Gazetesinde yazarlar köşesinde güzel şiirlerini okuduğumuz Gülden Taş ile yaptığımız röportajı siz değerli okurlarımıza yayınlamadan önce kendi yazdığı dörtlü ile başlamak istiyoruz. 

Koşmuyor umuda yoruldu beden
Halin anlatamaz dillerim benim.
Ne olur sormayan bilinmez neden
Karıştı çözülmez hallerim benim...
/resimler/2015-4/19/0956022625208.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: Kendinizi önce tanıtır mısınız?  

GÜLDEN TAŞ: Ben, Yusufeli kökenli bir ailenin kızı olup Artvin Şehitlik köyünde dünyaya geldim, ilköğretimi Çoruh ilköğretim okulunda, ortaokulu Kız Meslek Liseyi orta bölümünde ve liseyi Artvin kazım Karabekir Lisesinde bitirdim ve yıllar sonra çok istediğim KTÜ sınıf öğretmenliğini kazandım ama aynı yıl okulu bırakıp evlendim, ama şu anda eğitimimi Sosyal Bilimler le tamamlamaya çalışıyorum ve iki tane dünya tatlısı oğlum var onlar her şeyim oldu ve şiire aşkı bende çok küçük yaşlarda başladığımdan sayfalar defterler dolusu şiirlerimi hep gizli sakladım senelerce, gün geldi şiir dolu 4 defterimi yaktım ara ara şiirle devam ettim. Şiir benim hayatım.

Şiirlerimi, Aydın Efes Dergisi, Ajans Marmara gazetesinde, İstanbul Karadeniz Gazetesi, Aydın bakış Gazetesi, Aydın Güzel hisar Gazetesi, Kuşadası Gözlem Gazetesi, Artvin 08Haber ve Gazeteniz Çaykara Gündemde yayımlanmakta ayrıca Çisem Irmak rumuzumla Hür Yıldız gazetesinde köşem bulunmakta bu hafta içerisinde iki dergiden köşe yazarlığı teklifi aldım onları da değerlendirmeyi düşünüyorum ve yine Artvin 08FM Radyosunda haftalık program yapmaktayım. 

Kaçkar Tv`de birkaç TV programım oldu konuk olarak katıldığım ve bu yıl düzenlenen İstanbul Ozan ve Yazarlar Derneğinin düzenlediği şiir yarışmasında Hatırım İçin isimli şiirim takdirnameye layık görüldü ve (Yüreğim Dili) isimli kitabım mayısta piyasaya çıktı ve ikinci kitabım için son hazırlıklar tamamlandı ama biraz beklemeye aldım.. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Şiir yazmaya ne zaman başladınız? 

GÜLDEN TAŞ: Elim kalem tutmaya başladığından beri yazıyorum!. 

ÇAYKARA GÜNDEM: İlk şiiriniz ne zaman ve nerede yayımlandı? 

GÜLDEN TAŞ: (Sende Yaz) diye bir sitede yayınlamaya başladım, sonrasında antoloji ve ardı sıra gazete köşelerim geldi!.ardından radyo ve TV?lerde programlar yapmaya başladım. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Artvin`den güçlü şair ve ozanlarımızın çıkmasını insanımızın karakteristik yapısıyla nasıl ilişkilendiriyorsunuz? 

GÜLDEN TAŞ: Suyundan mı toprağından mı bilemem ama bir şeyler oluyor. Şairler ozanlar yatağı olarak ta bilinir ilimiz. Artvin?in doğa koşulları ile de ilgili olduğunu düşünüyorum ve insanların bu zorlukları göğüs gerip bunu ustaca kaleme aktarmaları ben buna hala hayranlık duymaktayım!. 

/resimler/2015-4/19/0957154970350.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: Şiir yazmaya başlarken örnek aldığınız veya esinlendiğiniz şairlerimiz var mı? 

GÜLDEN TAŞ: Ben babaannemle büyüdüm ve onun anlattığı Karacaoğlan şiirleri, Yunus Emre ve Pir Sultan Abdal Şiilerini ezbere bilirdi ayrıca şimdiki gibi tv olmadığında olsa gerek bir sürü hikaye anlatırdı Aslı Kerem, Leyla Mecnun ve Tahir ile Zühre vs gibi onlardan esinlenmiş ola cam ki şuanda bile şiirlerim buram buram halk tarzı kokuyor, zamane şiirlerinden uzak. 

ÇAYKARA GÜNDEM:  Bazı şiirleriniz bestelenmeye başlandı. Bu, sizi mutlu ediyor mu? 

GÜLDEN TAŞ: Elbette mutlu ediyor etmez mi? Şiire aşık biri olarak kelimelerle dans etmeyi çok seviyorum ama bu güne dek ne enteresandır kı hiç kimseye şiirlerim konusunda hiçbir şey için gitmedim teklif öneri hep karşıdan gelmiştir, bu Allah`ın bir lütfü olarak görüyorum, şiire aşık biri olarak ta asla ünlü olmak gibi bir düşünce hiç taşımadım. Ve ilk kitabım (Yüreğim Dili) çıkması için hocam ısrar etmiş ve sponsor bile kendi teklifte bulunmuştu parasal yönünü üstlenmek istiyorum diye. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Şimdiye kadar kaç şiir yazdınız kitabınız yayınlandı mı? 

GÜLDEN TAŞ: Bir kitabım yayımlandı (Yüreğim Dili) isimli ikinci kitabım için şiirlerim fazlası ile hazır ama sizde takdir edersiniz ki şiir olsun edebiyatta olsun mali bir getirisi yoktur, o yüzdende yeterince tanıtım yapılmadığından Artvin`in küçük bir yer olmasından dolayı ikinci kitabım için ağırdan alıyorum. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Şiir meraklısı gençlerimize kendilerini geliştirmeleri için neler tavsiye edersiniz? 

GÜLDEN TAŞ: Kitap okumalarını bol bol şiir dinletilerine katılmalarını o havayı solumalarını, eski gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmalarını, şiir başlı başına umman denize benzer oradan damlalaşmak büyük mutluktur bilen için!. 

ÇAYKARA GÜNDEM: 13 Kasım 2012 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen SOKÜM Taşıyıcıları Halk Âşıkları-Ozanları, Şairleri sınavında kendilerine Sanatçı Tanıtım Kartı verilen şairler arasındasınız. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz? 

GÜLDEN TAŞ: Ömrümce kendimi asla şair olarak görmedim, kendimi her yazdığım şiirde bu yola yeni çıkmış biri olarak görüyorum, sadece yüreğimi kalemimle paylaşıyorum şiire aşığım ve kendimi şiirle ifade edebiliyorum, şiir deryasında ummanda bir damla olmakla birlikte şairim demek büyük sorumluluk isteyen bir sözcüktür benim için bunu çok dikkat ederim bu yüzdende şairim diyenin çok ama çok mükemmel olması gerek ki bu konuda bunu kullanabilmeli ama günümüzde maalesef eli her kalem tutan şairim diyor bunu da hoş karşılamak gerek diye düşünüyorum, amacım asla ünlü olmak falan değil ama bu yol benim için kutsal bir dava gibi ve elimden geldiği kadar gidebildiğim yere kadar gitmeyi düşünüyorum?

Röportaj: Kemal ÇUMAN
Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir